Opasnosti medicinskog turizma: Kozmetički zahvati u inozemstvu mogu biti smrtonosni

Znanstvenici upozoravaju na istraživanje izbijanja gljivičnog meningitisa koji je prošle godine ubio dvanaest Amerikanaca i koji “stvarno zaziva uzbunu” o rizicima medicinskog turizma. Svi pacijenti su prošli kroz kozmetičke zahvate, poput liposukcije i ugradnje silikonskih implantata, u klinikama u Matamorosu, Meksiku. Prema istraživanju objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine, istraživači kažu da je gljiva Fusarium solari unesena u spinalni kanal pacijenata tijekom epiduralne anestezije, s katastrofalnim rezultatima. Spinalna tekućina je prenijela gljivicu do moždanog debla, gdje je agresivno napadala krvne žile, uzrokujući moždani udar i krvarenje, izvještava Washington Post.

Istraživači kažu da se ova gljiva često nalazi u okolišu i obično ne zarazi mlade i zdrave ljude poput pacijenata iz Matamorosa, ali može biti smrtonosna kada se injicira izravno u kralježnicu. Epidemiolog CDC-a, Dallas Smith, koautor studije, kaže da je gljivica otporna na postojeće lijekove, iako su se šest drugih pacijenata spasili nakon što su dobili eksperimentalni antifungalni lijek, izvještava NBC News.

Smith kaže da CDC vjeruje da je morfijum pomiješan s anestezijom najvjerojatnije bio kontaminiran. Kaže da nedostaje anestezije u Meksiku i da je anesteziolog koji je radio u obje klinike povezane s izbijanjem vjerojatno nabavio na crnom tržištu, izvještava NBC. Katrina Byrd, još jedan epidemiolog CDC-a, navodi da je rani tretman infekcija ključan, ali neki pacijenti s simptomima poput glavobolje nisu bili sigurni trebaju li potražiti medicinsku pomoć. “Glavna poruka” koju navodi je da “odmah po povratku, čak i ako nemate simptome, obavezno recite nekome da ste putovali i da ste obavili zahvat izvan Sjedinjenih Država.” (Više priča o meningitisu.)

FAQ:
1. Kako je gljivični meningitis izbijao među američkim pacijentima?
– Gljivični meningitis se pojavio kod pacijenata koji su prošli kroz kozmetičke zahvate u klinikama u Matamorosu, Meksiku.

2. Koji su kozmetički zahvati izazvali gljivični meningitis?
– Pacijenti su prošli kroz zahvate poput liposukcije i ugradnje silikonskih implantata.

3. Što se dogodilo kada je gljiva unesena u spinalni kanal pacijenata?
– Gljiva Fusarium solari je prenijela spinalna tekućina do moždanog debla, gdje je napadala krvne žile, uzrokujući moždani udar i krvarenje.

4. Koje su mjere tretmana poduzete nakon izbijanja gljivičnog meningitisa?
– Šest drugih pacijenata je spašeno nakon što su dobili eksperimentalni antifungalni lijek.

5. Što je uzrokovalo kontaminaciju gljive?
– Vjeruje se da je morfijum pomiješan s anestezijom najvjerojatnije bio kontaminiran.

6. Koje su ključne poruke i preporuke stručnjaka?
– Važno je odmah potražiti medicinsku pomoć i obavijestiti liječnike o putovanju i zahvatu koji je izvršen izvan Sjedinjenih Država, čak i ako nemate simptome.

Definicije:
– Gljivični meningitis: infekcija membrana koje okružuju mozak i leđnu moždinu, uzrokovana gljivicama.
– Kozmetički zahvati: medicinski postupci izvedeni s estetskim ciljem, poput liposukcije i ugradnje silikonskih implantata.
– Epiduralna anestezija: vrsta anestezije koja se primjenjuje ubrizgavanjem lijeka u epiduralni prostor na razini kralježnice.
– Anestezija: stanje smanjenog osjeta ili svijesti koje se postiže primjenom lijekova kako bi se omogućio medicinski postupak bez boli.

Sugestije za srodne linkove:
New England Journal of Medicine
Centers for Disease Control and Prevention
Washington Post
NBC News