Turizam na Cipru suočava se s izazovnim početkom 2024. godine

Turizam na Cipru suočava se s izazovnim početkom 2024. godine. Glavni razlog za to jest sukob u Izraelu i povećana osjetljivost na cijene koja utječe na potražnju za putovanjima. Situacija se dodatno pogoršava operativnim problemima i promjenama flote u zrakoplovnoj industriji, što može dovesti do smanjenja broja putničkih sjedala za Cipar.

Prema trenutnim podacima, očekuje se smanjenje od 4% dostupnih sjedala u zrakoplovima u 2024. godini u usporedbi s prethodnom godinom, što znači 500.000 manje putničkih sjedala. Ovaj pad utječe na tehničke probleme i zamjenu flote u tri glavne zrakoplovne tvrtke. Istovremeno, 10 drugih zrakoplovnih tvrtki, uključujući TUI, Ryanair, Jet2 i Easyjet, povećavaju kapacitete sjedala na ciparskim aerodromima.

Gubitak dolaznih putnika procjenjuje se na oko 250.000, prije svega s britanskog tržišta, gdje je primijećeno smanjenje frekvencija za odredišta poput Lutona i Gatwicka. Ostatak pada raspoređen je na druga europska i bliskoistočna tržišta. Međutim, očekuje se da će putnici možda potražiti alternativne letove postojećih zrakoplovnih tvrtki, što potencijalno može povećati iskorištenost sjedala.

Kao odgovor na ove izazove, ciparske vlasti provode novi paket ciljanih mjera, uključujući produljenje smanjenja posebnog poreza na goriva, jednokratnu potporu kvalificiranim kućanstvima, povećani proračun za podršku velikim obiteljima zainteresiranim za električne automobile te poboljšanja za izbjeglice.

Maria Kouroupi, starija marketinška direktorica Hermes Airporta, uvjerava da trenutna situacija nije razlog za paniku. Ističe namjere zrakoplovnih tvrtki da se suoče s izazovima i posvećenost tvrtke ispunjavanju praznina. Pad se pripisuje dinamičkim faktorima, a Kouroupi ističe mogućnost promjena podataka do kraja godine.

Costas Koumis, zamjenik ministra turizma, priznaje globalni problem koji utječe na Cipar i uvjerava da su poduzeti koraci kako bi se minimalizirali gubici. Naglašava napore u nadoknađivanju tih gubitaka putem novih ruta i povećanja kapaciteta sjedala iz određenih zemalja.

Iako se očekuje blagi pad broja turista u 2024. u usporedbi s rekordnom godinom 2023., vlasti rade na stabilizaciji situacije i ublažavanju potencijalnih utjecaja na ekonomiju zemlje i turistički sektor. Pravi utjecaj postat će jasniji tijekom ljetne turističke sezone.

Ukratko, stručnjaci industrije ističu razdoblje od tri godine stabilizacije broja turista, s fokusom na minimiziranje utjecaja trenutnih izazova na turistički sektor Cipra.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Koje su glavne poteškoće s kojima se suočava turizam na Cipru početkom 2024. godine?
– Glavne poteškoće s kojima se turizam na Cipru suočava početkom 2024. godine su sukob u Izraelu, povećana osjetljivost na cijene i operativni problemi u zrakoplovnoj industriji.

2. Kako su ove poteškoće utjecale na broj putničkih sjedala za Cipar?
– Očekuje se smanjenje od 4% dostupnih sjedala u zrakoplovima u 2024. godini u usporedbi s prethodnom godinom, što znači 500.000 manje putničkih sjedala. To se događa zbog tehničkih problema i zamjene flote u zrakoplovnim tvrtkama.

3. Koje zrakoplovne tvrtke povećavaju kapacitete sjedala na ciparskim aerodromima?
– TUI, Ryanair, Jet2 i Easyjet su neke od zrakoplovnih tvrtki koje povećavaju kapacitete sjedala na ciparskim aerodromima.

4. Koliko se procjenjuje da će dolaznih putnika nedostajati, a koje su glavne tržište pogođene?
– Procjenjuje se da će nedostajati oko 250.000 dolaznih putnika, prije svega s britanskog tržišta. Ostatak pada raspoređen je na druga europska i bliskoistočna tržišta.

5. Koje će mjere biti poduzete kako bi se riješili ovi izazovi?
– Ciparske vlasti provode novi paket ciljanih mjera, uključujući produljenje smanjenja posebnog poreza na goriva, jednokratnu potporu kvalificiranim kućanstvima, povećani proračun za podršku velikim obiteljima zainteresiranim za električne automobile te poboljšanja za izbjeglice.

6. Kako stručnjaci industrije procjenjuju situaciju?
– Stručnjaci industrije ističu razdoblje od tri godine stabilizacije broja turista s fokusom na minimiziranje utjecaja trenutnih izazova na turistički sektor Cipra.

Ključni pojmovi i žargon:

– Cipar: Otok u Mediteranskom moru smješten na istočnom dijelu Sredozemlja. Poznat po svojoj turističkoj industriji.
– Zrakoplovna flota: Skup zrakoplova koje jedna zrakoplovna tvrtka posjeduje i koristi.
– putnička sjedala: Sjedala koja su dostupna putnicima u zrakoplovima.
– frekvencija: Broj letova između određenih odredišta.
– Luton i Gatwick: Zračne luke u Ujedinjenom Kraljevstvu.
– električni automobili: Vozila koja koriste električnu energiju kao izvor pogona.
– turistički sektor: Industrija koja se bavi putovanjima i turizmom.

Srodne poveznice:
Web stranica Ciparskih aerodroma
TUI
Ryanair
Jet2
Easyjet