Taylor Swift i “turizam koncerata”: Slučaj koji vodi do povećane potražnje za putovanjima

Taylor Swift je prošle sedmice održala rasprodane koncerte iz svoje “Eras Turneje” u Velikoj Britaniji, a njene fanove iz cijelog svijeta privukle su nije samo lokalne stanovnike Liverpoola. Među više od 55.000 Swiftiesa na stadionu Anfield bili su fanovi koji su putovali čak iz Indije, Kine i Filipina, kao i hiljade ljudi iz Sjeverne Amerike.

Iako ne dijele tačne podatke o rezervacijama, putnički sajt Expedia kaže da je interes za pretraživanje grada Liverpoola porastao za čak 875% u odnosu na prošlu godinu, vjerojatno zbog Swiftovih koncertnih datuma u tom gradu. Pretraživanja za Varšavu, Poljska, su istovremeno povećana za čak 1130%, prema Expedia-i, sa rezervacijama vezanim za Swiftov koncert tamo u avgustu. Osim ova dva glavna grada, posjetioci iz svojevremeno su povećali pretraživanje Expedia za maj do avgusta za gotovo 65% za gradove koji su dio pjevačicine Evropske turneje 2024. godine. Nazovite to “efektom Taylor turizma”.

U jednom nedavnoj anketi Expedia-e, gotovo 70% ispitanika reklo je da bi bili voljniji putovati na koncert izvan svog rodnog grada, posebno ako je jeftinije. Više od 40% je reklo da bi putovanje na koncert vidjelo kao izgovor za posjetu novom mjestu. To nije samo povećalo rezervacije na Expedia-i za manje poznate destinacije (razmislite o Liverpoolu umjesto Londona), već je postalo i glavni pokretač lokalnih ekonomija.

Nije samo Swift koja poboljšava poslovanje “turizma koncerta” – prošla godina je vidjela američke fanove koji su se sjurili u Evropu na turneji Beyonce “Renaissance Tour”, a neočekivani gradovi na listi najpoželjnijih destinacija za turizam koncerata ove godine prema Expedia-i uključuju Kuala Lumpur (gdje će Dua Lipa nastupiti u novembru); Edmonton (gdje će Avril Lavigne, Zach Bryan i Bruce Springsteen napraviti pauze ove godine); i Mexico City, koji će dočekati Jonas Brothers, Niall Horan i The Killers, među ostalima. Dok se cijene hotela uveliko kreću u stotine dolara za velike gradove poput New Yorka i Chicaga, na Expedia-i su dostupni smještaji po cijeni od 91 dolara u Kuala Lumpuru i 119 dolara u Mexico Cityu i Varšavi, dokazujući da ove takozvane “duplikate destinacije” mogu pružiti najbolju vrijednost za posjetitelje koncerata.

Najtraženija ulaznica ovog ljeta, osim Swifta? Prema izvještaju Expedia, to je Justin Timberlake koji vodi interes za pretragu na sajtu, s svojim nadolazećim koncertima u Amsterdamu i Minhenu koji “povećavaju potražnju” u rezervacijama hotela više nego Swift. Ovdje u Sjedinjenim Državama, Expedia bilježi porast rezervacija za male gradove poput Hersheyja u Pennsylvaniji i Lexingtona u Kentuckiju, s pretraživanjem putovanja koje je poraslo za 1400% i 800% za povoljnije boravke povezane s datumima Timberlakea.

Iako je Expedia najpoznatija po ponudi smještaja i iskustava (poput vođenih tura i paketa za razgledanje), sajt također ima na raspolaganju sportske i koncertne ulaznice kao dio svoje reselerske platforme. Ulaznice za datume Eras turneje 2024. godine počinju od 408 dolara u trenutnom trenutku, a sve su podržane Expedia-om garancijom povrata novca.

U pogledu savjeta o tome kako pronaći najbolje ponude za koncert Taylor Swift (i drugi izvođači): pored pretraživanja manje poznatih destinacija koje su pomenute gore, Expedia savjetuje da razmislite o putovanju do koncerta umjesto da ostanete tačno u gradu gdje se koncert održava, što može uštedjeti nekoliko stotina dolara na smještaju. Sajt također napominje da je subotnja noć često najskuplja noć za boravak u hotelu. Ako izvođač ima više datuma, pokušajte se odlučiti za sredinu sedmice ili nedjelju.

Najčešća pitanja o Taylor turizmu
1. Šta je Taylor turizam?
Taylor turizam se odnosi na fenomen u kojem fanovi putuju na koncerte Taylor Swift i drugih poznatih izvođača širom svijeta, često izvan svojih zemalja ili regija. Ovi putnici donose značajan doprinos lokalnoj ekonomiji destinacija na kojima se održavaju koncerti.

2. Koje destinacije su popularne za Taylor turizam?
Prema podacima sajta Expedia, destinacije poput Liverpoola, Varšave, Kuala Lumpura, Edmontona i Mexico Cityja bile su posebno popularne među fanovima Taylor Swift i drugih izvođača. Ti gradovi su privukli veliki broj turista i bilježe porast rezervacija hotela.

3. Kako mogu uštedjeti novac na putovanju za koncert Taylor Swift?
Expedia savjetuje da razmislite o putovanju do koncerta umjesto da ostanete tačno u gradu gdje se koncert održava. Ovo često može rezultirati uštedom nekoliko stotina dolara na smještaju. Također, izbjegavanje subotnjih noći za boravak u hotelu može biti povoljnije. Ako izvođač ima više datuma, pokušajte se odlučiti za sredinu sedmice ili nedjelju.

4. Gdje mogu pronaći ulaznice za Taylor Swift koncerte?
Expedia je reselerska platforma koja nudi sportske i koncertne ulaznice, uključujući ulaznice za koncerte Taylor Swift. Možete posjetiti njihovu web stranicu ili aplikaciju kako biste pronašli dostupne ulaznice.

5. Koje su najtraženije ulaznice osim Taylor Swift?
Prema izvještaju Expedia, najtraženija ulaznica osim Taylor Swift je za koncert Justin Timberlake. Njegovi nadolazeći koncerti u Amsterdamu i Minhenu povećavaju potražnju za rezervacijama hotela više nego Taylor Swift.

Srodne veze:
Expedia – Zvanična web stranica sajta Expedia gdje možete pronaći rezervacije za smještaj, koncertne ulaznice i druge putne ponude.
Taylor Swift – Zvanična web stranica Taylor Swift sa informacijama o njenim koncertima, datumi turneje i vijestima.
Justin Timberlake – Zvanična web stranica Justin Timberlake sa informacijama o njegovim koncertima, datumi turneje i vijestima.