Indonezijski ministar turizma i kreativne ekonomije najavljuje moguće ukidanje viza za neke zemlje

Indonesija potencijalno vraća besplatna putovanja bez vize

U siječnju ove godine, indonezijski ministar turizma i kreativne ekonomije potvrdio je da će inzistirati na promjenama zakonodavstva kojima bi se omogućila besplatna putovanja bez vize za dvadeset najčešćih međunarodnih dolazaka u zemlju.

Godinama su turisti, putnici i ljubitelji odmora iz Australije, Novog Zelanda, većine europskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država mogli posjetiti ikoničke indonezijske destinacije bez vize do 30 dana.

Turisti koji su željeli ostati duže, mogli su platiti svoju prvu 30-dnevnu vizu kako bi je mogli produljiti još 30 dana, ne napuštajući teritorij.

Otkako je Indonezija ponovno otvorila granice za međunarodni turizam nakon pandemije, najčešći međunarodni dolasci na Baliju morali su platiti 500.000 IDR za svoju 30-dnevnu vizu.

To je dodalo veliki iznos novca na proračun odmora mnogim najvjernijim godišnjim posjetiteljima Balija.

30-dnevna viza pri dolasku i e-viza pri dolasku omogućuju posjetiteljima iz 97 zemalja da sudjeluju u turističkim aktivnostima, sudjeluju u poslovnim sastancima i posjete prijateljima i obitelji.

Dok se Indonezija priprema za dolazak nove vlade, raste spekulacija hoće li ministar turizma i kreativne ekonomije, Sandiaga Uno, vidjeti da se njegovi prijedlozi službeno predstave.

Zemlje koje bi mogle ponovno dobiti putovanja bez viza uključuju Australiju, Kinu (P.R.C.), Južnu Koreju, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indiju, Francusku, Njemačku, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Nizozemsku, Japan, Rusiju, Tajvan, Novi Zeland, Italiju, Španjolsku i još dvije zemlje u Bliskom istoku koje još nisu potvrđene.

Ako bi ministar Unoov prijedlog o ukidanju viza za dvadeset najčešćih turističkih demografija značio da bi se najčešći posjetitelji pridružili drugim devet članica ASEAN-a koje već imaju pravo na besplatne posjete Indoneziji: Brunej Darussalam, Kambodža, Lao P.D.R., Malezija, Mijanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.

Međutim, ministar Uno nije puno govorio o tim potencijalnim promjenama politike otkako je prvi put razgovarao o ideji krajem 2023. i početkom 2024. godine. Međutim, stručnjaci iz turističke industrije uvjereni su da će se promjene napraviti u relevantnoj imigracijskoj politici kada nova vlada preuzme dužnost.

Predsjednik Indonezijskog instituta, Robbie Gaspar, rekao je novinarima: “Shvaćamo da će indonezijski ministar turizma, Sandi Uno, preporučiti da nekim 20 zemalja, uključujući Australiju, bude omogućen ulazak u Indoneziju bez vize, uključujući Bali, prije listopada, kada nova predsjednik zemlje preuzima dužnost.”

Indonezijski institut je “najviše tijelo za neovisno istraživanje i sudjelovanje u indonezijsko-australskim bilateralnim odnosima”.

Dodao je: “To će učiniti jeftinijim za australske obitelji i stoga očekujemo još jedan porast broja turista koji se upućuju na našu omiljenu otočku destinaciju.”

S mogućnošću ukidanja naknada za vizu pri dolasku za veliki broj zaljubljenika u Bali, baš na vrijeme za velike božićne i novogodišnje praznike, turisti mogu početi prilagođavati svoje proračune putovanja.

Međutim, turisti se također moraju pripremiti za plaćanje obvezne Bali Turističke takse u iznosu od 150.000 IDR.

Ova pristojba je uvela vlada Balija u veljači 2024. godine i dio je pokrajinskog zakonodavstva na koje ministar Uno i Ministarstvo turizma i kreativne ekonomije imaju malo utjecaja, iako su do sada podržavali inicijativu.

Sredstva prikupljena od ove naknade bit će korištena za očuvanje prirode, očuvanje kulture i unapređenje turističke infrastrukture.

Turiste se podsjeća da je Bali Turistička taksa obavezna za sve međunarodne turiste i može se platiti na međunarodnoj zračnoj luci I Gusti Ngurah Rai pri dolasku, putem aplikacije Love Bali i web stranice ili uz pomoć putničke agencije ili organizatora putovanja.

Lideri Balija razmatraju uvođenje novčanih kazni ili sankcija za turiste koji se uhvate da su izbjegavali plaćanje takse.

Za sada, turisti iz 97 zemalja, uključujući Australiju, Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države i zemlje navedene od strane ministra Una u svojim predloženim promjenama politike, još uvijek moraju platiti 500.000 IDR po osobi za vizu pri dolasku i e-vizu pri dolasku za Indoneziju.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Kako će se promijeniti zakonodavstvo u Indoneziji u vezi sa putovanjima bez vize?
– Indonezijski ministar turizma i kreativne ekonomije planira omogućiti besplatna putovanja bez vize za dvadeset najčešćih međunarodnih dolazaka u zemlju.

2. Koje zemlje će potencijalno dobiti besplatna putovanja bez vize?
– Zemlje koje bi mogle dobiti besplatna putovanja bez vize uključuju Australiju, Kinu, Južnu Koreju, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indiju, Francusku, Njemačku, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Nizozemsku, Japan, Rusiju, Tajvan, Novi Zeland, Italiju, Španjolsku i još dvije zemlje koje još nisu potvrđene.

3. Koje vrste viza trenutno postoje za Indoneziju?
– Trenutno postoje 30-dnevna viza pri dolasku i e-viza pri dolasku koje omogućuju posjetiteljima iz 97 zemalja sudjelovanje u turističkim aktivnostima, sudjelovanje u poslovnim sastancima i posjetu prijateljima i obitelji.

4. Kako će promjene utjecati na turizam u Indoneziji?
– Očekuje se da će ukidanje viza za određene zemlje privući veći broj turista i olakšati putovanje posebno za najčešće posjetitelje Balija.

5. Koje su prednosti Bali Turističke takse?
– Bali Turistička taksa uvedena je kako bi se prikupila sredstva koja će biti korištena za očuvanje prirode, očuvanje kulture i unapređenje turističke infrastrukture.

Definicije:

1. Viza pri dolasku – Vrsta vize koja se izdaje prilikom dolaska u određenu zemlju.
2. E-viza pri dolasku – Vrsta vize koja se izdaje elektroničkim putem prije dolaska u zemlju.

Srodne poveznice:
Službena web stranica indonezijskog turizma
Američko veleposlanstvo u Indoneziji
Službena web stranica australske vlade
Službena web stranica Koreje
Službena web stranica britanske vlade
Službena web stranica indijskog Ministarstva vanjskih poslova
Službena web stranica francuskog turizma
Službena web stranica njemačke vlade
Službena web stranica katarske vlade
Službena web stranica turizma Ujedinjenih Arapskih Emirata
Službena web stranica Saudijske Arabije
Službena web stranica nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova
Službena web stranica japanske vlade
Službena web stranica veleposlanstva Rusije pri EU
Službena web stranica Tajvana
Službena web stranica turizma Novog Zelanda
Službena web stranica talijanskog turizma
Službena web stranica španjolskog turizma