Suverena sredstva ostaju zamrznuta, ali koliko to košta Britaniju?

Većina čitatelja ovog časopisa već zna koliko volim pregledavati brojeve, tablice i komplicirane fusnote, pa vas neće iznenaditi koliko sam uživao čitajući najnovija izvješća o suverenim sredstvima. Imam hrpu prethodnih izdanja u mapi i Excel dokument s pažljivo označenim listovima i grafikonima. Prije nego se zaronim u podatke, mogu li samo trenutak žaliti se na grozotu te naslovnice? Već godinama je to katastrofalan primjer onoga što dizajn ne bi smio biti. Zlatni grb mogao bi biti svjetlucavi dodatak koji ističe kraljevsku prirodu ovog financijskog izvješća. Umjesto toga, ravna i nezanimljiva nijansa bordo (ili kestenjasta) koju su odabrali kao pozadinsku boju, preplavljuje sve druge elemente, pretvarajući taj poznati grb u blijedu i teško čitljivu žutu mrlju. Ista boja pretvara ono što bi trebao biti fokus naslovnice – prilično lijepu fotografiju kralja Charlesa III. i kraljice Camille u svečanoj odjeći na balkonu Buckinghamske palače – u nespretan naknadni dodatak koji se ne slaže s odabranom bojom. Sviđa mi se što ove godine nisu ažurirali dizajn naslovnice, iako je unutrašnjost izvještaja poboljšana. Tu su nove grafike, dijagrami i obojani naslovi sekcija koji dodaju potrebnu organizaciju gustog izvještaja. Međutim, naslovnica je zapravo nazadovala u smislu dizajna jer je zlatna okvir oko fotografije iz prošlogodišnjeg izdanja izbrisan, dajući dojam da slika krunidbe pluta na bordo moru. Uzdah.

Ali sada glavni događaj: podaci. Izvještaj o suverenim sredstvima, kao i druga koja su objavljena istovremeno, prepuni su toliko informacija da ću se u nekoliko postova detaljnije baviti financijama monarhije. Za objašnjenje što su suverena sredstva i kako su se promijenila, pogledajte kraj ovog posta, ali evo kratkog objašnjenja, za one bez pretplate: Zakon o suverenim sredstvima namijenjen je financiranju službenih dužnosti monarha i održavanju okupiranih kraljevskih palača.

VELIKA SLIKA
Nije dopušteno reproduciranje bez pisanog dopuštenja tvrtke Write Royalty Inc. Suverena sredstva ostaju zamrznuta već tri godine i ostat će na iznosu od 86,3 milijuna funti za dolazeću 2024-25, prema Sir Michaelu Stevensu, glavnom čuvaru tajništva blagajništva (on je odgovoran za financijsko upravljanje Kraljevskog kućanstva). Taj iznos se zapravo nije promijenio sve do pandemije. 2019-20. iznosilo je 82,4 milijuna funti, porastavši za manje od pet posto na 86,3 milijuna funti u 2023-24, odnosno 1,28 funti po osobi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako to može izgledati previše ili premalo, ovisno o vašem mišljenju o monarhiji i kraljevskoj obitelji, taj ukupni iznos zapravo je malo zavaravajući. Ukupna suma suverenih sredstava uključuje troškove velike obnove Buckinghamske palače. Taj desetogodišnji plan, službeno nazvan “Buckingham Palace Reservicing” (BPR), započeo je u 2017-18. Od tada je potrošeno 234,2 milijuna funti na sve, od uklanjanja azbesta i zamjene opasno starog okabljivanja do ugradnje nove energetski učinkovite grijanja i pristupa za osobe s invaliditetom.

ISPIS ORIHINALA tvrtke Write Royalty, Patricia Treble je publikacija koja se financira uz pomoć čitatelja. Da biste primili nove postove i podržali moj rad, razmislite o tome da postanete besplatni ili plaćeni pretplatnik.

Najčešća pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iznesenih u članku:

1. Kako je opisana naslovnica izvješća o suverenim sredstvima?
Odabir bordo boje za pozadinu naslovnice nije dobar dizajn s obzirom na zlatni grb i fotografiju kralja i kraljice. Naslovnica je nazadovala jer je izbrisan zlatni okvir koji je okruživao fotografiju iz prošlogodišnjeg izdanja, stvarajući dojam da slika pluta na bordo moru.

2. Koja je svrha suverenih sredstava?
Zakon o suverenim sredstvima namijenjen je financiranju službenih dužnosti monarha i održavanju kraljevskih palača.

3. Koliki je iznos suverenih sredstava?
Trenutni iznos suverenih sredstava iznosi 86,3 milijuna funti za dolazeću 2024-25. Prema Sir Michaelu Stevensu, glavnom čuvaru tajništva blagajništva, taj iznos nije se promijenio sve do pandemije. U 2019-20. iznos suverenih sredstava bio je 82,4 milijuna funti i porastao je za manje od pet posto do 2023-24.

4. Kako se upotrebljavaju suverena sredstva?
Ukupni iznos suverenih sredstava uključuje troškove velike obnove Buckinghamske palače. Od 2017-18. godine, potrošeno je 234,2 milijuna funti za uklanjanje azbesta, zamjenu starog okabljivanja, ugradnju energetski učinkovitog grijanja i pristupa za osobe s invaliditetom.

Definicije ključnih pojmova:

– Suverena sredstva: Ovo su financijska sredstva koja služe za financiranje službenih dužnosti monarha i održavanje kraljevskih palača.

Related Links:
1. Write Royalty (glavna domena)