Rim: Rezervacijski sustav za upravljanje prometom turista kod Trevi fontane

Rim želi suzbiti gužve i neprimjereno ponašanje turista kod Trevi fontane, jedne od najpoznatijih i najposjećenijih atrakcija na svijetu, uz pomoć rezervacijskog sustava.

“Kada stignu kod Trevi fontane, suočavaju se s totalnim kaosom”, rekao je Alessandro Onorato, zamjenik gradonačelnika za turizam u Rimu.

Nered kod fontane posljedica je najposjećenijeg turističkog godine u povijesti Rima. Grad je na putu da ove godine premaši 50 milijuna posjetitelja.

Međutim, prekomjerni turizam stavlja pritisak na jednu od najpopularnijih atrakcija Rima i kvalitetu života njegovih stanovnika. “Izazov sada je učiniti posjet održivim i uskladiti ga s gradom i životom stanovnika”, rekao je Onorato.

Kao što je Venecija, Amsterdam i Grčka, i Rim pokušava pronaći ravnotežu između očuvanja kvalitete života lokalnog stanovništva i razvoja turizma.

Prijava za upravljanje turističkim tokovima kod Trevi fontane

Onorato želi uvesti sustav rezervacija ulaznica oko Trevi fontane kako bi upravljao protokom posjetitelja.

“Prvo želimo poboljšati izvanredan spomenik, a zatim želimo osigurati jedinstveno, posebno i mirno iskustvo za sve turiste”, rekao je Onorato.

Sustav rezervacija započeo bi prije nego što turisti krenu niz stepenice. “Željeli bismo uvesti ulaz s rezervacijom za odlazak niz stepenice, organizirajući tok s obaveznim ulaskom i izlaskom, uz sigurnosnu rutu”, rekao je Onorato.

Rimski građani ulaze besplatno, ali turisti bi morali platiti simboličnu naknadu od 2 eura. Prikupljena sredstva koristit će se za zapošljavanje čuvara i hostesa koji će upravljati protokom posjetitelja i štititi spomenik.

Sustavom bi se bolje upravljalo ponašanjem turista. Potrošnja hrane i aktivnosti poput skakanja u fontanu bili bi lakše spriječeni.

Suzbijanje kraćih najam-a u Rimu

Vrhovni prioritet gradske vlade Rima je regulacija kraćih najam-a, čija je ekspanzija učinila grad manje dostupnim stanovnicima. U posljednjih pet godina broj kraćih najam-a se udvostručio na preko 30 000 jedinica.

Rim je proveo akciju suzbijanja ilegalnih oglasa. “Samo u posljednjih dvije godine napravili smo preko 10 000 provjera, više nego što je bilo u desetljeću prije našeg dolaska”, rekao je Onorato.

Grad je uveo registracijske zahtjeve, građevinske propise i druge tehničke standarde kako bi usporio otvaranje kraćih najam-a. “Otežat ćemo život onima koji žele divlje otvarati”, izjavio je Onorato.

Zamjenik gradonačelnika želio bi zabraniti sve otvore koji nisu hoteli u Rimu, barem u povijesnom središtu, na jednu ili dvije godine.

Međutim, grad ne može ići tako daleko jer nema nadležnost. U Italiji ne postoji zakon koji bi razjasnio ovlasti lokalnih vlasti u vezi s regulacijom kraćih najama.

“Trebamo da nacionalna vlada pruži lokalnim upravama autonomiju i ovlasti odlučivanja kako bi intervenirale sa odgovarajućim propisima za pojedinačne gradove”, rekao je Onorato.

Često postavljana pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iz članka:

1. Koji je problem kod Trevi fontane u Rimu?
– Problem su gužve i neprimjereno ponašanje turista kod fontane.

2. Koja je posljedica prekomjernog turizma u Rimu?
– Prekomjerni turizam stavlja pritisak na Trevi fontanu i kvalitetu života stanovnika.

3. Koja je svrha rezervacijskog sustava koji se predlaže?
– Sustav rezervacija ulaznica kod Trevi fontane trebao bi upravljati protokom posjetitelja i poboljšati posjetiteljsko iskustvo.

4. Što bi se postiglo uvođenjem rezervacija?
– Uvođenjem rezervacija bolje bi se upravljalo protokom posjetitelja i spriječili bi se neprimjereno ponašanje i aktivnosti poput skakanja u fontanu.

5. Kakva je naknada za ulazak kod Trevi fontane?
– Rimski građani ulaze besplatno, dok bi turisti morali platiti simboličnu naknadu od 2 eura.

6. Što bi se napravilo s prikupljenim sredstvima od naknade za ulazak?
– Prikupljena sredstva koristit će se za zapošljavanje čuvara i hostesa koji će upravljati protokom posjetitelja i štititi fontanu.

7. Koji je vrhovni prioritet gradske vlade Rima?
– Vrhovni prioritet je regulacija kraćih najam-a koji su učinili grad manje dostupnim stanovnicima.

8. Što je grad uveo kako bi usporio otvaranje kraćih najam-a?
– Grad je uveo registracijske zahtjeve, građevinske propise i druge tehničke standarde kako bi usporio otvaranje kraćih najam-a.

9. Kakav bi bio prijedlog za otvore koji nisu hoteli?
– Zamjenik gradonačelnika predlaže zabranu otvora koji nisu hoteli u Rimu, barem u povijesnom središtu, na jednu ili dvije godine.

10. Koje su prepreke za zabranu otvora koji nisu hoteli?
– Italija nema zakon koji bi razjasnio ovlasti lokalnih vlasti u vezi s regulacijom kraćih najama. Potreban je zakon koji bi pružio lokalnim upravama autonomiju i ovlasti odlučivanja.

Sugerirane poveznice:
Rome.it
Rome.info