Promoting Tourism: Approaches of Gubernatorial Candidates

DUBROVNIK – U četvrtak, 23. rujna, članovi turističke, restoranske i hotelske industrije imali su priliku čuti od dva glavna kandidata koji se natječu za guvernera kako bi vodili brigu o pitanjima od zajedničkog interesa u slučaju pobjede na izborima 5. studenog.

Turizam se smatra drugom najvećom gospodarskom granom države, odmah iza proizvodnje, i za neke je ova godina bila teška.

Bivša gradonačelnica Manchestera Joyce Craig, demokratska kandidatkinja, i bivša američka senatorka Kelly Ayotte, izabrana kao republikanski izbor za generalne izbore, obećale su da će zajednički raditi na privlačenju posjetitelja u državu, naglašavajući važnost industrije za gospodarstvo države.

Ali imaju različite pristupe svojoj ideji pomoći i otvoreno su govorili o svojem životnom iskustvu uživajući u različitim dijelovima države, kako u djetinjstvu tako i kao odrasli.

Cynthia Makris, vlasnica Naswa Resorta u Weirs Beach dijelu Laconije, bila je među oko 100 vođa turizma koji su prisustvovali forumu.

Rekla je da je posao ovog ljeta bio slab i da je ovo najgori Bike Week koji pamti, zbog inflacije i viših cijena.

“Nemaju novaca”, rekla je Makris dok je došla čuti oba kandidata u Grappone Centru u Concordu.

Dva kandidata nisu sjedila zajedno. Format je bio da svaki od njih ima sat vremena s istim pitanjima koje je postavio moderator Scott Spradling.

Craig je prva govorila, nakon čega je bio odmor, pa Ayotte.

Većina pitanja dolazila je iz publike kojoj su bili ponuđeni kartice da napišu svoje misli, a onda su predane moderatoru koji je također imao svoja pitanja.

Raspravljali su o različitim temama, od pitanja prijevoza, pronalaska radne snage, stambenog zbrinjavanja, poreza do načina smanjenja troškova energije, koji se smatraju među najvišima u zemlji.

Ni jedan od njih nije napao drugoga, već su se usredotočili na to kakve će politike imati ako budu izabrani za guvernera kao nasljednici republikanskog Chrisa Sununua.

Oboje su rekli da imaju vrijedno iskustvo u vođenju funkcije, od toga što je Craig bila gradonačelnica najvećeg grada države, do Ayotteovog iskustva u Washingtonu.

Oboje su rekli da će imati otvoreno uho i otvorena vrata za industriju.

Craig je rekla da čuje kako stanovnici sjevernog dijela države često osjećaju da su zapostavljeni u usporedbi s drugim područjima države i da će stvoriti kabinet za pitanja tog područja kako bi joj pomogao savjetima o akcijama koje treba poduzeti.

Craig je rekla da vjerojatno neće smanjivati financiranje za promociju turizma države, jer studije pokazuju da ono uzvraća više od sedam puta na svaki uloženi dolar, koji se onda koristi za plaćanje poreza u državi.

Ayotte je rekla da vidi svoju ulogu u pružanju regulatornog okvira koji bi omogućio tvrtkama napredak i da će se usredotočiti na održavanje niskih poreza.

Kao guvernerka, rekla je da ne bi koristila državni novac za investiranje u stanice za punjenje električnih vozila.

Rekla je da tri samofinancirane agencije države – parkovi i rekreacija, šume i zemljišta te ribarstvo i lov – imaju problema u pružanju kampiranja, lova i ribolova i preuzimaju dodatne uloge.

Rekla je da ne želi povećavati naknade.

“Vrijeme za to bilo bi potpuno suprotno onome kroz što obitelji trenutno prolaze”, rekla je. “Međutim, također smo tražili od ovih agencija da rade stvari izvan njihovog područja.”

Ayotte je rekla da će, ako bude izabrana, prilikom razmatranja budućih državnih proračuna, razmotriti ta područja i kako ona dobivaju financiranje.

Craig je rekla da će sljedeći proračun države biti vrlo težak i da će “ovo biti ono što su prioriteti i povrat ulaganja. Kada vidimo da se s uloženim dolarem dobija povrat od 8 dolara, to pomaže cijeloj državi. I to će se odraziti na moj proračun koji gledam iz šire perspektive cijele države.”

Pojmovi i jargon:

1. Guverner – Izborna funkcija koja predstavlja izvršnu vlast u državi. Guverner ima ovlasti donošenja odluka i upravljanja državnim poslovima.
2. Turizam – Gospodarska grana koja se odnosi na putovanja i boravak ljudi izvan svog uobičajenog prebivališta iz razloga rekreacije, odmora i poslovnih aktivnosti.
3. Restoranska industrija – Sektor koji se odnosi na ugostiteljstvo, uključujući restorane, kafiće i ostala mjesta za prehranu i piće.
4. Hotelska industrija – Sektor koji se odnosi na smještajne objekte kao što su hoteli, moteli i ostala mjesta pružanja usluge smještaja za putnike i turiste.
5. Gospodarstvo – Sveukupna aktivnost povezana s proizvodnjom, distribucijom i potrošnjom dobara i usluga unutar države.
6. Bike Week – Godišnji događaj posvećen motociklističkoj kulturi koji privlači veliki broj posjetitelja i turista.
7. Moderator – Osoba koja vodi raspravu ili debatu, postavlja pitanja i održava red tijekom događaja.

Savjetovani linkovi:

1. turizam.hr – Službena stranica Hrvatske turističke zajednice s informacijama o turizmu u Hrvatskoj.
2. hotelijerski-fakultet.com – Stranica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu s dodatnim informacijama o hotelskoj industriji.
3. restoran.hr – Portal za restorane u Hrvatskoj s recenzijama, informacijama o jelovnicima i događanjima u restoranskoj industriji.