Airbnb Announces Record Bookings for Q4 and Full Year 2023

Airbnb, jedan od najpopularnijih platformi za rezervaciju privatnog smještaja, nedavno je objavio financijske rezultate za četvrti kvartal i cijelu 2023. godinu. U četvrtom kvartalu, ukupan broj rezervacija za smještaj i doživljaja dostigao je 99 milijuna, što je povećanje od 12% u odnosu na prethodnu godinu i postavlja novi rekord za četvrti kvartal.

Zahvaljujući stabilnom rastu rezervacija i prosječnoj dnevnoj cijeni, te utjecaju deviznih faktora, Airbnb je ostvario prihod od 2,2 milijarde dolara u četvrtom kvartalu, što predstavlja povećanje od 17% u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč neto gubitku od 349 milijuna dolara, prilagođena neto dobit, nakon oduzimanja jednokratnih poreza, iznosila je 489 milijuna dolara.

Turistička ekonomija oporavlja se nakon epidemije, što je dovelo do najvećeg rasta broja rezervacija za prvi put na ovoj platformi u četvrtom kvartalu. Također, broj preuzimanja aplikacije Airbnb održava rastući zamah, a ukupan broj noćenja putem aplikacije povećao se za 5 postotnih bodova u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine.

Nije samo porastao broj turista, već i broj domaćina. U ovom kvartalu, globalni broj domaćina na Airbnb platformi premašio je 5 milijuna. Do kraja 2023. godine, očekuje se da će ukupan broj dostupnih smještaja premašiti 7,7 milijuna, s godišnjim rastom od 18%. Svi su regija zabilježile dvocifreni rast ponude.

Najveći porast smještaja i rezervacija doživljaja zabilježen je u regiji Azije i Pacifika te Latinske Amerike. Samo u 2023. godini, domaćini na platformi su zaradili više od 57 milijardi dolara. U četvrtom kvartalu 2023., stopa otkazivanja rezervacija domaćina smanjila se za 36% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Posebno u regiji Azije i Pacifika, zabilježen je porast rezervacija smještaja i doživljaja od 22%, te gotovo 30% porast ukupnog broja putovanja uključujući prelaske granica. Kineski turisti su snažno potaknuli porast rezervacija, s gotovo 90% više noćenja u usporedbi s prethodnom godinom.

Airbnb planira daljnje širenje na tržištima izvan Sjedinjenih Američkih Država i planira ulaganje u nove zemlje u Latinskoj Americi. Također ulaže u primjenu umjetne inteligencije, a nedavno je stekao startup GamePlanner.AI za manje od 200 milijuna dolara. Ova akvizicija omogućava tvrtki da primijeni generativnu umjetnu inteligenciju kako bi unaprijedila korisničko iskustvo putovanja.

Unatoč uspješnom četvrtom kvartalu, Airbnb se suočava s izazovima u New Yorku zbog pooštrenih propisa o kraćem najmu. Ova promjena politike može imati određeni utjecaj na platformu, ali tvrtka je već primijetila rast potražnje za smještajem u Parizu, a s očekivanjem Olimpijskih igara u Parizu 2024., Bookingi smještaja su sada više nego dvostruki u usporedbi s prošlom godinom.

Česta pitanja (FAQ) o Airbnb-u na temelju glavnih tema i informacija iz članka:

1. Koliko je ukupan broj rezervacija za smještaj i doživljaje dostigao u četvrtom kvartalu 2023. godine?
Rezervacije za smještaj i doživljaje dostigle su 99 milijuna u četvrtom kvartalu.

2. Kakav je bio prihod Airbnb-a u četvrtom kvartalu?
Airbnb je ostvario prihod od 2,2 milijarde dolara u četvrtom kvartalu.

3. Kakav je bio rast broja preuzimanja aplikacije Airbnb u četvrtom kvartalu 2023. godine?
Broj preuzimanja aplikacije Airbnb povećao se za 5 postotnih bodova u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine.

4. Koliko je globalni broj domaćina na Airbnb platformi premašio u ovom kvartalu?
Globalni broj domaćina na Airbnb platformi premašio je 5 milijuna.

5. Kakav je bio porast smještaja i rezervacija doživljaja u regijama Azije i Pacifika i Latinske Amerike?
U regijama Azije i Pacifika te Latinske Amerike zabilježen je najveći porast smještaja i rezervacija doživljaja.

6. Koliki je porast rezervacija smještaja i doživljaja zabilježen u regiji Azije i Pacifika?
U regiji Azije i Pacifika zabilježen je porast rezervacija smještaja i doživljaja od 22%.

7. Koje tržište Airbnb planira daljnje širenje?
Airbnb planira daljnje širenje na tržištima izvan Sjedinjenih Američkih Država i ulaganje u nove zemlje u Latinskoj Americi.

8. Kako Airbnb planira unaprijediti korisničko iskustvo putovanja?
Airbnb ulaže u primjenu umjetne inteligencije i nedavno je stekao startup GamePlanner.AI radi primjene generativne umjetne inteligencije za unapređenje korisničkog iskustva putovanja.

Definicije ključnih pojmova iz članka:
– Airbnb: platforma za rezervaciju privatnog smještaja
– Rezervacija: postupak rezerviranja smještaja ili doživljaja putem Airbnb platforme
– Smještaj: prostor ili objekt koji se iznajmljuje putem Airbnb platforme
– Doživljaj: aktivnost ili iskustvo koje se može rezervirati putem Airbnb platforme
– Prihod: ukupan iznos novca koji Airbnb zarađuje od rezervacija i transakcija
– Domaćin: osoba koja iznajmljuje svoj smještaj ili pruža doživljaj putem Airbnb platforme
– Otkazivanje: djelovanje prekida rezervacije smještaja od strane domaćina ili gosta
– Umjetna inteligencija: grana računalne znanosti koja se bavi razvojem računalnih sustava sposobnih za obavljanje zadataka koji inače zahtijevaju ljudsku inteligenciju

Sugestirani povezani linkovi:

Airbnb – službena stranica
Airbnb Australija
Airbnb Ujedinjeno Kraljevstvo

Molimo imajte na umu da se URL-ovi ne smiju koristiti u formatu koji je monitoriran kako bi se izbjegle nevaljale web stranice ili subdomene.