Anaheim: Gradsko vijeće raspravlja o korupciji i pogrešnom trošenju javnih turističkih sredstava

Gradani Anahajma mogu dobiti rijetku priliku da vide kako članovi gradskog vijeća javno raspravljaju o labavom nadzoru i pogrešnom trošenju javnih turističkih sredstava između Komore trgovine, turističke agencije i gradske vijećnice.

Očekuje se da će gradske vlasti na svojem sastanku u utorak podnijeti odgovor na nedavno izvješće Državne revizorske službe Kalifornije koje tvrdi da gradski dužnosnici nisu nadzirali trošenje javnih turističkih dolara od strane lokalne turističke agencije – Visit Anaheim – tijekom godina.

Međutim, ta rasprava je predviđena na dnevnom redu sastanka pod točkom “dnevni red suglasnosti” – stavke objedinjene koje se obično glasuju u jednom pokretu bez rasprave gradskih vijećnika.

Osim ako ih neka članica gradskog vijeća ne povuče.

Za gledanje gradskog vijeća Anahajma u utorak u 17:00 sati, kliknite ovdje.

Izvješće državnog revizora je najnovija istraga u Anahajmu od 2022. koja istražuje optužbe za javnu korupciju u najvećem gradu u OC-u nakon prisega FBI agenta i izvješća o neovisnom istraživanju od 353 stranice koje tvrde da interes Disneyland odmarališta vrši nedoličan utjecaj na gradska vijeća.

U izvješću revizora se navodi da su anahajmske trgovinske komore nepravilno trošile turističke dolare koje su im dodijeljene putem Visit Anaheima za lobiranje kod gotovo deset neimenovanih izabranih dužnosnika, zagovaranje zakonodavstva i podršku kandidatima putem svog političkog odbora za akciju.

Revizori tvrde da se to događalo oko desetljeća jer gradski dužnosnici nisu nadgledali svoje ugovore s Visit Anaheimom.

“Zato što grad nije imao značajan proces za nadzor ugovora, Visit Anaheim mogao je plaćati Komori za nedopuštene usluge koje su uključivale političko zagovaranje i utjecaj”, navodi se u izvješću.

U odgovoru, gradski čelnici kažu da će slijediti preporuke državnih revizora, uključujući uspostavu nezavisnog savjetodavnog odbora za nadzor trošenja javnih turističkih dolara, uvođenje postupka nadzora ugovora i ponovno pregovaranje o ugovoru s Visit Anaheimom do siječnja 2025.

Revizori također žele da gradski čelnici ponovno razmotre dva ugovora – u vrijednosti od gotovo milijun dolara – koji su dodijeljeni Komori trgovine u vrijeme bivše većine gradonačelnika Harryja Sidhua 2019. i 2020. godine.

Prvi ugovor bio je vrijedan 425.000 dolara i dodijeljen je Komori na zahtjev Sidhua 2019. godine radi promocije grada i privlačenja novih poslova.

Došao je nakon što je Komora snažno financirala Sidhuovu kampanju za gradonačelnika 2018. godine.

Drugi ugovor dodijeljen je 2020. godine i vrijedan je 500.000 dolara, a financiran je federalnim sredstvima za spašavanje od COVID-a radi promocije lokalne kupovine.

Sidhu, istaknuta osoba u korupcijskom skandalu, prošle je godine priznao krivnju za ometanje pravde jer je lagao federalnim istražiteljima o pokušaju provođenja prodaje zemljišta Angel Stadiuma za 1 milijun dolara podrške kampanje od dužnosnika momčadi.

Komora trgovine podržala je prodaju stadiona.

Jim Vanderpool, gradski menadžer, napisao je državnom revizoru u odgovoru na izvješće da gradski dužnosnici proučavaju nalaze, ali planiraju provesti preporučene promjene.

“Grad Anahajm nema prigovor i pozdravlja preporuke koje je iznio Državni revizor”, napisao je. “Grad sada priprema plan djelovanja za provedbu četiri preporuke unutar utvrđenih vremenskih rokova.”

Hosam Elattar je novinar Voice of OC i član korpusa Report for America, inicijative GroundTruth. Kontaktirajte ga na [email protected] ili preko Twittera @ElattarHosam.

•••

Budući da ste došli do ovog dijela,

Očito vam je stalo do lokalnih vijesti i cijenite dobro novinarstvo. Pomozite nam da postanemo 100% financirani od strane čitatelja s donacijom koja je fiskalno odbitna. S uplatom od samo 5 dolara mjesečno možete nam pomoći da postignemo taj cilj.

FAQ:

1. Koje su glavne teme u članku?
– Glavne teme u članku su labav nadzor i pogrešno trošenje javnih turističkih sredstava u gradu Anaheimu.

2. Koja je uloga Visit Anaheim-a?
– Visit Anaheim je lokalna turistička agencija koja je primila javne turističke dolare za promociju grada.

3. Kakve optužbe postoje protiv anahajmskih trgovinskih komora?
– Optužbe su da su anahajmske trgovinske komore nepravilno trošile turističke dolare za političko zagovaranje i utjecaj.

4. Kakav je odgovor gradske vlasti?
– Gradske vlasti su najavile da će slijediti preporuke državnih revizora, uspostaviti nezavisni savjetodavni odbor za nadzor trošenja javnih turističkih dolara i ponovno pregovarati o ugovoru s Visit Anaheimom.

5. Koje su preporuke državnih revizora?
– Preporuke državnih revizora uključuju uspostavu nezavisnog savjetodavnog odbora, uvođenje postupka nadzora ugovora i ponovno razmatranje određenih ugovora s Komorom trgovine.

Definitions:

– Komora trgovine: organizacija koja promiče poslovne interese svojih članova i trguje na lokalnoj razini.
– Visit Anaheim: lokalna turistička agencija odgovorna za promociju grada Anaheim.

Suggested related links:
Voice of OC – glasila za lokalne vijesti u Orange Countyu, Kalifornija.