Kraljevski britansko-kolumbijski muzej, nekoć poznat kao provincijski muzej Britanske Kolumbije, danas je svjetska turistička atrakcija koja se nepravedno nalazi pod okriljem Ministarstva turizma. Umjesto toga, trebao bi pripadati Ministarstvu visokog obrazovanja.

Ovim prelaskom iz provincijskog muzeja u svjetsku turističku atrakciju, lokalne istraživačke funkcije su ili ukinute ili ozbiljno ograničene. Odsjek za jezičke studije, u kojem se nalazi arhiva jezičkih snimaka prvih naroda, zatvoren je. Povrh toga, časopis Syesis, koji je objavljivao istraživačke radove vezane uz prirodne i društvene znanosti provincije, proglašen je neuspjehom i prestao s radom. Lokalna istraživanja i ankete su također bila smanjena ili ukinuta.

U starom provincijskom muzeju svaki je odjel imao vlastitu biblioteku s knjigama, reprezentima i rukopisima. Međutim, u Kraljevskom britansko-kolumbijskom muzeju, sve te knjižnice su centralizirane i pažljivo organizirane prema kategorizaciji koju je odredio Library of Congress. No, nakon što je taj posao dovršen, cijela je biblioteka zatvorena i njeni sadržaji su podijeljeni među onima koji su bili zainteresirani za njih. Ova odluka jednostavno nema smisla.

Uoči mogućeg potresa, biološke zbirke će biti premještene u Sidney. Iz Sidneja će opet biti prebačene u Langley, gdje će se smjestiti u novu zgradu RBCM Collections 2026. ili 2027. godine.

Stari provincijski muzej Britanske Kolumbije je bio pod nadležnošću Provincijskog tajnika. Međutim, sada se Kraljevski muzej nalazi unutar Ministarstva turizma, koje ga tretira isključivo kao turističku atrakciju.

Da bi se vratila svojoj izvornoj funkciji, RBCM bi trebao biti premješteno u Ministarstvo visokog obrazovanja.

Zakon o muzejima Britanske Kolumbije definira funkcije Kraljevskog muzeja Britanske Kolumbije, te direktori RBCM-a ne moraju tražiti mišljenje javnosti o tim funkcijama.

Adolf Ceska
Saanich

Često postavljana pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iznesenih u članku:

P: Koja je trenutna naziv muzeja i pod čijim okriljem se nalazi?
O: Trenutni naziv muzeja je Kraljevski britansko-kolumbijski muzej. Nalazi se pod okriljem Ministarstva turizma.

P: Kakve su posljedice prelaska muzeja iz provincijskog u turističku atrakciju?
O: Prelaskom u turističku atrakciju, lokalne istraživačke funkcije su smanjene ili ukinute. Odsjek za jezičke studije zatvoren je, časopis Syesis je prestao s radom, a lokalna istraživanja i ankete su smanjena.

P: Što se dogodilo s knjižnicama koje su bivale u muzeju?
O: Sve knjižnice su centralizirane i organizirane prema sistema kategorizacije Library of Congress, ali su nakon toga zatvorene i sadržaji su podijeljeni među zainteresiranima.

P: Kuda će biti premještene biološke zbirke u slučaju potresa?
O: Biološke zbirke će biti premještene u Sidney, a zatim ponovno premještene u Langley gdje će se smjestiti u novu zgradu RBCM Collections 2026. ili 2027. godine.

P: Kako je promijenjena nadležnost muzeja?
O: Stari provincijski muzej Britanske Kolumbije je bio pod nadležnošću Provincijskog tajnika, dok se sada Kraljevski muzej nalazi unutar Ministarstva turizma.

P: Što bi trebalo učiniti kako bi se muzej vratio svojoj izvornoj funkciji?
O: Da bi se muzej vratio svojoj izvornoj funkciji, trebao bi biti premješten u Ministarstvo visokog obrazovanja.

Definicije ključnih pojmova:

– Ministarstvo turizma: Državno tijelo koje se bavi razvojem i promocijom turizma u određenoj zemlji ili regiji.
– Ministarstvo visokog obrazovanja: Državno tijelo odgovorno za upravljanje obrazovnim institucijama i promicanje visokog obrazovanja.
– Biblioteke: Institucije koje čuvaju, organiziraju i daju pristup knjižničnom materijalu, kao što su knjige, časopisi, rukopisi itd.
– Odsjek za jezičke studije: Odjel u muzeju koji se bavi istraživanjem i čuvanjem jezičkih snimaka prvih naroda.
– Syesis: Časopis koji je objavljivao istraživačke radove vezane uz prirodne i društvene znanosti provincije.
– RBCM Collections: Zbirke Kraljevskog britansko-kolumbijskog muzeja kada će biti smještene u novu zgradu.

Povezane poveznice:
Kraljevski britansko-kolumbijski muzej