Bahami i Jamajka sigurni su za turiste, unatoč upozorenjima Sjedinjenih Američkih Država

Američko veleposlanstvo na Bahamima je izdalo sigurnosno upozorenje i savjet za putovanje u kojem se navodi da je ova karipska zemlja trenutno nesigurna za turiste zbog 18 ubojstava – “uglavnom” motiviranih banditskim nasiljem – samo u siječnju.

U isto vrijeme, američko veleposlanstvo u Jamajci također je izdalo upozorenje putnicima da “povisno razmotre putovanje”, koje je samo jedan korak bliže najstrožem upozorenju protiv putovanja uopće.

Unatoč tim upozorenjima, vlade obje otočne države ističu kako treba poticati turiste da nastave s rezerviranjem putovanja.

Bahamsko ministarstvo turizma izjavilo je da ta upozorenja “ne odražavaju opću sigurnost na Bahamima, zemlji koja ima 16 turističkih odredišta i još mnogo otoka”, prema Travel Weekly.

Prošle godine je karipska zemlja ugostila više od 9 milijuna posjetitelja, što su nazvali “značajnim korakom za našu naciju.”

Unatoč tim izjavama, zabrinutost za sigurnost dosegnula je ozbiljan stupanj.

“Ubistva su se dogodila u svim dijelovima dana, uključujući i široku dnevnu svjetlost na ulicama”, napisalo je veleposlanstvo u svom priopćenju, preporučujući “izuzetan oprez” na istočnoj strani glavnog grada Nassaua.

S druge strane, popularna američka turistička atrakcija radi na provođenju novih sigurnosnih mjera.

“Vlada Bahama provodi snažnu i inovativnu strategiju smanjenja i prevencije kriminala. Ovaj cjeloviti pristup temelji se na najnovijim istraživanjima i uspješnim međunarodnim modelima, fokusirajući se na pet ključnih stupova: prevencija, otkrivanje, progon, kažnjavanje i rehabilitacija”, napomenuo je Bahamski ministarstvo turizma.

U međuvremenu, vlada Jamajke također pokušava ublažiti zabrinutost.

Jamajčanska turistička zajednica istaknula je da je stopa kriminala među posjetiteljima na otoku “izuzetno niska” – samo 0,01%, ali da ažuriranje upozorenja “ponovno potvrđuje” oznaku razine 3, koja je postavljena 2022. godine, prema Travel Weekly.

Turistička zajednica je istaknula kako upozorenje navodi vrlo precizno definirane dijelove Jamajke koji su označeni kao visokorizična područja za kriminal, tako da većina turističke ponude na otoku ostaje neizmijenjena.

Prošle godine je Jamajka ugostila 4,1 milijuna posjetitelja, uključujući 2,1 milijuna iz same Sjedinjenih Američkih Država.

“Posjetitelji mogu i dalje s povjerenjem dolaziti i uživati u svemu što Jamajka nudi”, rekla je Jamajčanska turistička zajednica.

Međutim, State Department je upozorio da Jamajka već nekoliko godina ima jednu od najviših stopa ubojstava na Zapadnoj hemisferi.

Podaci iz jamajčanske policijske snage pokazuju da je samo od 1. do 27. siječnja ove godine ubijeno najmanje 65 ljudi. Šokantno, visoka stopa ubojstava manja je u odnosu na prošlu godinu – u prvom mjesecu 2023. godine ubijeno je 81 osoba.

Bahami i Jamajka samo su dvije od oko 200 odredišta koja su obuhvaćena upozorenjima State Departmenta.

U posljednjim mjesecima izdana su upozorenja razine 4 za Burmu i Afganistan.

Frequently Asked Questions (Često postavljana pitanja):

1. Koji problemi su navedeni u sigurnosnom upozorenju američkog veleposlanstva na Bahamima?
– U sigurnosnom upozorenju se navodi da je Bahame trenutno nesigurna za turiste zbog 18 ubojstava motiviranih banditskim nasiljem samo u siječnju.

2. Kako je američko veleposlanstvo u Jamajci reagiralo na sigurnosnu situaciju u zemlji?
– Američko veleposlanstvo u Jamajci izdalo je upozorenje putnicima da povisno razmotre putovanje, što je korak bliže najstrožem upozorenju protiv putovanja.

3. Koje mjere je Bahamsko ministarstvo turizma poduzelo u vezi s sigurnosnom situacijom?
– Bahamsko ministarstvo turizma provodi snažnu i inovativnu strategiju smanjenja i prevencije kriminala koja se temelji na najnovijim istraživanjima i uspješnim međunarodnim modelima.

4. Kakva je stopa kriminala među posjetiteljima na Jamajci?
– Stopa kriminala među posjetiteljima na Jamajci izuzetno je niska, samo 0,01%.

5. Koliko posjetitelja su primile Bahami i Jamajka prošle godine?
– Bahami su primili više od 9 milijuna posjetitelja, dok je Jamajka primila 4,1 milijun posjetitelja, uključujući 2,1 milijun iz Sjedinjenih Američkih Država.

Definitions (Definicije):

1. Sigurnosno upozorenje – Obavijest koju izdaje veleposlanstvo ili druga vladina institucija kojom se upozoravaju građani na opasnost ili nesigurnost određene destinacije ili situacije.

2. Banditsko nasilje – Nasilje koje provodi kriminalna banda ili skupina kriminalaca.

3. Turistička atrakcija – Mjesto ili objekt koji privlači turiste i posjetitelje zbog svoje prirodne ljepote, kulturne vrijednosti ili drugih zanimljivih činjenica.

Suggested related links (Prijedlozi povezanih veza):

1. Bahama.com – Službena stranica Bahama s informacijama o turističkim odredištima i drugim relevantnim informacijama.

2. VisitJamaica.com – Službena stranica Jamajke sa sveobuhvatnim informacijama o turizmu i putovanjima na otok.

3. State Department Travel Advisories – Stranica američkog State Departmenta s putnim preporukama i upozorenjima za razne destinacije, uključujući Bahame i Jamajku. [Napomena: Due to the AI’s limitations, I can’t check the validity of the URL, please check it before using it.]