Filmovi i serije: Ključna uloga u turizmu u Francuskoj

U južnom francuskom gradiću Villefranche-de-Rouergue snimanje Netflix mini-serije “All the Light We Cannot See” nije prošlo neprimijećeno. Ulice su se pretvorile, prodavnice su bile preuređene. “Bilo je zaista nešto posebno!” izjavio je gradonačelnik Jean-Sébastien Orcibal. On procjenjuje da su ekonomski efekti mjesec dana snimanja – koji su prikazivali srednjovjekovne ulice i arkade – vrijedni 2 milijuna eura.

Sada, gradsko vijeće želi iskoristiti uspjeh ove serije (50 milijuna pregleda) kako bi privuklo turiste, te su čak napravili posebnu brošuru. Ali, ipak ćete morati upoznati pravi grad – jer se ova fiktivna serija ne odvija u Villefranche-de-Rouergueu. U seriji, grad koji vidimo na ekranu predstavljen je kao… Saint-Malo, luka u Bretanji.

Zato je gradonačelnik oduševljen turističkim vodičem koji je Netflix lansirao u partnerstvu s Atout France, vladinom agencijom posvećenoj turizmu. Vodič promovira lokacije snimanja filmova i serija koje proizvodi ova platforma. Osim Villefranche-de-Rouergue, saznat ćete da je Château de Chantilly, na sjeveru Francuske, postao kulisa za film “The Gray Man”; da se Chaalis Abbey, također u istom području, koristila u seriji “Family Business”; i da se crkva Saint-Julien-le-Pauvre u Parizu pojavljuje u seriji “Berlin”. Lupin je također posjetio Nissim-de-Camondo Muzej u Parizu, a Emily (iz serije “Emily in Paris”) se sklonila u Bonnieuxu.

“Odbili smo uključiti određene lokacije koje su izložene prevelikom turizmu, poput stijena u Etretatu koje se pojavljuju u seriji Lupin ili pekare u seriji Emily in Paris,” izjavila je Caroline Leboucher, direktorica Atout Francea. Online vodič nadopunjuje reklama Netflixa koju podržava Vlada Francuske, a koja promovira turizam u Francuskoj.

Budući da Netflix finansira oko 20 francuskih produkcija godišnje, traženje podrške od strane države je način na koji ta platforma potvrđuje svoju političku moć. “Netflixov doprinos kulturnoj privlačnosti Francuske je vrlo pozitivan, i htjeli smo to ojačati”, objasnila je Marie-Laure Daridan, direktorica odnosa s javnošću u Netflixu. Platforma je finansirala i istraživanje koje je obuhvatilo 2.250 ljudi u Njemačkoj, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama, pokazujući da gledanje francuskih filmova (ili filmova snimljenih u Francuskoj) u njihovom katalogu ima odlučujući utjecaj na želju za upoznavanjem Francuske, putovanjem tamo i čak učenjem jezika.

Pridruživanjem ovoj kampanji, Atout France – koja već koristi “meku moć” filmova u svojoj komunikaciji – vidi način da “iskoristi snagu Netflixa kako bi dosegnula nove publike”, rekla je Leboucher. Posebno jer filmski turizam – putovanje na mjesta prikazana na ekranu – postaje sve popularniji fenomen.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Koja mini-serija je snimana u Villefranche-de-Rouergueu?
U južnom francuskom gradiću Villefranche-de-Rouergue snimana je Netflix mini-serija pod nazivom “All the Light We Cannot See”.

2. Koje su ekonomske koristi proizašle iz snimanja serije u Villefranche-de-Rouergueu?
Procjenjuje se da su ekonomski efekti mjesec dana snimanja serije vrijedni 2 milijuna eura.

3. Koji je grad predstavljen kao Villefranche-de-Rouergue u seriji?
U seriji, Villefranche-de-Rouergue je prikazan kao Saint-Malo, luka u Bretanji.

4. Kako Netflix promovira lokacije snimanja filmova i serija?
Netflix je u partnerstvu s Atout France, vladinom agencijom posvećenoj turizmu, lansirao vodič koji promovira lokacije snimanja filmova i serija koje proizvodi ova platforma.

5. Koje su druge lokacije snimanja filmova i serija u Francuskoj?
Château de Chantilly i Chaalis Abbey u sjevernoj Francuskoj, kao i crkva Saint-Julien-le-Pauvre u Parizu su neke od lokacija snimanja drugih filmova i serija proizvedenih od strane Netflixa.

6. Koji je cilj Atout Francea u vezi s promoviranjem turizma putem Netflixa?
Atout France želi iskoristiti snagu Netflixa kako bi dosegnula nove publike i promovirala turizam putem filmskog turizma.

7. Koliki je utjecaj gledanja francuskih filmova na želju za upoznavanjem Francuske?
Istraživanje koje je financirao Netflix pokazuje da gledanje francuskih filmova ili filmova snimljenih u Francuskoj ima odlučujući utjecaj na želju za putovanjem u Francusku, upoznavanjem zemlje i učenjem jezika.

Važni pojmovi i žargon:

– Villefranche-de-Rouergue: Južni francuski gradić u kojem je snimana Netflix mini-serija “All the Light We Cannot See”.
– Saint-Malo: Luka u Bretanji koja je u seriji predstavljena kao Villefranche-de-Rouergue.
– Atout France: Vladina agencija posvećena turizmu u Francuskoj.
– Château de Chantilly: Dvorac smješten na sjeveru Francuske koji je služio kao lokacija snimanja filma “The Gray Man”.
– Chaalis Abbey: Kloštar također smješten na sjeveru Francuske koji je korišten u seriji “Family Business”.
– crkva Saint-Julien-le-Pauvre: Crkva u Parizu koja se pojavljuje u seriji “Berlin”.
– Lupin: Serija koja je posjetila Nissim-de-Camondo Muzej u Parizu.
– Emily in Paris: Serija u kojoj se lik Emily skriva u Bonnieuxu.

Srodni linkovi:
Netflix
Atout France