Kako je lažna tvrtka iskorištena za povrat novca u turističkom razvojnom vijeću Floride

Najnovija revizija turističkog razvojnog vijeća (TDC) – entiteta koji koristi desetke milijuna javnih dolara kako bi podržao turizam na Floridi Ključevima – otkriva da je dugogodišnji izvođač radova koristio lažnu tvrtku kako bi zatražio povrat novca za usluge. Izvještaj revizora objavljen prošlog četvrtka od strane Monroe County Clerk of Circuit Court & Comptroller-a slijedi oštro izvješće objavljeno prošlog listopada od strane istog revizora. Prethodna revizija pregledala je financijske dokumente TDC-a, tvrdeći da je došlo do lošeg upravljanja i “potencijalnog duplog fakturiranja” od strane javnih odnosa izvođača radova TDC-a, tvrtke NewmanPR. Revizori izvješćuju da je NewmanPR, koji godinama pruža usluge odnosa s javnošću za TDC i prima godišnju naknadu od 733.688 dolara, navodno stvorio lažnu tvrtku nazvanu Graphics 71.

Partnerstvo za odnose s javnošću priznaje da Graphics 71 ne postoji i da je predsjednik NewmanPR-a, Andy Newman, “izgledao koristiti ovu nepostojeću tvrtku kao način da si isplati novac uz mjesečnu naknadu koju je NewmanPR primala od Monroe County-a”. Još dalje tvrdi da je NewmanPR priznao da su čekovi koji su glasili na Graphics 71 “na kraju uništeni jer nijedna banka ne bi mogla unovčiti čekove uišane na nepostojeću tvrtku”.Prema Newmanu, NewmanPR ostaje pod ugovorom s TDC-om do 2025. godine. Revizori također pišu da je tvrtka više puta kršila uvjete ugovora s okrugom podnošenjem “zavaravajućih certifikata” da su dobavljači u potpunosti plaćeni. Također je utvrđeno da su izdali račun TDC-u prije pružanja usluga.

Revizori zaključuju da ovi postupci pokazuju “fiskalnu aroganciju” od strane NewmanPR-a. Nakon novog izvješća o reviziji, Newman je izjavio da “odražava neprijateljsku pristranost” prema njemu i njegovom timu. “NewmanPR nikada nije tvrdio revizoru ili okrugu da je Graphics 71 zasebno pravno lice”, rekao je Newman. Madok, revizor okruga, branio je svoju reviziju navodeći da je tim revizora, a ne samo Madok, sudjelovao u izradi izvješća prije objave. “Vjerujem da ako to pročitate s tom činjenicom na umu, vidjet ćete da je neovisno”, rekao je Madok.

Izvješće revizije iz listopada prošle godine izazvalo je skandal u turističkom razvojnom vijeću, navodeći financijsko loše upravljanje, nedostatak upravnog nadzora nad financijskim izvješćima, potencijalne prijevare i etičke probleme među vodstvom. Također je utvrđeno da je turističko vijeće netočno izvijestilo svoje prihode i troškove javnosti. Kasnije je odbor turističkog vijeća stavio svog direktora marketinga, glavnog izvršnog direktora TDC-a, na privremeni odmor uz plaću. Ured odvjetnika okruga Monroe analizirao je početno izvješće revizora i utvrdio da “ne postoji duplo fakturiranje”. Odvjetnički ured Bob Shillinger podijelio je nalaze u bilješci za općinske povjerenike. Autori izvješća revizije iz četvrtka nisu se složili s nalazima odvjetnika okruga, primijetivši da je analiza bila ograničena i da ne opravdava NewmanPR za kršenje pravila. Bob Shillinger, odvjetnik okruga, nije odgovorio na WLRN-ov zahtjev za komentar na novo izvješće revizije. Očekuje se još dvije revizije drugih tvrtki koje su ugovorne strane s turističkim razvojnim vijećem, koje će izdati Madok i njegov tim u budućnosti. U početkom studenog, Okružno povjerenstvo Monroe također je unajmilo vanjskog forenzičkog računovođu koji radi na razdoblju od 16 tjedana kako bi ponudio forenzički računovodstveni perspektivu na prakse turističkog vijeća. “Mislim da je dio posla mog ureda da informiram javnost o tome što se događa s njihovim poreznim novcem”, rekao je Madok.

Najnovija revizija Turističkog razvojnog vijeća (TDC) otkriva da je izvođač radova koristio lažnu tvrtku kako bi zatražio povrat novca. Prema izvještaju, tvrtka NewmanPR je stvorila lažnu tvrtku nazvanu Graphics 71 kako bi sebi isplatila novac. Grafika 71 ne postoji, a čekovi koji su glasili na tu tvrtku su uništeni. NewmanPR je priznao ove radnje, ali tvrdi da nikada nije tvrdio da je Graphics 71 zasebno pravno lice.

Revizija iz prošle godine također je iznijela oštre kritike na račun TDC-a, navodeći financijsko loše upravljanje, nedostatak nadzora nad financijskim izvještajima i etičke probleme. Također je utvrđeno da je TDC netočno izvještavao o svojim prihodima i troškovima. Turističko razvojno vijeće je stavilo svog direktora marketinga na privremeni odmor uz plaću nakon otkrivanja ovih nepravilnosti.

Revizori su zaključili da ove radnje pokazuju “fiskalnu aroganciju” od strane NewmanPR-a. Nakon novog izvješća o reviziji, Newman tvrdi da je izvještaj neprijateljski nastrojen prema njemu i njegovom timu.

Sugerirani povezani linkovi:
TDC Florida