Kazahstan potiče turističku suradnju s Kinom s nizom događanja

Kazahstan je najavio više od 25 događanja povodom Godine turizma Kazahstana u Kini. Otvaranje svečanosti očekuje se krajem ožujka, izvijestio je Kazinform 19. veljače.

Ministar turizma i sporta Kazahstana Yermek Marzhikpayev i ministar kulture i turizma Kine Sun Yeli razgovarali su o suradnji i preliminarnom planu tijekom sastanka u siječnju.

“Kina je jedan od prioriteta za turistička tržišta i partnere Kazahstana. To je zbog geografske blizine i dubokih povijesnih veza dviju zemalja duž Puta svile”, rekao je Marzhikpayev za Kazinform.

Predsjednik Kineske turističke akademije, Dai Bin, istaknuo je da Kina bilježi rast ulaznog i izlaznog turizma zbog povećanog broja letova i pojednostavnjenih postupaka za dobivanje viza.

“Turizam između Kazahstana i Kine vraća se na pretkriznu razinu”, rekao je Marzhikpayev.

Prema Kazahstanskim nacionalnim statistikama, više od 75.000 turista posjetilo je Kazahstan u prvih devet mjeseci 2023. godine. Broj posjetitelja iz Kine premašio je 200.000.

“Predviđamo daljnji rast s obzirom na bezvizni režim od studenog i planove za povećanje izravnih letova na 30 tjedno… Planiramo razvijati sektor eko i etno turizma i avanturistički turizam”, rekao je kazahstanski ministar.

Promoviranje turističkog potencijala Kazahstana u Kini uključuje suradnju s Trip.com i sudjelovanje na međunarodnim izložbama, uključujući Kinu Outbound Tourism and Travel Market (COTTM) 2023. Razgovori s kineskim dužnosnicima također su usmjereni na marketing, ulaganja, digitalizaciju i razmjenu iskustava.

B2B konferencije, forumi i kulturne razmjene kao dio Godine turizma Kazahstana u Kini imaju za cilj produbiti turističke razmjene i suradnju između zemalja.

Strategija razvoja do 2025. godine utvrđuje mjere za jačanje suradnje u turizmu unutar Šangajske organizacije suradnje (SCO). Države članice fokusirane su na olakšavanje putovanja u regiji. Inicijative uključuju obnovu izravnih letova, usklađivanje sustava plaćanja i jačanje mehanizama osiguranja.

Predsjednica Udruga eurazijskog turizma Rysta Karabayeva vjeruje da će bezvizni režim između Kazahstana i Kine potaknuti turizam preko granica. To uključuje vikend ture i međunarodne autobusne rute kroz Almaty-Urumqi. Postoji i potencijal za razvoj medicinskog turizma na području granice.

Stručnjak je istaknuo važnost uspostave baze certificiranih vodiča kako bi se osigurala visokokvalitetna usluga razgledavanja.

Često postavljana pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iznesenih u članku:

1. Koje događaje planira Kazahstan povodom Godine turizma Kazahstana u Kini?
Kazahstan planira više od 25 događanja, a otvaranje svečanosti se očekuje krajem ožujka.

2. S kim je ministar turizma i sporta Kazahstana razgovarao o suradnji i planovima za ovu godinu?
Ministar turizma i sporta Kazahstana, Yermek Marzhikpayev, razgovarao je s ministrom kulture i turizma Kine, Sun Yeli, o suradnji između dviju zemalja.

3. Zašto je Kina prioritetno turističko tržište za Kazahstan?
Kina je prioritetno tržište za Kazahstan zbog geografske blizine i dubokih povijesnih veza dviju zemalja duž Puta svile.

4. Kakav je rast turizma između Kazahstana i Kine?
Turizam između Kazahstana i Kine se vraća na pretkriznu razinu, a broj posjetitelja iz Kine premašio je 200.000.

5. Koje su mjere planirane za daljnji rast turizma između Kazahstana i Kine?
Planira se bezvizni režim od studenog, povećanje izravnih letova na 30 tjedno, razvijanje sektora eko i etno turizma te avanturističkog turizma.

6. Koji su oblici promoviranja turističkog potencijala Kazahstana u Kini?
Promoviranje uključuje suradnju s Trip.com, sudjelovanje na međunarodnim izložbama i razgovore s kineskim dužnosnicima o marketingu, ulaganjima, digitalizaciji i razmjeni iskustava.

7. Koje su inicijative Šangajske organizacije suradnje (SCO) za olakšavanje putovanja u regiji?
Inicijative uključuju obnovu izravnih letova, usklađivanje sustava plaćanja i jačanje mehanizama osiguranja.

8. Kakav je potencijal za razvoj turizma između Kazahstana i Kine preko granice?
Postoji potencijal za vikend ture i međunarodne autobusne rute, kao i za razvoj medicinskog turizma na području granice.

Definicije ključnih pojmova:

– Bezvizni režim: Oznaka za sporazum kojim se omogućuje putovanje između dviju zemalja bez potrebe za vizom.
– Eko turizam: Turizam koji promiče posjete prirodnim i netaknutim okolišima te pruža edukaciju o zaštiti okoliša.
– Etno turizam: Turizam koji uključuje posjete tradicionalnim ili ruralnim zajednicama kako bi se upoznali s kulturom, običajima i načinom života takvih zajednica.
– Avanturistički turizam: Turizam koji uključuje aktivnosti povezane s pustolovinama, rizicima i izazovima, poput planinarenja, ronjenja, raftinga itd.

Povezane veze:
Kazinform
Trip.com