Kineski turisti se vraćaju putovanjima preko granica koristeći Alipay

Podaci iz kompanije Ant Group pokazuju snažan oporavak potrošnje putem ove platforme tokom prvog Kineske nove godine (CNY) nakon opuštanja mjera zbog pandemije Covid-19, posebno u pogledu prekograničnog turizma.

Kineski putnici sada mogu koristiti tehnologije za plaćanje putem mobilnih aplikacija koje su povezane s Alipay+, kako bi platili robu, hranu i piće, zabavu i rekreaciju na preko 8 miliona prodajnih mjesta u više od 70 zemalja i regiona, sve putem aplikacije Alipay koju koriste svakodnevno, bez potrebe za mijenjanjem novca ili nošenjem gotovine. Alipay također nudi mogućnost povrata poreza putem aplikacije, kao i transparentne i konkurentne kamatne stope.

Od decembra 2023. godine, globalna kampanja je u punom jeku na Alipay+ mreži trgovaca kako bi privukla kineske turiste. Tokom CNY praznične sedmice od 9. do 12. februara, broj transakcija izvršenih od strane korisnika Alipay u inostranstvu premašio je broj iz 2019. godine za 7%, dok je potrošnja potrošača dostigla 82% u odnosu na 2019., odnosno 2,4 puta više nego 2023. godine.

Tokom putovanja, kineski turisti su sve više zainteresovani za nove destinacije i doživljaje. Tradicionalne azijske destinacije i dalje imaju svoje pratioce, ali destinacije u Evropi, Australiji, Novom Zelandu, Bliskom istoku i Sjevernoj Americi također bilježe povećanu potrošnju kineskih putnika.

Među najpopularnijim destinacijama za kineske putnike prema podacima iz Alipay potrošnje su Hong Kong SAR, Japan, Macao SAR, Tajland, Malezija, Singapur, Južna Koreja, Francuska, Australija i Kanada. Tajland, Malezija i Singapur bilježe porast potrošnje od 7,5% u odnosu na 2019. godinu, dok je Tajland zabilježio najveći ukupni promet, a Malezija najveći porast.

Osim tradicionalnih aktivnosti poput šopinga, kineski putnici sve više pokazuju interes za lokalne doživljaje. Globano gledano, kineski turisti su za 70% više novca potrošili na hranu i piće tokom CNY praznika, istražujući skrivene lokalne dragulje van popularnih turističkih područja.

Zahvaljujući mobilnim tehnologijama kao što je Alipay, kineski turisti lako mogu pristupiti lokalnom prijevozu čak i dok su u inostranstvu. Troškovi vožnje kroz Alipay su se smanjili za 60% u usporedbi s 2019. godinom. Osim povoljnijih cijena prijevoza, kineski turisti također doprinose lokalnoj ekonomiji i zaštiti okoliša.

Kao zemlja koja brzo raste u tehnološkom smislu, Kina također ističe upotrebu umjetne inteligencije (AI) tijekom praznika. Alipay je omogućio korištenje AI tehnologija tijekom slavlja Kineske nove godine, a rezultat je bio 600 miliona korisničkih interakcija. Također, više od 12 miliona korisnika Alipay aplikacije kreiralo je personalizirane digitalne crvene paketiće koristeći AI tehnologije.

Zanimanje kineskih potrošača također je vođeno popularnim kulturnim trendovima. Potrošnja u području Huanghe Road u centru Šangaja zabilježila je značajan porast nakon emitiranja popularne TV serije. Restorani duž ove ulice su bili potpuno rezervirani sedmicu dana prije festivala, a volumen transakcija je porastao za 800% u odnosu na prethodnu godinu. Sličan trend se primijetio i u gradovima Harbin i Shenyang u sjeveroistočnoj Kini zahvaljujući društvenim mrežama.

U prethodnoj godini zabilježen je značajan porast korištenja mobilnih aplikacija za plaćanje, kao i korištenje Alipay+ partnerstava za plaćanje u različitim azijskim zemljama. Ova platforma omogućuje putnicima da koriste svoje lokalne plaćačke metode prilikom putovanja u inostranstvo, a pruža i marketinške rješenja za trgovce koji sarađuju s Alipay.

Prema Douglassu Feaginu, višem potpredsjedniku Ant Group i glavnom izvršnom direktoru Alipay+, mobilno plaćanje postaje sve važnije za lokalnu i međunarodnu trgovinu u Aziji i šire, a očekuje se daljnji rast u partnerstvima s vodećim kompanijama u industriji plaćanja, nacionalnim turističkim agencijama i trgovcima kako bi se ostvarile nove mogućnosti rasta.

Alipay je otvorena platforma koja povezuje različite industrije, institucije i pružatelje usluga s potrošačima. Omogućuje sigurno i praktično plaćanje te različite digitalne usluge kroz aplikaciju. Ova platforma je povezala više od 80 miliona preduzeća s više od jedne milijarde korisnika. Alipay+ platforma omogućuje globalno plaćanje i marketing rješenja koja povezuju trgovce s različitim e-novčanicima i metodama plaćanja iz različitih zemalja i regiona.

Često postavljana pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iznesenih u članku:

1. Koja je kompanija Ant Group i što su pokazali podaci?

Ant Group je kineska tehnološka kompanija koja posjeduje popularnu mobilnu plaćačku aplikaciju Alipay. Podaci iz kompanije pokazuju snažan oporavak potrošnje putem platforme Alipay tokom prvog kineskog praznika nakon opuštanja mjera zbog pandemije Covid-19, posebno u pogledu prekograničnog turizma.

2. Koje su prednosti korištenja Alipay+ aplikacije za kineske putnike?

Kineski putnici mogu koristiti Alipay+ aplikaciju za plaćanje robe, hrane i pića, zabave i rekreacije na preko 8 miliona prodajnih mjesta u više od 70 zemalja i regiona, bez potrebe za mijenjanjem novca ili nošenjem gotovine. Alipay također nudi mogućnost povrata poreza putem aplikacije, kao i transparentne i konkurentne kamatne stope.

3. Koje su popularne destinacije za kineske putnike?

Prema podacima iz Alipay potrošnje, najpopularnije destinacije za kineske putnike su Hong Kong SAR, Japan, Macao SAR, Tajland, Malezija, Singapur, Južna Koreja, Francuska, Australija i Kanada.

4. Kako kineski putnici utječu na lokalnu ekonomiju?

Zahvaljujući mobilnim tehnologijama kao što je Alipay, kineski putnici lako mogu pristupiti lokalnom prijevozu čak i dok su u inostranstvu, čime doprinose lokalnoj ekonomiji. Troškovi vožnje kroz Alipay su smanjeni za 60% u usporedbi s 2019. godinom. Osim povoljnijih cijena prijevoza, kineski turisti također doprinose lokalnoj ekonomiji i zaštiti okoliša.

5. Kako Alipay koristi umjetnu inteligenciju?

Alipay koristi umjetnu inteligenciju (AI) tijekom praznika kako bi pružio personalizirano iskustvo korisnicima. Tijekom Kineske nove godine, korisnici su mogli koristiti AI tehnologije za kreiranje personaliziranih digitalnih crvenih paketića. Također, AI tehnologije su omogućile 600 miliona korisničkih interakcija.

6. Kako Alipay pomaže trgovcima?

Alipay je otvorena platforma koja povezuje trgovce s različitim e-novčanicima i metodama plaćanja iz različitih zemalja i regija. Ova platforma omogućuje globalno plaćanje i marketing rješenja, kako bi se povećale mogućnosti rasta za trgovce.

Srodni linkovi:
https://www.alipay.com/
https://www.antgroup.com/