Lidere u Baliju žele prikazati jedinstvenu frontu protiv nepristojnih stranaca na otoku.

Vodeći ljudi u Baliju su se udružili kako bi pokazali jedinstvenu frontu protiv nepristojnih stranaca na otoku. Odbor za turizam Balija, zajedno s drugim ključnim dionicima, organizirao je sastanak s ciljem pronalaženja novih rješenja koja će promicati kulturološki osviješten turizam svima koji posjete otok.

Tijekom sastanka, glavni dužnosnici su razmijenili informacije o tome kako su pojedine agencije i institucije reagirale na slučajeve nepristojnog ponašanja stranaca i kršenja zakona.

Nadalje, formirana je tim za nadzor stranaca (poznat kao pora) te su poduzeti pravni postupci protiv prekršitelja. Nadzor stranaca provodi se na aerodromu, ali i na teritoriju Indonezije, čime se ističe zajednička odgovornost svih dionika.

Tijekom prvih šest mjeseci 2024. godine, 247 stranaca je protjerano s Balija, a najčešći prekršaj među njima bio je prekoračenje vize. Također, policija je prijavila 38 stranaca zbog kaznenih djela poput krađe, prijevare, zlostavljanja i nasilnih napada.

Unatoč tome, postoji zabrinutost da ova inicijativa može rezultirati neprijateljstvom prema svim turistima umjesto prema malom broju stranaca koji čine kaznena djela na Baliju.

Stoga je jedan od prijedloga bila intenzivnija kampanja koja će prenijeti smjernice ponašanja za turiste u Baliju. Ove smjernice uključuju pristojno i poštovanje mjesta, turističkih atrakcija, restorana, cesta i svih javnih prostora. Također se preporučuje da turisti budu u pratnji turističkog vodiča s valjanom licencom kako bi bolje razumjeli prirodne uvjete, običaje i lokalnu mudrost Balinežana.

Važno je napomenuti da “turisti” na koje se često odnose vođe, nisu prosječni turisti. Riječ je o pojedincima koji borave na Baliju s turističkom ili sociokulturnom vizom, ali se ne smatraju turistima.

Pitanja i odgovori

P: Što je odbor za turizam Balija organizirao kako bi se suprotstavio nepristojnim strancima na otoku?
O: Odbor za turizam Balija organizirao je sastanak s ciljem pronalaženja novih rješenja koja će promicati kulturološki osviješten turizam svima koji posjete otok.

P: Kako se provodi nadzor stranaca na Baliju?
O: Provodi se nadzor stranaca na aerodromu, ali i na teritoriju Indonezije s ciljem zajedničke odgovornosti svih dionika.

P: Koliko stranaca je protjerano s Balija tijekom prvih šest mjeseci 2024. godine?
O: Tijekom prvih šest mjeseci 2024. godine, 247 stranaca je protjerano s Balija.

P: Koje vrste prekršaja su najčešće počinili stranci na Baliju?
O: Najčešći prekršaj među protjeranim strancima bio je prekoračenje vize. Također, prijavljeno je nekoliko stranaca zbog kaznenih djela poput krađe, prijevare, zlostavljanja i nasilnih napada.

P: Kakvom se zabrinutošću suočava inicijativa suprotstavljanja nepristojnim strancima?
O: Postoji zabrinutost da ova inicijativa može rezultirati neprijateljstvom prema svim turistima umjesto prema malom broju stranaca koji čine kaznena djela na Baliju.

Definicije

– Odbor za turizam Balija: Organizacija koja se bavi promicanjem turizma na otoku Bali.
– Kulturološki osviješten turizam: Turizam koji naglašava poštovanje lokalne kulture i običaja.
– Nadzor stranaca: Proces praćenja stranih posjetitelja radi provjere zakonitosti njihovog boravka na određenoj destinaciji.
– Protjerivanje: Postupak prisilnog uklanjanja stranca iz zemlje.
– Prekoračenje vize: Prekršaj koji se događa kada stranac premašuje zakonski odobreni broj dana boravka u zemlji.

Povezani linkovi

bali.com: Službena stranica o otoku Bali s informacijama o turizmu, atrakcijama i lokalnoj kulturi.
indonesia.travel: Službena turistička stranica Indonezije s informacijama o destinacijama, događanjima i aktivnostima u zemlji.