Nedovoljna svijest o ljepoti Patagonije Azul

Postoje dijelovi svijeta čija ljepota ne treba posebno predstavljanje. Oni vas trenutno zarobe svojim očaravajućim prizorima: akvamarinom vodom, beskrajnim kanjonima ili planinama koje su uvijek bile stvorene za screensavere. Zatim postoje mjesta čija vas ljepota polako osvoji, gdje obrisi i paleta boja kraja i neba izvode suptilnu magiju. Patagonija Azul je jedno od takvih mjesta. Prvo je ne primijetite, vozeći se zaboravnom cestom okruženi ogromnim ‘estancijama’. Ali do trenutka kada stignete u samu srž ovog UNESCO-ovog područja u argentinskoj pokrajini Chubut na jugu, i popnete se na vrh hrapave brdašca s pogledom na široke, napuštene uvale, njezin čar već je počeo djelovati.

Maria Mendizabal zna kako je biti očaran. Preselila se ovamo prije nekoliko godina i odmah se zaljubila. “Prvi put kad sam stigla ovdje … nisam poznavala obalu”, kaže ona. “Pa smo došli ovdje i počela sam plakati, stvarno, i kit je iskočio. I rekla sam, šališ se, zar ne? I to mi je bio dobrodošlica u Patagoniju Azul.” Maria je koordinatorica razvoja turizma u organizaciji Rewilding Argentina, neprofitnoj organizaciji osnovanoj 2010. koja radi na očuvanju četiri lokacije diljem zemlje – u Patagoniji, u dvije šumovite sjeverne dijelove zemlje i upravo ovdje. To je izdanak Tompkins Conservation, koju su osnovali Kris i pokojni Doug Tompkins (iz Patagonije i North Face-a, redom) i koju još uvijek vodi Kris. (Dugogodišnji rad para na očuvanju u Južnoj Americi, uključujući stvaranje više nacionalnih parkova u Čileu i Argentini, nedavno je dokumentirao film National Geographica Wild Life.)

Rewilding Argentina odabrala je ovaj dio svijeta, gdje Patagonska stepa susreće argentinsko more, za svoj najnoviji projekt, uglavnom zbog njegove nevjerojatne bioraznolikosti. Dom je mnoštvu morskih ptica i sisavaca, uključujući grbave kitove i južnoameričke krznašice, kao i morske šume i travnate alge. Oko 40 posto svjetskih magellanskih pingvina živi u ogromnoj koloniji u prirodnom rezervatu Punta Tombo.

Međutim, unatoč simboličnoj zaštiti područja – dio njega posvećen je UNESCO biosferskoj rezervi Patagonija Azul, a dio čini interjukcionalni obalni morski park Patagonia Austral (PIMCPA) – ono je ugroženo zbog ribolova, ilegalnog lova i invazivnih vrsta. Akronimi neće spasiti to područje. Većina svijeta, a ni Argentinci, ne zna ništa o tome. Kako Maria kaže, “Ovdje imamo više od 60 otoka i Argentinci o tome ne znaju.”

Zbog toga je Rewilding Argentina ovdje od 2019. godine, ne samo da štiti okoliš obnavljanjem algi, nadziranjem morskih ptica i uklanjanjem egzotičnih vrsta, već i kombinirajući te napore s promicanjem održivog turizma. Organizacija je stekla zemlju, surađuje s vladinim dužnosnicima u zaštiti te zemlje, otvaranja kampova i glamuroznih kampova, stvaranja staza i drugih aktivnosti kako bi otkrila čari Patagonije Azul široj publici. I sve to rade u suradnji s lokalnim zajednicama. To je dio onoga što Sofia Heinonen, izvršna direktorica organizacije, naziva

Najčešća pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iz članka:

1. Koja je ljepota Patagonije Azul?
– Patagonija Azul je područje u argentinskoj pokrajini Chubut koje obiluje očaravajućim prizorima kao što su akvamarinom voda, veliki kanjoni i planine.

2. Koja je svrha organizacije Rewilding Argentina?
– Rewilding Argentina je neprofitna organizacija koja djeluje na očuvanju četiri lokacije diljem zemlje, uključujući Patagoniju Azul. Cilj im je zaštiti okoliš obnavljanjem algi, nadziranjem morskih ptica i uklanjanjem invazivnih vrsta, te promovirati održivi turizam.

3. Koja je uloga Maria Mendizabal u organizaciji Rewilding Argentina?
– Maria Mendizabal je koordinatorica razvoja turizma u organizaciji Rewilding Argentina. Ona je oduševljena ljepotama Patagonije Azul i radi na promicanju turizma u tom području.

4. Kako Rewilding Argentina surađuje s lokalnim zajednicama?
– Organizacija Rewilding Argentina surađuje s lokalnim zajednicama u zaštiti zemlje, otvaranju kampova i glamuroznih kampova, stvaranju staza i drugih aktivnosti kako bi otkrili čari Patagonije Azul široj publici.

5. Koje su prijetnje Patagoniji Azul?
– Patagonija Azul je ugrožena zbog ribolova, ilegalnog lova i invazivnih vrsta. Bez odgovarajućih mjera zaštite, ovo područje može biti trajno oštećeno.

Definicije ključnih pojmova i žargona korištenih u članku:

1. UNESCO: Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu. Stručna tijela UNESCO-a dodjeljuju status svjetske baštine kulturnim i prirodnim lokalitetima, uključujući biosferske rezerve.

2. Bioraznolikost: Raznolikost živog svijeta u svim njegovim oblicima, uključujući biljke, životinje, gljive i mikroorganizme. Ovisi o ekosustavima i njihovoj očuvanoj funkcionalnosti.

3. Nacionalni park: Zaštićeno područje koje je namijenjeno očuvanju prirode, kulturne baštine i pružanju prilika za outdoor aktivnosti i odmor posjetiteljima. U Čileu i Argentini postoji nekoliko nacionalnih parkova koje su osnovali Kris i Doug Tompkins.

Predloženi povezani linkovi:

1. Rewilding Argentina – Službena web stranica organizacije Rewilding Argentina.
2. National Geographic – Službena web stranica National Geographica s različitim člancima i informacijama o divljinama svijeta.
3. UNESCO – Službena web stranica UNESCO-a koja pruža informacije o zaštiti svjetske baštine i biosferskih rezervata.