Nove mjere za reguliranje broja posjetitelja na popularnim turističkim destinacijama

Nove mjere za reguliranje broja posjetitelja na popularnim turističkim destinacijama

Rastući broj popularnih turističkih destinacija prihvaća mjere kako bi regulirali broj posjetitelja koje primaju svake godine. Ove slične poteze obično poduzimaju nakon što se lokalno stanovništvo počne žaliti kako im svakodnevni životi bivaju poremećeni ogromnim valovima turista koji preuzimaju njihove gradove, plaže i muzeje. Prekomjeran broj posjetitelja može dovesti i do toga da se turistički sektor prioritetno bavi drugim pitanjima, uključujući održivo stanovanje i tradicionalne trgovine.

U posljednjim tjednima, stanovnici središnjeg dijela Firence u Italiji izrazili su zabrinutost zbog nestanka radionica koje su prenosile iz generacije u generaciju, a koje su zamijenile jeftine suvenirnice i restorani. Prisutnost previše turista može oštetiti postojanje lokalnog stanovništva i imati posljedice na okoliš, ali također može uništiti iskustvo drugim posjetiteljima. Dočekivanje većeg broja turista nego što destinacija može upravljati može dovesti do ogromnih razočaranja za posjetitelje, uključujući nemogućnost posjeta područjima bez prethodne rezervacije, troškova hrane i smještaja koji su pretjerano visoki te otkrivaju da je “rajski” kraj zapravo prljav i prenapučen zbog prevelikog broja ljudi.

Express.co.uk sada pita svoje čitatelje da li ih pomisao na previše turista na odredištu odvraća od odlaska na odmor. Dajte nam svoje mišljenje o prekomjernom turizmu u ispitivanju u nastavku.

Mnoga odredišta koja su postala popularna preko noći zahvaljujući društvenim medijima i utjecajnim osobama bore se protiv fenomena prekomjernog turizma. Od srpnja 2022. godine, tri najpopularnija turistička mjesta na francuskom otoku Korzici počela su ograničavati broj posjetitelja koji mogu dnevno ući na ta područja – Lavezzi otoci, planinska grebena Bavella Needles i Restonica dolina.

Nakon godina prosvjeda, stanovnici Venecije u Italiji uspjeli su zabraniti ulazak velikim kruzerskim brodovima u glavni kanal Giudecca 2021. godine. Još jedno popularno talijansko odredište, Portofino, prošle je godine uvelo novčane kazne kako bi spriječili ljude da se zaustavljaju kako bi se slikali na popularnim mjestima u vrijeme vršnog prometa kako bi izbjegli gužve na ulicama.

Nove mjere za reguliranje broja posjetitelja na popularnim turističkim destinacijama

Sve više popularnih turističkih destinacija poduzima mjere kako bi regulirale broj posjetitelja koji dolaze svake godine. Ove mjere se obično provode nakon što se lokalno stanovništvo počne žaliti na poremećaje koje uzrokuju veliki brojevi turista koji preplavljuju njihove gradove, plaže i muzeje. Prevelik broj posjetitelja može imati negativne posljedice na lokalno stanovništvo, okoliš, kao i na iskustvo ostalih posjetitelja.

U Italiji, stanovnici središnjeg dijela Firence izrazili su zabrinutost zbog nestanka radionica koje se tradicionalno prenose iz generacije u generaciju, a koje su zamijenile jeftine suvenirnice i restorani. Prevelik broj turista može ugroziti lokalnu populaciju te imati negativne učinke na okoliš. Također, dolazak većeg broja turista od onoga što destinacija može podnijeti može rezultirati ogromnim razočaranjem za posjetitelje, uključujući nemogućnost posjeta područjima bez prethodne rezervacije, visoke troškove hrane i smještaja te otkrivanje da “rajsko” odredište zapravo nije čisto i da je prenapučeno.

Express.co.uk sada pita svoje čitatelje da li ih ideja o prevelikom broju turista na odredištu odvraća od odlaska na odmor. U nastavku su navedena pitanja istraživanja na tu temu.

Mnoge destinacije koje su odjednom postale popularne zahvaljujući društvenim medijima i utjecajnim osobama suočavaju se s fenomenom prekomjernog turizma. Od srpnja 2022. godine, tri najpopularnija turistička mjesta na francuskom otoku Korzici ograničavaju broj posjetitelja koji mogu dnevno posjetiti ova područja – Lavezzi otoci, planinski greben Bavella Needles i Restonica dolina.

Nakon višegodišnjih prosvjeda, stanovnici Venecije u Italiji su uspjeli zabraniti pristup velikim kruzerskim brodovima u glavni kanal Giudecca 2021. godine. Još jedno popularno talijansko odredište, Portofino, prošle je godine uvelo novčane kazne kako bi spriječilo ljude da se zaustavljaju i slikaju na popularnim mjestima tijekom najprometnijeg razdoblja kako bi izbjegli gužve na ulicama.

Definicije:
– Prekomjerni turizam: pojava koja se javlja kada destinacija bilježi neprikladno velik broj turista koji negativno utječe na lokalnu zajednicu, okoliš i iskustvo ostalih posjetitelja.

Povezane poveznice:
Express.co.uk