Novi porez na turizam u Baliju: Moguće promjene u načinu naplate

Prošlo je gotovo tjedan dana otkako je na snagu stupio novi porez na turizam u Baliju.

Nova politika zahtijeva da svi međunarodni turisti koji dolaze u tu provinciju plate obveznu poreznu naknadu od 150.000 indonezijskih rupija.

Iako su prvi dani protekli bez većih problema, vodstvo kaže da bi moglo biti još promjena na putu.

Umjesto citiranja iz originalnog članka, možemo sažeti da su vlasti željele da turisti plate svoj porez na turizam prije dolaska na Bali. Turisti mogu platiti putem web stranice ili aplikacije Love Bali.

Postupak je prilično jednostavan i zahtijeva samo unos osobnih podataka, podataka o putovanju i nastavak na plaćanje.

Zatim im je poslan QR-kôd koji mogu pokazati inspektorima po dolasku u Međunarodnu zračnu luku I Gusti Ngurah Rai.

Postoji mogućnost da turisti plate porez po dolasku u zračnu luku Bali, ako nisu u mogućnosti to učiniti online prije slijetanja.

Na arrivals hallu zračne luke Bali nalazi se poseban šalter za naplatu poreza na turizam. Međutim, službenici su željeli da to bude nešto poput sigurnosne kopče, jer se taj porez ne može obrađivati ​​istovremeno s plaćanjem vizuna dolazu.

Porez na turizam prikuplja se od strane pokrajinske vlade kako bi ga trošila pokrajinska uprava.

Naknade za vizu po dolasku prikupljaju se od strane središnje vlade, a zajedno s taksama prikupljenim i prihodima generiranim od strane imigracijskih službi diljem Indonezije.

Plaćanje pri dolasku u zračnu luku Bali jednako je jednostavno. Jednostavno se može izvršiti bežičnim ili čip i pin kartičnim plaćanjem na šalteru prije odlaska do reda za imigraciju.

Turisti mogu također platiti porez na turizam preko svog putničkog agenta, hotela ili ljetovališta, pod uvjetom da borave u smještaju registriranom kod Indonezijskog udruženja hotela i restorana na Bali.

Također je važno napomenuti da vlasti u zračnoj luci Bali sada imaju problema s gužvama u redu turista koji su slijedili sve ispravne korake, ali im je potrebno da se njihov QR-kod skenira prije nego što započnu svoj odmor.

Prošlog tjedna, Tjok Bagus Penayun, šef ureda za turizam u Baliu, otkrio je da postoji samo sedam uređaja za skeniranje kojima se provjeravaju i evidentiraju vaučeri za porez na turizam.

U vrhuncu sezone, Zračna luka Bali može dočekati više od 60.000 putnika dnevno, a većina njih su strani posjetitelji koji su dužni platiti porez na turizam.

Iako je Bali trenutačno u niskoj sezoni s manje dnevnih posjetitelja, sedam ručnih skenera nije dovoljno.

Penayun je otkrio da se planira riješiti ovog problema prije nego što postane veći; čini se da su sve opcije na stolu.

Penayun je novinarima rekao: “Prvo smo željeli instalirati skener na ulazu, ali to nije bilo moguće jer bi to samo povećalo red.”

Nastavio je objašnjavajući da su ručni skeneri trenutno najbolja opcija, posebno jer prostori koje koriste indonezijske imigracijske službe ne mogu biti miješani s prostorima koje koriste pokrajinske vlasti za porez na turizam.

Penayun je rekao: “Početno smo željeli postaviti pet šaltera u carinskom području, ali tijekom razvoja naišli smo na propise i carinska pravila koja nisu dopustila da se šalteri nalaze tamo jer to je prostor koji mora biti slobodan.”

Još uvijek je na stolu odluka o investiranju i instalaciji statičnih uređaja za skeniranje, a vlasti još uvijek procjenjuju koji će sustav najbolje funkcionirati kako za turiste tako i za zračnu luku.

Sustav se može ponovno promijeniti u idućim tjednima. Ali za sada, turisti koji su platili naknadu prije dolaska mogu očekivati da će njihov vaučer skenirati službenik pomoću ručnog skenera na arrivals hallu.

Oni koji plate pri dolasku također mogu biti zatraženi da pokažu svoj vaučer osoblju za skeniranje.

Osobe koje nisu platile porez na turizam pri dolasku, bit će obavezne izvršiti plaćanje prilikom dolaska u svoje hotele, ili u samom hotelu ili putem Love Bali aplikacije.

FAQ:

1. Koja je nova politika poreza na turizam u Baliju?
– Nova politika zahtijeva da svi međunarodni turisti koji dolaze u Bali plate obveznu poreznu naknadu od 150.000 indonezijskih rupija.

2. Kako turisti mogu platiti porez na turizam?
– Turisti mogu platiti porez putem web stranice ili aplikacije Love Bali. Postupak za plaćanje zahtijeva unos osobnih podataka, podataka o putovanju i nastavak na plaćanje.

3. Što se događa ako turisti nisu u mogućnosti platiti porez prije dolaska?
– Postoji mogućnost da turisti plate porez po dolasku u zračnu luku Bali, na posebnom šalteru za naplatu poreza na turizam.

4. Koja je svrha prikupljanja poreza na turizam?
– Porez na turizam prikuplja se od strane pokrajinske vlade kako bi ga trošila pokrajinska uprava.

5. Kako turisti mogu platiti porez na turizam ako nisu u zračnoj luci Bali?
– Turisti mogu također platiti porez na turizam preko putničkog agenta, hotela ili ljetovališta koji su registrirani kod Indonezijskog udruženja hotela i restorana na Bali.

6. Koje su trenutne poteškoće u primjeni nove politike poreza na turizam?
– Trenutno postoji nedostatak uređaja za skeniranje vaučera za porez na turizam u zračnoj luci Bali, što stvara gužve u redu turista. Planira se rješavanje ovog problema, ali još nisu definirane konačne mjere.

7. Kako će se vaučeri za porez na turizam skenirati?
– Turisti koji su platili porez prije dolaska mogu očekivati da će njihov vaučer biti skeniran ručnim skenerom na arrivals hallu zračne luke Bali. Turisti koji su platili porez pri dolasku također mogu biti zatraženi da pokažu svoj vaučer osoblju za skeniranje.

Definitions:
– Porez na turizam: Obligatory tax imposed on international tourists visiting Bali.
– Indonezijske rupije: Indonesian currency.

Suggested Related Links:
Official Bali Tourism Board
Bali Tourism Board