Novosti o turizmu u Machu Picchu: Sve što trebate znati za planiranje putovanja u 2024. godini

Kada je riječ o posjeti najpoznatijem kulturnom naslijeđu Perua, mnogo toga se promijenilo. Evo svega što trebate znati kako biste osigurali svoje ulaznice i izbjegli gužve.

Prije je bilo moguće posjetiti Machu Picchu više puta s istom ulaznicom – ulazak u inkanske ruševine u zoru, a zatim se vratiti kako biste vidjeli popodnevno sunce koje osvjetljava različite aspekte ove izrezbarene krajolika i njezine 500 godina stare relikvije. Također ste mogli doći bez vodiča, slijedeći svoju znatiželju ili lutajuću alpaku po prostranim prostorima. Bez obzira na način posjeta, puno planiranja je bilo potrebno – obično preko trećih strana koje su kontrolirale sustave rezervacija i nametale web nejasne pravila i propise.

Mogućnost posjeta bez vodiča i višestruki ulasci davno su nestali, odbačeni prije nekoliko godina u nastojanju da se suzbije prekomjerni turizam i loše ponašanje. Ali sada dolaze dobre vijesti. Dok se peruanska turistička industrija pokušava oporaviti nakon produljene nedejavnosti uzrokovane pandemijom, zemlja radi na tome da proces posjeta bude lakši i transparentniji. Izrađuje se državna web stranica za rezervaciju ulaznica za Machu Picchu, a peruanska vlada također povećava broj dnevnih posjetitelja koji mogu ući u Inku tvrđavu. Službenici kažu da će plan početi s implementacijom u travnju. Osim toga, uvedene su nove staze tijekom 2021. godine koje podijeljuju područje na četiri odvojene staze kako bi se spriječila pretrpanost.

Promjene dolaze u osjetljivom trenutku. Dok susjedne zemlje poput Kolumbije i Brazila postavljaju nove rekorde u turizmu, Peru je zaglavio na 60 posto svoje prije-pandemijske razine međunarodnih posjeta. Iako je Machu Picchu glavna turistička atrakcija zemlje, možda nije najbolje povećati broj posjetitelja. Prije globalnog zatvaranja, Machu Picchu je godišnje posjećivalo oko 1,5 milijuna turista, a 2023. godine posjetilo ga je oko 950.000 ljudi. Oporavak su dodatno otežali prosvjedi diljem regije Cusco tijekom protekle godine. Tjedan dana štrajka u siječnju blokirao je javni prijevoz do Machu Picchua više od tjedan dana, ostavljajući turiste zarobljenima. Štrajk – kojem se radilo o novom sustavu rezervacija ulaznica za Machu Picchu – brzo je riješen i prijevoz je obnovljen. No, nakon niza prošlogodišnjih prosvjeda motiviranih političkim razlozima, to je pojačalo dojam kontinuiranog nereda, prisiljavajući operatore u području da uvjere svoje goste da će trenutna situacija biti stabilna tijekom njihovih putovanja. “Problemi prošle godine bili su puno ozbiljniji i rasprostranjeniji od trenutne situacije u Machu Picchu, koja je vrlo lokalna i pod kontrolom”, kaže Fernando Rodriguez, generalni direktor za Peru u Intrepid Travel.

Unatoč nestabilnoj javnosti, Machu Picchu je spreman za veliku godinu. Rezervacije za nadolazeću turističku sezonu, koja traje od travnja do listopada, daleko nadmašuju prošlogodišnje brojke. Intrepid Travel bilježi 55-postotni porast rezervacija u veljači u usporedbi s istim razdobljem 2023. godine, dok su rezervacije luksuznog operatora Jacada Travel od prosinca do početka veljače bile 100-postotno veće u odnosu na prethodnu godinu. Ako su prosvjedi prošle godine ometali potencijalne posjetitelje, sada se čini da se situacija smiruje. Turistička agencija Alpaca Expeditions u Cuscu napominje da samo 5 posto njihovih potencijalnih gostiju izražava zabrinutost zbog prosvjeda kada razmišljaju o rezervaciji putovanja. Veća brojka dnevnih posjetitelja koji su dozvoljeni na Machu Picchu vjerojatnije će utjecati na posjetitelje. Sustav koji će se implementirati u travnju povećat će maksimalan broj ulaznica na 5.600 na određenim datumima tijekom sezone, u usporedbi s dosadašnjih 4.044. Taj porast, potvrđen izjavi peruanske turističke zajednice putem e-pošte bez daljnjeg komentara, suprotan je preporukama UNESCO-a koji preporučuje ograničenje od 2.244 posjetitelja dnevno kako bi se najbolje očuvalo mjesto.

S obzirom na sve promjene pravila i potencijalnu gužvu, planiranje putovanja u Machu Picchu ove godine bit će znatno drugačije nego prije. Evo što trebate znati kako biste osigurali glatko putovanje.

Sastavite svoje putovanje

Prva stvar koju trebate odrediti za bilo koje putovanje je vrijeme putovanja, a to je posebno važno za Machu Picchu. Ovdje suho razdoblje traje od svibnja do listopada, a najpopularniji su mjeseci lipanj do kolovoza (američki ljetni praznici). Iako je teško potpuno izbjeći gužvu, špicom su mjeseci poput travnja ili studenog možda najbolji izbor ako želite izbjeći velike gužve. Može biti malo kiše, ali s tim dolaze i manje prepuni pješački putovi i mogućnost pojavljivanja duga. Ako možete outsourcati sve planiranje, to je najbolji način da se riješite stresa u radu s mnogim dijelovima slagalice, uključujući ulaznice i vodiče. Ako se dogode prekidi na putu, licencirani pružatelji usluga najbolje su pozicionirani da pronađu alternativne, sigurne rute do Machu Picchua i natrag. Što se tiče smještaja, nekada su najbolji hoteli za posjet Machu Picchuu bili u Aguas Calientesu, gradu koji se nalazi uz samu blizinu mjesta. Sada postoji mnogo raskošnih opcija diljem Svete doline – planinskog područja između Cusca i Machu Picchua – koje nude pristup mnogim glečerskim pješačkim stazama, kulturnim iskustvima i inkanskim ruševinama. (Posebno nam se svidio Explora Sacred Valley). Odredite kako preferirate putovanje. Nakon dolaska u Cusco, lako je pripremiti transfer automobilom preko hotela.

Najčešća pitanja o posjeti Machu Picchu:

1. Koje su promjene u pravilima posjete Machu Picchu?
– Višestruki ulasci više nisu mogući, a posjeta bez vodiča nije dozvoljena.
– Peruanska vlada planira povećati broj dnevnih posjetitelja na Machu Picchu i uvodi nove staze kako bi se spriječila pretrpanost.

2. Kako rezervirati ulaznice za Machu Picchu?
– U tijeku je izrada državne web stranice za rezervaciju ulaznica.
– Trenutno, ulaznice se najčešće rezerviraju putem trećih strana koje kontroliraju sustave rezervacija.

3. Kako odabrati najbolje vrijeme za posjet Machu Picchu?
– Suho razdoblje od svibnja do listopada je najpopularnije vrijeme posjeta, posebno lipanj do kolovoza.
– Ako želite izbjeći gužve, travanj i studeni su najbolje opcije, iako može biti malo kiše.

4. Kako se pripremiti za putovanje?
– Ako želite smanjiti stres, možete outsourcati planiranje putovanja licenciranim pružateljima usluga.
– Smještaj možete pronaći u Aguas Calientesu ili u Svetoj dolini, koja nudi mnogo kulturnih iskustava i aktivnosti.

5. Koje su alternativne rute do Machu Picchua?
– Licencirani pružatelji usluga mogu pronaći alternative, sigurne rute ako dođe do prekida na putu.

Srodne veze:
Službena web stranica peruanske turističke zajednice
Službena web stranica Machu Picchua

Ključni pojmovi:
– Machu Picchu: Poznato peruansko kulturno naslijeđe, inkanska građevina i ruševine.
– Ulaznica: Karta ili propusnica potrebna za ulazak na određeno mjesto ili atrakciju.
– Vodič: Osoba koja pruža informacije i usmjerava posjetitelje tijekom obilaska.
– Prekomjerni turizam: Preveliki broj posjetitelja koji može negativno utjecati na određeno područje ili atrakciju.