Rast izvora turističkog tržišta

Tranzicijska faza dominira globalnim turističkim tržištem u 2022. godini i vjerojatno će ostati dominantna tijekom predviđenog razdoblja, pokazuje istraživanje iz Allied Market Research.

Turističko tržište izvora je vrijedno 599,4 milijarde američkih dolara 2022. godine, a procjenjuje se da će doseći iznos od 1,1 bilijuna dolara do 2032. godine, s godišnjom stopom rasta od 6,6% od 2023. do 2032. godine.

Putovanje na druge lokacije radi užitka, rekreacije ili poslovnih aktivnosti naziva se turizmom. U turizam mogu biti uključene različite aktivnosti poput razgledavanja, istraživanja prirodnih ljepota, sudjelovanja u avanturističkim sportovima, upoznavanja drugih kultura, sudjelovanja u lokalnim događanjima ili opuštanja u odmaralištima i turističkim destinacijama.

Razvoj putovanja i turizma prema jedinstvenim destinacijama pokazuje značajan rast diljem svijeta. Island, Kenija, Palau i Nepal su trenutno popularne destinacije za ekoturizam diljem svijeta. Naprimjer, Nepal je 2018. godine zabilježio 24-postotni porast turista, dosegnuvši brojku od 1.173.072 putnika na kraju godine. Slično tome, broj turista u Keniji je 2018. godine porastao za više od 37%, premašivši dvomilionsku granicu. Osim toga, zemlje poput Kostarike, Galapagoskih otoka i Paname sve su popularnije kao destinacije za ekoturizam.

Iako postoji porast turizma i interesa za različite destinacije, postoje i neka ograničenja. Na primjer, nedostatak pristupačnosti, nedovoljna ponuda smještaja, nedostatak infrastrukture za turističke atrakcije i sigurnosni problemi mogu negativno utjecati na privlačnost određene destinacije. Turisti mogu imati problema ako im je destinacija nedostupna, ako je javni prijevoz neadekvatan ili ako je pristup zračnoj luci ili luci ograničen. Nedostatak hotelskih soba može rezultirati lošom kvalitetom ili skupim smještajem, što će umanjiti privlačnost mjesta. Nedostatak infrastrukture za podršku turističkim atrakcijama poput parkova, muzeja ili kulturnih središta može negativno utjecati na cjelokupnu atraktivnost mjesta. Loše održavana infrastruktura poput cesta i mostova može ugroziti sigurnost posjetitelja i spriječiti ih da putuju u određeno područje, što smanjuje potražnju za turizmom.

Rast potrebe za turističkim uslugama posljedica je povećanog interesa putnika za putovanja na nove destinacije, kako unutar zemlje, tako i u inozemstvu. Odnosno, sve veći broj putnika želi otkrivati manje poznata mjesta i doživjeti avanture izvan turističkih ruta. Ova pojava je potaknula razvoj novih turističkih proizvoda i usluga usmjerenih prema ovim specifičnim tržišnim segmentima. Uz to, društvene mreže su olakšale dijeljenje putničkih priča, potičući druge da krenu na slična putovanja.

Turističko tržište izvora je podijeljeno prema kanalima rezervacija, vrstama turista i regijama. Što se tiče kanala rezervacija, aplikacije za mobilne uređaje dominiraju u 2022. godini i vjerojatno će ostati dominantne tijekom predviđenog razdoblja.

Često postavljana pitanja (FAQ)

 1. Kako se definira turizam?
 2. Turizam je putovanje na druge lokacije radi užitka, rekreacije ili poslovnih aktivnosti. Uključuje različite aktivnosti poput razgledavanja, istraživanja prirodnih ljepota, sudjelovanja u avanturističkim sportovima, upoznavanja drugih kultura, sudjelovanja u lokalnim događanjima ili opuštanja u odmaralištima i turističkim destinacijama.

 3. Koje su popularne destinacije za ekoturizam?
 4. Trenutno su popularne destinacije za ekoturizam Island, Kenija, Palau i Nepal.

 5. Koja su ograničenja koja mogu utjecati na privlačnost određene destinacije?
 6. Ograničenja koja mogu negativno utjecati na privlačnost određene destinacije uključuju nedostatak pristupačnosti, nedovoljnu ponudu smještaja, nedostatak infrastrukture za turističke atrakcije i sigurnosne probleme.

 7. Zašto je rast potražnje za turističkim uslugama porastao?
 8. Rast potrebe za turističkim uslugama posljedica je povećanog interesa putnika za putovanja na nove destinacije, kako unutar zemlje, tako i u inozemstvu. Također, sve više putnika želi otkrivati manje poznata mjesta i doživjeti avanture izvan turističkih ruta.

Definicije ključnih pojmova:

 • Turizam: Putovanje na druge lokacije radi užitka, rekreacije ili poslovnih aktivnosti.
 • Ekoturizam: Putovanje koje uključuje posjet prirodnim ljepotama i sudjelovanje u aktivnostima čiji je cilj očuvanje prirode.
 • Destinacija: Određeno mjesto koje privlači turiste zbog svojih atrakcija, prirodnih ljepota ili kulturnih znamenitosti.
Povezane veze: