Poboljšanje marokanskog trgovinskog deficita zahvaljujući turizmu i automobilskoj industriji

Marokanski godišnji trgovinski deficit smanjio se za 7,3 posto na 286 milijardi dirhama ($28,6 milijardi) u 2023. godini, uz pomoć smanjenja uvoza energije i povećanja prihoda od turizma, izvijestio je regulator deviznog tržišta u mjesečnom izvješću. Uvoz je smanjen za 2,5 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je 715 milijardi dirhama, dok su izvoz porastao za 0,2 posto i iznosio je 429 milijardi dirhama, izjavio je regulator. Također je dodao da su priljevi novca od Marokanaca iz inozemstva i izvoz automobilske industrije također doprinijeli poboljšanju trgovinskog deficita.

Marokanske energetske uvoze su smanjene za 20,4 posto na 122 milijarde dirhama zbog pada potražnje i cijena na međunarodnom tržištu. Uvoz pšenice iznosio je 19,3 milijarde dirhama, što predstavlja pad od 25,3 posto, dok je uvoz amonijaka – ključnog za proizvodnju gnojiva, pao za 58 posto na 8,8 milijardi dirhama. Maroko, koji posjeduje najveće rezerve fosfata na svijetu, izvijestio je o smanjenju izvoza minerala i njegovih derivata, uključujući gnojiva, za 34 posto i iznosio je 76 milijardi dirhama.

Maroko, dom proizvodnih pogona Stellantis i Renaulta, bilježi porast izvoza automobilske industrije od preko 27 posto, čime doseže rekordnih 141 milijardu dirhama. Prihodi od turizma također su dosegnuli nove vrhunce, s porastom od 11,7 posto na 104 milijarde dirhama, zahvaljujući rekordnom broju od 14,5 milijuna posjetitelja zemlji prošle godine. Važno za priljev konvertibilne valute u Maroko, priljevi novca od Marokanaca iz inozemstva dosegnuli su rekordnih 115 milijardi dirhama, što predstavlja porast od 4 posto u odnosu na 2022. godinu.

Često postavljana pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iznesenih u članku:

1. Kako se smanjio marokanski godišnji trgovinski deficit u 2023. godini?
– Marokanski godišnji trgovinski deficit smanjio se za 7,3 posto na 286 milijardi dirhama ($28,6 milijardi) u 2023. godini. Razlog tome je smanjenje uvoza energije i porast prihoda od turizma.

2. Koji su faktori doprinijeli smanjenju trgovinskog deficita u Maroku?
– Smanjenje uvoza energije, povećanje prihoda od turizma, priljevi novca od Marokanaca iz inozemstva i povećanje izvoza automobilske industrije doprinijeli su poboljšanju trgovinskog deficita.

3. Za koliko se smanjio uvoz u Maroku u 2023. godini i koliki je bio izvoz?
– Uvoz je smanjen za 2,5 posto i iznosio je 715 milijardi dirhama, dok je izvoz porastao za 0,2 posto i iznosio je 429 milijardi dirhama.

4. Koji se sektori ističu u poboljšanju trgovinskog deficita u Maroku?
– Sektor automobilske industrije bilježi porast izvoza od preko 27 posto, dok su prihodi od turizma zabilježili porast od 11,7 posto. Oba sektora su značajno doprinijela smanjenju trgovinskog deficita.

5. Kako su se smanjili marokanski energetski uvozi?
– Marokanski energetski uvozi su smanjeni za 20,4 posto na 122 milijarde dirhama zbog pada potražnje i cijena na međunarodnom tržištu.

6. Koje druge vrste uvoza su se smanjile u Maroku?
– Uvoz pšenice je smanjen za 25,3 posto, dok je uvoz amonijaka, ključnog za proizvodnju gnojiva, smanjen za 58 posto.

7. Koliko se smanjio izvoz minerala i njegovih derivata u Maroku?
– Izvoz minerala, uključujući gnojiva, smanjio se za 34 posto i iznosio je 76 milijardi dirhama.

8. Kako su se povećali prihodi od turizma i priljevi novca od Marokanaca iz inozemstva?
– Prihodi od turizma su porasli za 11,7 posto na 104 milijarde dirhama zahvaljujući rekordnom broju posjetitelja zemlji prošle godine, dok su priljevi novca od Marokanaca iz inozemstva dosegnuli rekordnih 115 milijardi dirhama.

Definicije za ključne pojmove i žargon iz članka:
1. Gnojiva – tvari koje se koriste za poboljšanje plodnosti tla i poticanje rasta biljaka.
2. Turizam – industrija putovanja i boravka ljudi na određenom području izvan njihova uobičajenog prebivališta, u svrhu rekreacije, odmora, poslovnih susreta i drugih sličnih aktivnosti.
3. Rezerve fosfata – ukupna količina fosfata koja se nalazi u zemlji ili području.
4. Konvertibilna valuta – valuta koja se može slobodno mijenjati u druge valute bez ograničenja.

Povezane veze:
Stellantis – službena web stranica proizvodnog pogona Stellantis.
Renault – službena web stranica marke Renault u Hrvatskoj.