Pozivi za promjenu izdavanja dozvola za turistička poduzeća na Baliju

Lideri turizma na Baliju traže od provincijske i središnje vlade da procijene na koji se način dodjeljuju dozvole za izgradnju i razvoj turističkih poduzeća na otoku.

Pozivi dolaze jer mnogi ljubitelji Balija smatraju da trenutna stopa razvoja turističke infrastrukture na Baliju nije održiva i ide prema katastrofi.

Lideri Indonezijskog hotela i restorana (PHRI) su razgovarali s novinarima o potrebi promjene načina dodjele dozvola za izgradnju. Izrazili su strahove da se dozvole za izgradnju hotela prodaju umjesto da se izdaju na temelju onoga što je najbolje za regiju.

Izvršni direktor PHRI Bali, IB Purwa Sidemen, izjavio je novinarima: “Pitanje je zašto se još uvijek grade hoteli? Jer nema konkretnih brojki koje im omogućavaju izgradnju. Tako da nema brojki koje pokazuju koliko hotela Bali treba”.

Sidemen je dodao da s razvojem koji se događa po cijelom Baliju, posebno na regiji Badung, koja je domaćin odmarališta poput Canggu, Uluwatu, Seminyaka, Legiana i Kute, sve je teže osigurati da turizam na otoku bude visoke kvalitete.

Prema podacima PHRI Balija, trenutno na Baliju postoji više od 3.500 hotela s 146.000 soba. Ovo su samo registrirani hoteli, a ne uključuju hotele, pansione, B&B, hostele, vile i privatne iznajmljene kuće koje nisu registrirane kod PHRI.

Sidemen je objasnio da je u proteklih 14 godina prosječna popunjenost hotela na Baliju iznosila između 60% – 62%, što je niže od idealne stope od 70% – 75%. Čak i uzimajući u obzir utjecaje pandemije, s popunjenosti hotela koji je uvijek niži od željenog, postavljanje pitanja treba li Baliju više hotela, kako je postavio PHRI, razumljivo je.

Sidemen je dodao da je popunjenost hotela koja se kreće između 60% – 65% pokazuje da nam trebaju turisti, ali kaže se da je mnogo gostiju već došlo. Međutim, zašto se popunjenost hotela nije povećala?

Sidemen i PHRI nisu jedini dionici turizma koji traže promjenu načina upravljanja razvojem turizma na Baliju. Mnogi akademici i čak politički lideri traže hitnu reviziju protokola prostornog planiranja i strože provedbe postojećeg zakona o razvoju i izgradnji, kao i zahtjeve za procjenu utjecaja na okoliš.

Članak opisuje kako lideri turizma na Baliju traže promjene u dodjeli dozvola za izgradnju i razvoj turističkih poduzeća na otoku. Smatraju da trenutna stopa razvoja turističke infrastrukture nije održiva i ide prema katastrofi. Lideri Indonezijskog hotela i restorana (PHRI) izražavaju zabrinutost zbog prodaje dozvola umjesto njihovog izdavanja na osnovu najboljeg interesa regije. Izvršni direktor PHRI Bali, IB Purwa Sidemen, ističe da nedostaju brojke koje bi omogućile pravilan razvoj hotela na Baliju. Ističe da je teško osigurati visoku kvalitetu turizma na otoku zbog razvoja koji se događa na cijelom Baliju. Prema podacima PHRI Balija, trenutno postoji više od 3.500 hotela s 146.000 soba na otoku. Sidemen ističe da je prosječna popunjenost hotela posljednjih 14 godina niža od idealne stope, čak i uzimajući u obzir utjecaj pandemije. Sidemen i PHRI nisu jedini koji traže promjene u turizmu na Baliju, već i mnogi akademici i politički lideri. Oni zahtijevaju hitnu reviziju protokola prostornog planiranja, strožu provedbu postojećih zakona o razvoju i izgradnji te procjenu utjecaja na okoliš.

U članku su korišteni sljedeći ključni pojmovi/jargon:
– Dozvole za izgradnju i razvoj turističkih poduzeća – U kontekstu članka se odnosi na dozvole koje se izdaju za izgradnju i razvoj hotela i drugih turističkih objekata na otoku Baliju.
– Stopa razvoja turističke infrastrukture – Odnosi se na brzinu kojom se grade novi turistički objekti i infrastruktura na otoku Baliju.
– Provincijska i središnja vlada – Odnosi se na lokalnu i nacionalnu vladu Indonezije.

Srodni linkovi:
tourismbali.org – Stranica s informacijama o turizmu na Baliju
indonesia.travel – Službena stranica Indonezijske turističke zajednice