Predstavnici Uprave Uganda Wildlife Authority pozvani na saslušanje zbog prijevare s ​​dozvolama za gorile

Parlamentarni odbor za povjerenstva, zakonska tijela i državna poduzeća (Cosase) pozvao je gospođu Doreen Katusiime, stalnu tajnicu Ministarstva turizma, divljine i starina, predsjednicu Udruženja turoperatora Ugande, gospođu Civu Tumusiime, članove odbora Uganda Wildlife Authority (UWA) i čuvare parka igra da odgovore na upite u vezi s prijevari s ​​dozvolama za gorile koja je pogodila Autoritet 2023. godine.

Poziv je uslijedio nakon što je izvršni direktor UWA-a, gospodin Sam Mwandha, otkrio članovima Cosase-a 21. veljače da su informacije o prijevari s ​​dozvolama za gorile i šimpanze donijeli na njegovu pažnju gospođa Katusiime, čuvari parka igra i gospođa Tumusiime.

Kao odgovor na gospodina Mwandhovu izjavu, predsjednik Cosase-a, gospodin Medard Ssegona, zaključio je da svi navedeni članovi trebaju zajedno s dužnosnicima UWA-a svjedočiti pred odborom sljedećeg tjedna radi daljnjih ispitivanja.

Gospodin Mwandha je rekao da iako bi želio zaštititi identitet svojih doušnika, ne može odbiti direktivu odbora jer je položio prisegu vjernosti.

Prijevara u UWA prvi put je postala javna putem Daily monitora, potaknuvši istragu policije, a Ured Državnog revizora kasnije je pokrenuo forenzičnu istragu o organiziranoj prijevari koja je dovela do gubitka javnih sredstava.

UWA je također pokrenula unutarnju reviziju kako bi utvrdila veličinu financijskog gubitka i prema riječima gospodina Mwandhe, “unutarnja revizija je utvrdila da je barem 500 milijuna šilinga” izgubljeno u prijevari koja je rezultirala otkazom najmanje četiri djelatnika UWA, izbacivanjem jednog i pod istragom nekoliko drugih.

Saznaje se da su četiri otpuštena člana podnijela žalbe i njihovi slučajevi se čekaju na saslušanje.

Odbor je dalje upitao dužnosnike UWA da otkriju plan oporavka sredstava od odgovornih osoba.

Gospodin Eddie Kwizera, zastupnik iz okruga Bukimbiri, naglasio je da “otpuštanje odgovornih osoba nije dovoljno. UWA bi nam trebao reći dostupne mehanizme za povrat izgubljenih sredstava od tih osoba”.

Gospodin Jimmy Mugisa, direktor financija UWA, napomenuo je da Priručnik za ljudske resurse UWA daje ovlasti upravi da zadrži novac u obliku prava radnika protiv pogođenih zaposlenika.

“Zaposlenici imaju pravo na otpremnine, troškove osiguranja i druge pogodnosti. Prema Priručniku za ljudske resurse, vlasti mogu koristiti sredstva namijenjena takvim pogodnostima za povrat izgubljenih sredstava”, rekao je on.

“Dodatno, taj novac možda neće biti dovoljan, što je jedan od razloga zašto smo podigli kaznene postupke kako bi sud mogao ponuditi više smjernica o postupku oporavka”, dodao je.

U međuvremenu, gospodin Mwandha zajedno s ostalim dužnosnicima UWA-a, među kojima su bili gospodin Edward Yiga (unutarnji revizor), gospodin Jimmy Mugisa (direktor financija) i gospodin John Okot (voditelj istrage), imao je poteškoća u objašnjavanju izvora 368 milijuna šilinga koje je Uprava UWA-a platila URA-i kao porez na dohodak zaposlenika (PAYE).

Isto tako, dužnosnici UWA-a nisu mogli objasniti kako su propustili naplatiti nepodmirene dugove od tvrtki poput Airtela, MTN-a, URA-e i Uganda Telecom-a, koji su se akumulirali na gotovo 1 milijardu šilinga.

“Moramo biti ozbiljni. Sljedeći put kad dođete ovdje, dostavite nam ažuriranje o ovome. Kako možete plaćati URA-i, a zauzvrat ne možete pokupiti što vam pripada? Ako vam treba pomoć, mogu nazvati direktora URA-e, menadžere Airtela i MTN-a kako biste ih mogli platiti ovdje”, rekao je gospodin Ssegona.

Parlamentarni odbor za povjerenstva, zakonska tijela i državna poduzeća (Cosase) pozvao je gospođu Doreen Katusiime, stalnu tajnicu Ministarstva turizma, divljine i starina, predsjednicu Udruženja turoperatora Ugande, gospođu Civu Tumusiime, članove odbora Uganda Wildlife Authority (UWA) i čuvare parka igra da odgovore na upite u vezi s prijevari s dozvolama za gorile koja je pogodila Autoritet 2023. godine.

Pitanja i odgovori (FAQ)
Q: Koga je Parlamentarni odbor za povjerenstva, zakonska tijela i državna poduzeća (Cosase) pozvao na ispitivanje?
A: Cosase je pozvao gospođu Doreen Katusiime, gospođu Civu Tumusiime, članove odbora Uganda Wildlife Authority (UWA) i čuvare parka igra da odgovore na upite vezane uz prijevaru s dozvolama za gorile koja je pogodila UWA.

Q: Kako je došlo do otkrivanja prijevare s dozvolama za gorile?
A: Izvršni direktor UWA-a, gospodin Sam Mwandha, je izjavio da su informacije o prijevari s dozvolama za gorile i šimpanze donijele na njegovu pažnju gospođa Katusiime, čuvari parka igra i gospođa Tumusiime.

Q: Koje su posljedice prijevare?
A: Kao rezultat forenzične istrage Ureda Državnog revizora, utvrđeno je da je najmanje 500 milijuna šilinga izgubljeno u prijevari. Četiri djelatnika UWA su dobili otkaz, a nekoliko drugih je pod istragom.

Q: Kakvi su planovi za oporavak izgubljenih sredstava?
A: Odbor je upitao dužnosnike UWA-a da otkriju plan oporavka sredstava od odgovornih osoba. UWA može koristiti sredstva namijenjena pravima radnika za povrat izgubljenih sredstava.

Q: Koje su poteškoće s naplatom dugova?
A: Dužnosnici UWA-a nisu mogli objasniti propuste u naplati nepodmirenih dugova od tvrtki poput Airtela, MTN-a, URA-e i Uganda Telecom-a, koji su se akumulirali na gotovo 1 milijardu šilinga.

Definicije ključnih pojmova:
– Parlamentarni odbor za povjerenstva, zakonska tijela i državna poduzeća (Cosase): Odbor u parlamentu Ugande koji istražuje slučajeve korupcije, prijevara i nepravilnosti u zakonodavnim tijelima i državnim poduzećima.
– Uganda Wildlife Authority (UWA): Agencija u Ugandi koja je odgovorna za upravljanje nacionalnim parkovima i zaštitom divljih životinja.
– Forenzična istraga: Sistematska analiza financijskih zapisa i dokumenata kako bi se pronašle nepravilnosti ili prevarne aktivnosti.
– Priručnik za ljudske resurse: Dokument koji daje smjernice i pravila za upravljanje ljudskim resursima u organizaciji.

Povezane veze:
www.dailymonitor.co.ug
www.uwa.go.ug
www.ura.go.ug
www.airtel.ug
www.mtn.co.ug
www.utl.co.ug