Priprema grada Hillsboro za pomračinu sunca 2024: Vjerovati u potencijal

Jedan digitalni odbrojivač vremena nalazi se na polici iza Allyson Cliettovog radnog stola. Plave brojke trepere kao upozoravajuća svjetla, odbrojavajući dane, sate i minute do jednog travanjskog poslijepodneva o kojem Cliett razmišlja gotovo svake sekunde.

U ponedjeljak, 8. travnja, pomračina sunca preći će veći dio Sjeverne Amerike, uranjajući mjesta koja se nalaze na putu u potpunu tminu na nekoliko minuta. Jedno od tih mjesta je Hillsboro, Texas, mali grad s malo više od 8.000 stanovnika. Oni koji nisu iz ovog kraja možda poznaju ovaj grad po napuštenom trgovačkom centru koji je vidljiv vozačima na I-35.

Očekuje se dolazak desetaka tisuća posjetitelja u Hillsboro – preimenovanog u “Eclipseboro” – kako bi svjedočili pomračini sunca, a grad se za njih priprema već godinu dana.

Financijski utjecaj može biti ogroman: Ukupnoj pomračini sunca 2017. godine američkim malim gradovima donijela je milijune dolara u turizmu. Hillsboro neće biti više na putu totalne pomračine sunca sve do 2343. godine.

Dok će veliki gradovi poput Dalasa privući mnoge posjetitelje koji žele doživjeti ovaj nebeski fenomen, drugi žele iskusiti pomračinu sunca izvan uobičajene staze. Manji gradovi poput Hillsboro nude jedinstvenu zajednicu i povezanost s prirodom: mjesto na kojem turisti mogu doživjeti nestajanje sunca bez blještavila gradskih svjetala i pročelnih automobilskih rogova. I drugi mali gradovi na sjeveru Texasa, uključujući Greenville, Ennis i Canton, također se pripremaju iskoristiti pomračinu sunca.

Cliett, koordinatorica pomračine sunca u Hillsboru, vidi pomračinu sunca kao blagodat za poslovanje. To je prilika da posjetiteljima predstave svoj grad i mjesto kojeg je zavoljela.

“Pokušavamo im pokazati najbolje od nas”, rekla je, “i dati im najviše od nas.”

“Može vam pomoći da budete prepoznati”

U središtu Hillsboro nalazi se mural Willieja Nelsona koji nakrivljuje glavu kako bi pregledao gradski sud od vapnenca, obnovljen uz njegovu financijsku potporu nakon požara 1993. godine. Preko puta ulice, stanovnici piju medeno vanilne latte u kafiću Overflow Coffee Co., smještenom na mjestu nekada najstarije ljekarne u Teksasu.

U pomračini sunca će se nalaziti 12 milijuna Texanaca koji žive unutar potpune pomračine sunca, gdje će mjesec potpuno prekriti sunce, i stotine tisuća posjetitelja kako bi im se pridružili, prema Great American Eclipse. Očekuje se da će Hillsboro primiti između 15.000 i 60.000 posjetitelja, što je dvostruko do sedmerostruko više od trenutnog broja stanovnika. Devet hotela u gradu već su gotovo svi rezervirani od prošlog veljače, a sobe se iznajmljuju po 1.000 dolara noćno. Turisti koji dolaze zbog pomračine sunca također će boraviti u privatnim smještajima i kampovima. Posjetitelji mogu imati transformacijski učinak.

Tijekom pomračine sunca 2017. godine, Hopkinsville u Kentuckyju vidio je svoje stanovništvo od 30.000 porasti na više od 140.000, s posjetiteljima iz 47 saveznih država i 25 zemalja. Procijenjeni ekonomski utjecaj bio je 28,5 milijuna dolara. Populacija Sweetwatera u Tennesseeju petostruko se povećala, s 6.000 na oko 31.000. Grad je zaradio preko 90.000 dolara prodajući majice i parking mjesta, a novac je iskorišten za revitalizaciju centra grada.

“Iz perspektive manje zajednice”, rekla je Hayley Isbill, direktorica turizma u Sweetwateru, “to može pomoći da vas prepoznaju”.

Prijelazni odbori grada Hillsboro, osnovani prošle godine, aktivno se pripremaju za posjetitelje. Grupa za zdravlje i sigurnost mogla bi dovesti dodatne prve pomoći u Hill Regional Hospital. Zadatak grupe je identificirati umjetna svjetla koja bi mogla ometati doživljaj potpune pomračine sunca. Gradski dužnosnici su naručili 50 000 sunčanih naočala za pomračinu.

Čak će i trgovački centar, dom šišmiša i kvarovanih kupaonica i mnogim stanovnicima smatran smećem u gradu, dobiti novo ime: “Eclipseboro Landing”. Bit će dom karnevala i četverodnevnog glazbenog festivala nazvanog “Cosmic Cowboy”. Parkiralište će biti otvoreno za gledanje pomračine sunca uz cijenu ulaznice od 50 dolara po automobilu.

“Bilo je nešto više tamo”

Allyson Cliett, koordinatorica posebnih projekata za grad Hillsboro, rođena je i odrasla u Hillsboru.

Tijekom srednje škole, između posjeta trgovačkom centru i kućama prijatelja, nije bilo mnogo drugih opcija za provesti vrijeme.

“Definitivno sam osjećala da ima nešto više tamo”, rekla je.

“Više” u početku je bilo Texas Christian University u Fort Worthu, a kasnije Baylor University u Wacou, gdje je studirala likovnu umjetnost. Vratila se u Hillsboro 2010. godine i preselila se u kuću svoje bake, ali je svakodnevno putovala u Waco kako bi predavala tkanje znanosti na Bayloru.

Prošle je godine aplicirala za posao u programu za obnovu središta grada, ali ju je gradski menadžer nazvao i pitao je li voljna planirati pomračinu sunca umjesto toga.

Cliett, 40-godišnjakinja, od tada se posvetila radu u gradskim službama. Dnevno se sastaje s građanima, poslovnim subjektima i neprofitnim organizacijama u Overflow Coffee Co. koji su zainteresirani za uspješnost pomračine sunca. U tom procesu naučila je voljeti svoj rodni grad.

Iskače joj na um Zatim, dok pije svoj cortado u Overflowu na kišni dan u siječnju, s kosom vezanom u usku punđu, čita e-mailove s vrha svoje pristigle pošte. Jedan od izvođača za karneval pomračine sunca ima krivi datum na svom kalendaru. Tvrtka za najam kampera želi iznajmiti vozila za iskustvo glamuroznog kampiranja na licu mjesta. Nakon tjedana dopisivanja, jedan je stanovnik shvatio kako iznajmiti svoju drvenu šupu za 2000 dolara po noći putem Vrbo platforme.

“Uvijek mislim o pomračini sunca”, izjavila je Cliett.

Nekoliko dana prije velikog vikenda, gradski će se bilten “Hello Hillsboro” obratiti građanima i uputiti ih da unaprijed kupe namirnice i lijekove. Mnogi lokalni stanovnici sumnjaju koliko će prometa pomračina sunca zaista donijeti, rekla je Cliett, a jedan joj je stanovnik nazvao i pitao je li moguće promijeniti datum.

“Bio je to težak razgovor”, rekla je, “ali pokušala sam biti blaga”.

Grad ne očekuje profit od pomračine sunca. Cliett kaže da će s tisućama dolara koje su uložili u zdravlje, sigurnost i infrastrukturu biti sretni ako nešto pokriju troškove. Umjesto toga, ekonomski će utjecaj biti najviše osjećan od strane lokalnih tvrtki.

U središtu grada, s muralom Willieja Nelsona u pozadini, Hillsboro se priprema za najveći događaj u svojoj povijesti. A Allyson Cliett, zajedno s njim, igra ključnu ulogu u ostvarenju njegovog potencijala.

FAQ:

1. Kada će se pomračenje sunca dogoditi u Hillsboru, Texasu?
Pomračenje sunca će se dogoditi u ponedjeljak, 8. travnja.

2. Koliko posjetitelja se očekuje u Hillsboru tijekom pomračenja sunca?
Očekuje se da će Hillsboro primiti između 15.000 i 60.000 posjetitelja.

3. Kako se grad Hillsboro priprema za posjetitelje?
Gradski dužnosnici su naručili 50.000 sunčanih naočala za pomračinu. Također, trgovački centar će biti preimenovan u “Eclipseboro Landing” i bit će dom karnevala i četverodnevnog glazbenog festivala nazvanog “Cosmic Cowboy”. Parkiralište će biti otvoreno za gledanje pomračenja sunca uz cijenu ulaznice od 50 dolara po automobilu.

4. Kakav će biti ekonomski utjecaj pomračenja sunca u Hillsboru?
Ekonomski utjecaj može biti ogroman. Manji gradovi koji su bili na putu totalne pomračine sunca u prošlosti su zaradili milijune dolara u turizmu. Financijski utjecaj može biti posebno koristan za lokalne tvrtke.

5. Hoće li se pomračenje sunca ponovno dogoditi u Hillsboru?
Nakon 2017. godine, Hillsboro neće biti na putu totalne pomračine sunca sve do 2343. godine.

Definitions:

1. Pomračenje sunca – fenomen koji se događa kada se Mjesec nalazi između Zemlje i Sunca, što rezultira privremenim prekrivanjem Sunca.

2. Totalna pomračina sunca – vrsta pomračenja sunca u kojem se Sunce potpuno prekrije Mjesecom, stvarajući tamu u određenim područjima.

3. Turizam – industrija putovanja i boravka posjetitelja izvan njihovog običnog prebivališta u svrhu rekreacije, odmora ili poslovnih aktivnosti.

Related Links:
Grad Hillsboro
Hillsboro Chamber Of Commerce