Qatarski turizam – lider u industriji poslovnih događanja i MICE sektora

Qatarski turizam je uložio znatna sredstva u stvaranje optimalnog okruženja za svjetski priznate MICE (sastanci, poticaji, konferencije i izložbe) događaje i poslovna događanja te je postao poznat po organiziranju najvećih regionalnih i međunarodnih manifestacija. Ovo je stvorilo poticaj u cijelom lanac vrijednosti turizma, povećavajući potražnju posjetitelja i privlačeći strane investicije koje pokreću množiteljski učinak na domaću ekonomiju.

Jedan od najpoznatijih događanja ovog tipa je Doha izložba nakita i satova, najveći B2B i B2C događaj te vrste u regiji, koji uspješno traje već dva desetljeća.

Uspjeh sektora poslovnih događanja doprinosi jačanju pozicije Katara kao atraktivne turističke destinacije te potiče rast izravnih i neizravnih turističkih potrošnji, kao i podržava relevantne sektore poput zrakoplovstva, ugostiteljstva i prijevoza, što se odražava kroz stvaranje radnih mjesta i promociju investicijskih prilika u rastućem sektoru turizma, što pridonosi postizanju održivog gospodarskog razvoja i ostvarenju ciljeva Katarske nacionalne vizije 2030.

Značajan rast prodaje i broja posjetitelja na izložbi u jubilarnom 20. izdanju

Dok slavimo dva desetljeća izvrsnosti, DJWE je pozvao svijet da doživi vrhunac luksuza, kreativnosti i kulturne bogatstva, jer predstavlja međunarodnu platformu koja okuplja stručnjake iz industrije nakita i satova diljem svijeta. Dvadeseto izdanje Doha izložbe nakita i satova završilo je prošlog mjeseca, 11. veljače, nakon uspješnih sedam dana, sa rekordno visokom brojem od 30 tisuća posjetitelja što je porast od 20% u odnosu na prethodna izdanja i povećanje prodaje za 20% u odnosu na prošlu godinu.

DJWE 2024. otvorio je Njegova Ekselencija, šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, premijer i ministar vanjskih poslova. Na otvorenju su bili prisutni i Njegova Ekselencija, šeik Khalifa Bin Hamad Al Thani, ministar unutarnjih poslova. Izložbu je organizirao Katar Turizam u suradnji s Qatar Business Events Corporation i Qatar National Bank.

Govoreći o uspjehu izložbe, Njegova Ekselencija, g. Saad Bin Ali Al Kharji, predsjednik Katara Turizma, izjavio je: “Dok zaključujemo 20. obljetnicu Doha izložbe nakita i satova, čast mi je izraziti zahvalnost našim vrijednim partnerima, renomiranim izlagačima i posjetiteljima na njihovoj neumornoj posvećenosti koja je doprinijela izvanrednom uspjehu ovog događaja. Želim izvijestiti da smo ove godine premašili prodaju u odnosu na prošlu godinu za 20%. Protekla dva desetljeća bila su svjedočanstvo trajne baštine ove izložbe i dok se vraćamo na njenu bogatu povijest, obećavamo da ćemo tu baštinu nastaviti nositi. U skladu sa strategijom rasta turizma, MICE i poslovni događaji postali su neodvojivi stupovi za ostvarenje strateškog cilja diversifikacije gospodarstva”.

Poznata lica i jedinstveni dijamanti na DJWE

Ovogodišnje izdanje suposjećujućih lica na izložbi bili su Irina Shayk i Thierry Henry, koji su prisustvovali otvaranju. Izložbu je posjetila i Sheynnis Palacios, Miss Universe 2023, a prisutni su bili i poznati Bollywoodski glumci poput Shah Rukh Khana i Kareene Kapoor. Turski glumac Burak Özçivit i marokanski nogometaš Yassine Bounou također su posjetili DJWE ove godine.

Novu inicijativu koju je organizirao Katar Turizam ove godine na DJWE donijela je dva najveća briljantno rezana dijamanta na svijetu kao svjedočanstvo prikaza najrjeđih dragulja na svijetu. Svaki od tih dijamanata ima 100 karata i vrijednost od 100 milijuna dolara. Dijamanti su izvađeni iz rudnika Karowe u Bocvani, a izrađeni su tijekom tri godine u HB Antwerp u Belgiji. Ovi dijamanti predstavljaju prekretnicu u luksuznoj industriji dijamanata.

U 20. obljetnici, DJWE je predstavio najjedinstvenije komade nakita i satova na svijetu od preko 500 brendova iz 10 zemalja.

Svjedočanstva najvažnijih suradnika DJWE-a

Ovogodišnji “Velika osmorka” uključivala je Alfardan Jewellery, Al Majed Jewellery, Ali Bin Ali Luxury, Amiri Gems, FiftyOne East, Al Muftah Jewellery, Blue Salon i BVLGARI. Brendovi koji su se pojavili po prvi puta ove godine bili su Key Gems, AlMajid Home, Renee Jewels, Naylah Jewelry, Kooheji Jewellery i Hessa Jewels, zajedno s luksuznim divom Dolce & Gabbana. Ove godine vratili su se turski, indijski i katarski paviljoni s dizajnerima.

Education Above All (EAA), čiji je osnivač Njeno Veličanstvo Sheikha Moza bint Nasser, predsjednica Katarske zaklade, sudjelovala je ove godine u suradnji s brazilskom nakitarkom i dizajnericom Silviom Furmanovich, te katarskim dizajnerima Nouf Jewelry, DE TROVE Jewelry, Ghand Jewellery i Mahain Jewelry. Njihovi ekskluzivni komadi bili su izloženi kao dio inicijative ‘Educate a Child’, koja ima za cilj osigurati kvalitetno obrazovanje marginaliziranoj djeci diljem svijeta.

Mnogi brendovi ove godine su predstavili ekskluzivne komade i kolekcije, kao što su TAG Heuer sa svojim ekskluzivnim satovima i WITR s pozlaćenim okom Mona Lise. Interaktivne radionice na izložbi omogućile su posjetiteljima da saznaju više o obrtništvu. Laboratorij za mjerenje dragog kamenja i metala pružio je posjetiteljima priliku da pregledaju i klasificiraju svoje dijamante, budući da je jedini laboratorij te vrste u Katru. Studio je ugostio razgovore s brand ambasadorima i izvršnim direktorima. DJWE 2024. također je ponudio nekoliko mogućnosti za hranu i piće, uključujući Boucheron Café, Venchi Icecream Carts, Harrods i Ritz-Carlton Café.

G. Yousef Mahamoud Al-Neama, glavni operativni direktor QNB Grupe, izjavio je: “Naš prestižni status službenog sponzora Doha izložbe nakita i satova 2024. označava značajan korak u našem angažmanu podrške lokalnim i međunarodnim događanjima u dinamičnom turističkom sektoru. Također potvrđuje dugoročno sponzorstvo koje cijenimo s Katarskim turizmom. Doha izložba nakita i satova predstavlja jedinstvenu platformu koja kombinira kreativnost, obrtništvo i inovacije, elemente koji duboko rezoniraju s našim temeljnim vrijednostima u QNB-u”.

Taj Sulaiman, direktor za komunikacije i partnerske odnose s privatnim sektorom u zakladi Education Above All, izjavio je: “Dok se Doha Izložba nakita i satova 2024. zaključuje, EAA zaklada slavi uspjeh naše suradnje s Silviom Furmanovich. Izražavamo iskrenu zahvalnost DJWE zbog pružene nam platforme za predstavljanje ove jedinstvene suradnje, koja je spojila luksuz i filantropiju u svrhu podrške globalnim obrazovnim inicijativama. Ovo događanje pokazalo je izvrsne komade nakita i istaknulo važnost obrazovanja za marginaliziranu djecu. Duboko smo zahvalni na podršci i posvećenosti svih uključenih, budući da ova suradnja doprinosi postizanju naših ciljeva”.

Jedno je sigurno, Doha izložba nakita i satova nastavlja postavljati standarde u industriji luksuza i pružati platformu za inovaciju, kreativnost i umjetnost iz cijelog svijeta.

Pitanja na temelju članaka:
1. Koje vrste događaja organizira katarski turizam i kako to utječe na turizam i domaću ekonomiju?
2. Koje je najpoznatije događanje u Kataru i koliko dugo već traje?
3. Kako se uspjeh sektora poslovnih događanja odražava na Katar kao turističku destinaciju?
4. Što se dogodilo na 20. izdanju Doha izložbe nakita i satova?
5. Tko je sve posjetio izložbu i koji su bili glavni highlighti izložbe?
6. Koja nova inicijativa je predstavljena na izložbi i kakva je bila njena važnost?
7. Koji su najvažniji suradnici na izložbi bili ove godine?
8. Koje su mogućnosti za posjetitelje na izložbi uz izlaganje nakita i satova?
9. Koji su komentari i svjedočanstva suradnika izložbe?

Definicije ključnih pojmova ili žargona:
– MICE: Sastanci, poticaji, konferencije i izložbe (engl. Meetings, Incentives, Conferences, and Exhibitions) – specifični poslovni događaji koji okupljaju sudionike iz različitih sektora.
– B2B: Business to business (poslovni prema poslovnom) – transakcija ili odnos između dvije tvrtke.
– B2C: Business to consumer (poslovni prema potrošaču) – transakcija ili odnos između tvrtke i krajnjeg potrošača.
– Katarska nacionalna vizija 2030: Dugoročna strategija Katara koja se odnosi na društveni, ekonomski i okolišni razvoj zemlje do 2030. godine.

Sugestije za srodne linkove:
1. Posjetite Katar
2. Iskustva u Kataru
3. Qatar Airways
4. Ministarstvo trgovine i industrije Katara