Renovacija aerodroma Amerigo Vespucci u Firenci: Krovna vinarija i povećanje kapaciteta

Aerodrom Amerigo Vespucci (FLR), poznat i kao aerodrom Firenca, trenutno prolazi kroz projekt modernizacije terminala. Tvrtka Rafael Viñoly Architects, zadužena za transformaciju, nedavno je otkrila nove detalje o obnovi. Maleni aerodrom koji privlači veliki broj turista izgradit će 38 redova vinove loze na 19 hektara krova nove zgrade terminala. Aerodrom nije doživio veću obnovu još od 1999. godine. Osim vinarije, izolirani stakleni krovovi u svakom redu pružit će unutrašnjosti terminalne zgrade obilje prirodnog svjetla.

Arhitekti i planeri nadaju se da će koristiti vinariju kao turističku atrakciju, odraz lokalne ekonomije i značajku koja će pomoći aerodromu da se uklopi u okolni krajolik. Grožđe koje se ubere s vinove loze bit će prerađeno ispod zgrade terminala i koristit će se za proizvodnju vina. Kada se terminalna zgrada promatra s Brunelleschijevog Duoma, bit će potpuno skrivena.

Također, aerodrom planira povećati ukupni kapacitet te postati najprometniji aerodrom u regiji Toskane, nadmašujući aerodrom Pisa (PSA). Osim nove zgrade terminala, aerodrom će dodati i tramvajsku vezu s gradom te proširiti pistu.

Preminuli Rafael Viñoly iznio je sljedeće mišljenje o projektu:

“Firenca je mjesto gdje se stvari pretvaraju u trajne znamenitosti jer imaju temeljni osjećaj unutarnje logike i kvalitete. Budući da je aerodrom, koji je ulaz u grad i njegovu kulturu, vrlo blizu centru grada, ovo mora biti urbanistički projekt, a ne izolirane dizajnerske vježbe koje su odvojene od svega osim tehničkih zahtjeva avijacije i natjecanja za putnike.”

Novi dizajn naglašava načela urbanog dizajna i integraciju u prirodni krajolik kao osnovne principe. Tvrtka također objašnjava važnost stvaranja mjesta na novom terminalu:

“Dolasci i odlasci će biti okrenuti jedan prema drugome preko velikog javnog prostora – ‘Piazze’ u središtu novog terminala. Shema će organizirati cjelokupni promet u i iz terminala te pristup tramvaju, parkiranju i trgovini.”

Očekuje se da će novi terminal godišnje moći prihvatiti gotovo 6 milijuna putnika. Izgradnja će se odvijati u dvije faze, pri čemu je prva faza planirana za završetak do 2026. godine, a druga faza do 2035. godine.

ČPP (Najčešća pitanja)

1. Kakva je svrha projekta modernizacije aerodroma Amerigo Vespucci?

Aerodrom Amerigo Vespucci, poznat i kao aerodrom Firenca, trenutno prolazi kroz projekt modernizacije terminala. Ovaj projekt ima za cilj poboljšanje aerodromske infrastrukture i kapaciteta te stvaranje atraktivnog i funkcionalnog terminalnog prostora.

2. Koje su ključne značajke obnove aerodroma Amerigo Vespucci?

Aerodrom Amerigo Vespucci će izgraditi 38 redova vinove loze na krovu nove zgrade terminala, što će pružiti obilje prirodnog svjetla unutrašnjosti. Osim vinarije, aerodrom će također dodati tramvajsku vezu s gradom te proširiti pistu kako bi povećao ukupni kapacitet.

3. Kako će se koristiti vinarija na aerodromu?

Grožđe koje se ubere s vinove loze na aerodromu bit će prerađeno ispod zgrade terminala i koristit će se za proizvodnju vina. Vinarija će također biti atrakcija za turiste i odraz lokalne ekonomije.

4. Koji je cilj ovog projekta obnove aerodroma?

Projekt modernizacije aerodroma Amerigo Vespucci ima za cilj povećati ukupni kapacitet te postati najprometniji aerodrom u regiji Toskane. Također, projekt ima za cilj integrirati aerodrom u lokalni krajolik i postati urbanistički projekt koji odražava kulturu i logiku grada Firence.

5. Kada se očekuje završetak projekta modernizacije aerodroma Amerigo Vespucci?

Izgradnja aerodroma će se odvijati u dvije faze, pri čemu je prva faza planirana za završetak do 2026. godine, a druga faza do 2035. godine.

6. Koja je uloga arhitekta Rafaela Viñolya u projektu?

Rafael Viñoly Architects je tvrtka zadužena za transformaciju aerodroma Amerigo Vespucci. Preminuli Rafael Viñoly je izložio svoje mišljenje o projektu, naglašavajući važnost urbanog dizajna i integraciju u prirodni krajolik.

7. Što je ‘Piazze’ na novom terminalu aerodroma?

‘Piazze’ je veliki javni prostor smješten u središtu novog terminala. Ova shema će organizirati cjelokupni promet u i iz terminala te pružiti pristup tramvaju, parkiranju i trgovini.

Povezane veze:

Aerodrom Firenca – Službena web stranica

Rafael Viñoly Architects – Službena web stranica