Robustan oporavak potrošnje tijekom Kineske Nove godine

Nakon Covid-19 pandemije, podaci iz Ant Group pokazuju snažan oporavak potrošnje tijekom prvog putovanja tijekom Kineske Nove godine (CNY) u kojem se vratilo na normalu, posebno u međunarodnom turizmu.

Kroz tehnološka rješenja Alipay+ koji omogućuje pružanje usluga mobilnog plaćanja preko granica, kineski putnici mogu plaćati robu, hranu i piće, rekreaciju i zabavu na više od 8 milijuna trgovaca u više od 70 zemalja i regija sa svoje domaće aplikacije Alipay, bez potrebe za mijenjanjem valute ili nošenjem gotovine. Alipay također nudi povrat poreza putem aplikacije, kao i transparentne i konkurentne tečajeve razmjene valuta.

Od prosinca 2023. godine, provodi se globalna kampanja na mreži trgovaca Alipay+ kako bi se privukli kineski turisti. Tijekom CNY prazničnog tjedna između 9. i 12. veljače, broj transakcija koje su izvršili korisnici Alipaya u inozemstvu premašio je onaj iz 2019. godine za 7%, dok se potrošnja potrošača oporavila na 82% razine iz 2019. godine, što je 2,4 puta više nego 2023. godine.

Povezanost između Hong Konga, Makaa i Kine, novi bezvizni režimi za najvažnije destinacije jugoistočne Azije te oporavak kapaciteta međunarodnih letova glavni su poticaji za rast putovanja preko granica. Dok tradicionalne azijske destinacije zadržavaju svoj entuzijastični broj posjetitelja, udaljenije destinacije u Europi, Australiji i Novom Zelandu, Bliskom istoku i Sjevernoj Americi također bilježe povećanje potrošnje kineskih putnika.

Hong Kong, Japan, Makao, Tajland, Malezija, Singapur, Južna Koreja, Francuska, Australija i Kanada najpopularnije su destinacije za kineske turiste prema podacima o potrošnji putem Alipaya. Tajland, Malezija i Singapur zajedno bilježe povećanje od 7,5% u odnosu na 2019. godinu i povećanje od 580% u odnosu na 2023. godinu, pri čemu je Tajland vodeći po ukupnom obimu, a Malezija bilježi najveći porast.

Osim većeg geografskog dosega, kineski putnici također pokazuju veći interes za lokalna iskustva i aktivnosti. Tijekom CNY tjedna kineski su turisti potrošili 70% više na hranu i piće nego 2019. godine, istražujući skrivene lokalne dragulje umjesto tradicionalnih turističkih atrakcija.

Rastu i lokalni prijevoznički sektori, zahvaljujući želji da se “putuje lokalno”. Korisnici Alipaya sada mogu birati između željeznice, taksija, usluga dijeljenja prijevoza, najma automobila, autobusa, podzemne željeznice i čak električnih skutera diljem destinacija, sve putem poznate aplikacije na njihovom telefonu. Trošak prijevoza po pojedinačnom putovanju za korisnike Alipaya smanjio se za 60% u usporedbi s 2019. godinom.

Na domaćem teritoriju, umjetna inteligencija (AI), popularna kultura i društvene mreže potiču entuzijazam potrošača. AI značajke na Alipay aplikaciji ostvarile su 600 milijuna interakcija korisnika tijekom Alipayevog tradicionalnog petodnevnog programa Blagdanske sreće. Više od 12 milijuna korisnika Alipaya izradilo je prilagođene digitalne crvene omote koristeći AI glasovne i video tehnologije na Alipay platformi.

Potrošnja je također porasla duž Huanghe ceste u centru Šangaja, koja se pojavljuje u popularnoj TV seriji. Restorani duž Huanghe ceste tijekom večere na Kinesku novu godinu 2024, koje su predstavljene u popularnoj seriji “Blossoms Shanghai”, bile su potpuno izrezervirane tjedan dana prije festivala, a volumen transakcija povećao se za 800% u odnosu na prethodnu godinu. Turističke tvrtke u snijem gradovima Harbinu i Shenyangu na sjeveroistoku Kine također su iznenađeni izvanrednim dolaskom kineskih i međunarodnih posjetitelja zahvaljujući mega popularnost društvenih mreža.

Tokom postupno oporavljene i proširene međuazijske turističke razmjene, potrošnja putem vodećih azijskih e-novčanika podržanih od strane Alipaya+ povećala se za 252% u usporedbi s prethodnom godinom. Dnevni prosječni broj transakcija porastao je za 304%. Japan, Južna Koreja, Makao, Tajland i Singapur su najpopularnije destinacije za korisnike Alipay+ osim Kine.

Međunarodni e-novčanici i kartice koje podržavaju Alipay račune zabilježili su višestruko povećanje broja korisnika u Kini. Od rujna 2023. godine, Alipay+ je podržao 10 vodećih e-novčanika i aplikacija za plaćanje u Aziji kako bi pružio usluge svojim korisnicima u Kini putem njihove mreže od 80 milijuna trgovaca. Visa, Mastercard, JCB, Discover® i Diners Club International® također su proširili suradnju s Alipayom za putnike koji povezuju svoje međunarodne kreditne ili debitne kartice s Alipay e-novčanikom. Tijekom Kineske Nove godine 2024. godine, međunarodni posjetitelji u Kini potrošili su 500% više putem međunarodnih kartica s omogućenom uporabom Alipaya na prodajnim mjestima u Kini u usporedbi s 2023. godinom. Kineski restorani, turističke atrakcije i javni prijevoz najpopularniji su slučajevi korištenja za međunarodne posjetitelje koji putuju u Kini i doživljavaju festival.

Česta pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iz članka:

P: Što je Alipay+?
O: Alipay+ je tehnološko rješenje koje omogućuje mobilno plaćanje preko granica kineskim putnicima. Oni mogu koristiti Alipay aplikaciju za plaćanje robe, hrane, pića, rekreacije i zabave na više od 8 milijuna trgovaca u više od 70 zemalja i regija, bez potrebe za mijenjanjem valute ili nošenjem gotovine.

P: Kako se provodi globalna kampanja na mreži trgovaca Alipay+?
O: Od prosinca 2023. godine, provodi se globalna kampanja na mreži trgovaca Alipay+. Cilj kampanje je privući kineske turiste. Tijekom CNY prazničnog tjedna između 9. i 12. veljače, broj transakcija koje su izvršili korisnici Alipaya u inozemstvu premašio je onaj iz 2019. godine za 7%, a potrošnja potrošača oporavila se na 82% razine iz 2019. godine.

P: Koje su najpopularnije destinacije za kineske turiste prema podacima o potrošnji putem Alipaya?
O: Prema podacima o potrošnji putem Alipaya, najpopularnije destinacije za kineske turiste su Hong Kong, Japan, Makao, Tajland, Malezija, Singapur, Južna Koreja, Francuska, Australija i Kanada.

P: Kako su lokalni prijevoznički sektori povezani s kineskim putnicima?
O: Lokalni prijevoznički sektori bilježe rast, jer kineski putnici sada pokazuju veći interes za putovanje lokalno. Korisnici Alipaya mogu birati između različitih vrsta prijevoza, kao što su željeznica, taksi, usluge dijeljenja prijevoza, najam automobila, autobusi, podzemna željeznica i električni skuteri, putem Alipay aplikacije na svom telefonu.

P: Kako se koristi umjetna inteligencija (AI) na Alipay aplikaciji?
O: AI značajke na Alipay aplikaciji ostvarile su 600 milijuna interakcija korisnika tijekom Alipayevog tradicionalnog petodnevnog programa Blagdanske sreće. Više od 12 milijuna korisnika Alipaya izradilo je prilagođene digitalne crvene omote koristeći AI glasovne i video tehnologije na Alipay platformi.

Povezane veze:

Alipay
Visa
Mastercard
JCB
Discover
Diners Club International