Sigurnost turista u fokusu: Mjere zaštite u turizmu uvedene u Costa Rici

Na nedavnom sastanku Nacionalne komore turizma (CANATUR) i javne sigurnosne vlasti u Costa Rici, predstavnici su dali ažurirane informacije o mjerama koje su poduzete kako bi se osigurala sigurnost turista koji posjećuju tu zemlju.

Sastanku su prisustvovali ministar turizma William Rodríguez, načelnik javne sigurnosti Mario Zamora i direktorica Turističke policije Kathia Chavarría. Također, na sastanku su bili i predsjednici i predstavnici turističkih komora iz različitih regija zemlje.

Ključni rezultat sastanka bio je potpisivanje sporazuma o suradnji u području građanske i komercijalne sigurnosti između javne sigurnosti i CANATUR-a. Ovaj sporazum ima za cilj olakšati zajedničke aktivnosti u sprečavanju i suzbijanju kriminala na turističkim odredištima.

Sporazum proizlazi iz rasprava započetih tijekom prethodnog sastanka u listopadu 2023., koji je bio usredotočen na upoznavanje s inicijativama Ministarstva sigurnosti na nacionalnoj razini, kao i na turističkim odredištima, kako bi se suzbio kriminal. Tijekom tog sastanka također su prezentirane statistike o zločinima koji su počinjeni nad posjetiteljima.

Osim toga, sporazum ima za cilj poboljšanje odgovora na potrebe zajednice u borbi protiv nesigurnosti i pružanju sveobuhvatne pomoći žrtvama kriminala.

Važnost održavanja sigurnosnih razgovora i uvođenje brzih mjera odgovora za vlasnike poslovnih objekata također su prepoznate od strane ključnih dionika. U međuvremenu, privatni sektor se obvezao pružiti potrebne resurse poput informacija, logističke podrške i opreme.

Rubén Acón, predsjednik CANATUR-a, istaknuo je važnost ovog sporazuma izjavivši: “Ovaj sporazum predstavlja važan korak u zaštiti i promociji turizma u našoj zemlji, pokazujući kolektivno angažiranje javnog i privatnog sektora kako bi se osigurala sigurna i zadovoljavajuća iskustva za sve posjetitelje.”

Sektor je sve više zabrinut zbog problema nesigurnosti koji bi mogli utjecati na broj posjetitelja koji odabiru Costa Ricu kao odredište.

Prema Organizmu za istraživanje sudova (OIJ), ove godine je prijavljeno 84 ubojstva, od čega je 19 bilo u pokrajini Puntarenas, 18 u Limónu i sedam u Guanacasteu. Ove brojke su posebno uznemirujuće s obzirom da te pokrajine sadrže neka od najpopularnijih turističkih destinacija zemlje.

Predstavnici turističkog sektora su već nekoliko puta pozvali vladu da poduzme konkretne mjere kako bi se spriječilo da posjetitelji postanu žrtve kriminala.

Nedavno je održan sastanak Nacionalne komore turizma (CANATUR) i javne sigurnosne vlasti u Costa Rici, na kojem su predstavnici dali ažurirane informacije o mjerama za sigurnost turista. Potpisan je sporazum o suradnji između javne sigurnosti i CANATUR-a s ciljem suzbijanja kriminala na turističkim odredištima. Osim toga, sporazum također ima za cilj pružanje pomoći žrtvama kriminala. Privatni sektor će pružiti potrebne resurse za podršku ovim inicijativama. Sektor je zabrinut zbog porasta nezadovoljstva zbog nesigurnosti koja bi mogla utjecati na broj posjetitelja koji odabiru Costa Ricu kao odredište. Prema Organizmu za istraživanje sudova (OIJ), ove godine je prijavljeno 84 ubojstva, s posebnom zabrinutošću zbog brojnih slučajeva u popularnim turističkim destinacijama poput Puntarenasa, Limóna i Guanacastea. Predstavnici turističkog sektora traže konkretne mjere od vlade kako bi se osigurala sigurnost posjetitelja.

Neki ključni pojmovi i izrazi u ovom članku:

– Nacionalna komora turizma (CANATUR) – organizacija koja predstavlja interese privatnog sektora u turističkoj industriji u Costa Rici.
– Javna sigurnost – sektor zadužen za održavanje mira, reda i sigurnosti u državi.
– Turistička policija – odjel specijaliziran za provođenje zakona i osiguravanje sigurnosti na turističkim odredištima.
– Costa Rica – zemlja smještena u Srednjoj Americi, poznata po svojoj prirodi i turističkim atrakcijama.
– Sporazum o suradnji – dogovor između dvije strane o zajedničkim aktivnostima i ciljevima.
– Nesigurnost – stanje u kojem postoji opasnost ili rizik od kriminalnih aktivnosti.
– Ubijstvo – namjerno usmrćivanje jedne osobe od strane druge.

Povezane veze:
Nacionalna komora turizma
Ministarstvo sigurnosti Costa Rice
Costa Rica