Transparent Use of Bali Tourism Tax Revenue Key to Enhancing Tourist Experience

Jedan od najistaknutijih profesora turizma na Baliju poziva provincialnu vladu da osigura da prihodi ostvareni od novog Balija Turističkog Poreza budu utrošeni na poboljšanje objekata za turiste.

Nova inicijativa o održivom turizmu ima za cilj zaštitu i očuvanje balinežanske kulture i prirode.

Profesor turizma na Unud-u, prof. dr. I Putu Anom, smatra da je vlada odgovorna za upotrebu sredstava prikupljenih od novog turističkog poreza na način koji direktno koristi turistima.

Kaže da ako to nije moguće, turisti će se doslovno osjećati prevarenima, što će dovesti do nivoa neprijateljstva ili otpora putnika.

Profesor tvrdi da bi sredstva trebala biti utrošena na projekte koji su vidljivi turistima. Dodao je: “Sredstva za pomoć strancima trebaju biti trošena na stvari koje direktno utječu na strane turiste.”

Nastavio je: “Problemi smeća, gužvi i kriminala mogu uznemiriti strane turiste tokom odmora na Baliju. Kada stignu na aerodrom, ne treba ih dočekati gužva. Isto vrijedi i za odlazak na aerodrom nakon završetka odmora na Baliju.”

Vodeći zvaničnici Balija već su potvrdili da će sredstva biti trošena na transparentan način, iako je mnogo njih primijetilo da je potrebna veća senzibilizacija o inicijativi prije njenog stupanja na snagu 14. februara kako bi svi turisti koji dolaze na ostrvo znali što plaćaju, kako i zašto.

Zapravo, zamjenik britanskog ambasadora u Indoneziji, Matthew Downing, posjetio je ovog tjedna kampus Univerziteta Udayana u Denpasaru kako bi dalje razgovarao o turističkom porezu.

Downing je primijetio da će mnogi drugi gradovi i provincije širom svijeta iste godine uvesti sličan turistički porez.

Downing je rekao: “Također podržavam saradnju sa turističkim agencijama i ambasadama u inozemstvu kako bi se osiguralo da turisti dobiju sve informacije.”

Dodao je: “Bali je snažan magnet; mnogi britanski ljudi znaju i čuju o Baliju, pa to privlači ljude da posjete Bali.”

Downing je također razgovarao s Balijskom provincijalnom vladom o povećanju saradnje u sektoru tehnologije.

Downing je rekao da britanska vlada želi surađivati s zvaničnicima u Denpasaru kako bi razvili više pametnih gradskih projekata koji podržavaju turizam i razvoj engleskih jezika.

Novi baljski turistički porez stupa na snagu 14. februara. Svi međunarodni turisti koji posjećuju Bali će biti obavezni platiti 150,000 IDR-a na dolasku ili prije njega.

Turisti se pozivaju da plate svoju taksa u turizmu prije dolaska putem aplikacije Love Bali ili web stranice.

Postupak je jednostavan. Jednostavno otvorite aplikaciju Love Bali ili web stranicu, unesite svoje lične podatke, nastavite s plaćanjem karticom i primite kupon za takse putem e-maila.

Turisti moraju pripremiti ovaj kupon da ga predstave službenicima prilikom dolaska. Alternativno, moguće je platiti karticom po dolasku na aerodromu I Gusti Ngurah Rai i luke.

Međutim, zvaničnici se trude da ovaj postupak bude što brži i da se uklone prepreke za proces dolazaka.

Prema Wonderful Indonesia, sredstva prikupljena porezom na turizam bit će utrošena na “odgajanje prirode”, “očuvanje naslijeđa” i “povećanje vašeg iskustva”.

Međutim, tačni projekti na koje će sredstva biti utrošena još nisu navedeni. Krajem prošle godine, vršilac dužnosti guvernera Balija, Sang Made Mahendra Jaya, izjavio je da će do 70% sredstava prikupljenih porezom biti utrošeno na stvaranje novih sistema upravljanja otpadom na ostrvu.

Mnogi turisti su izrazili mišljenje da je ovo pitanje koje bi vlada trebala finansirati kako bi riješila problem upravljanja otpadom na ostrvu, s obzirom da turizam nije glavni uzrok problema upravljanja otpadom na ostrvu.

Česta pitanja (FAQ) o baljskom turističkom porezu:

1. Što je nova inicijativa o održivom turizmu na Baliju?
– Nova inicijativa ima za cilj zaštitu i očuvanje balinežanske kulture i prirode.

2. Kako profesor turizma na Univerzitetu Udayana smatra da bi prihodi od novog poreza trebali biti utrošeni?
– Profesor tvrdi da bi prihodi trebali biti utrošeni na projekte koji su vidljivi turistima, kako bi se riješili problemi smeća, gužvi i kriminala koji mogu uznemiriti strane turiste.

3. Kada će nova incijativa stupiti na snagu?
– Nova incijativa će stupiti na snagu 14. februara.

4. Kako će se novi turistički porez plaćati?
– Svi međunarodni turisti koji posjećuju Bali bit će obavezni platiti 150,000 IDR-a na dolasku ili prije dolaska. Turisti se pozivaju da plate porez putem aplikacije Love Bali ili web stranice.

5. Koji su koraci za plaćanje turističkog poreza preko aplikacije ili web stranice?
– Potrebno je otvoriti aplikaciju Love Bali ili web stranicu, unijeti lične podatke, nastaviti s plaćanjem karticom i primiti kupon za takse putem e-maila. Turisti moraju pripremiti ovaj kupon da ga predstave službenicima prilikom dolaska.

6. Kako će biti utrošena sredstva prikupljena porezom na turizam?
– Prema Wonderful Indonesia, sredstva će biti utrošena na “odgajanje prirode”, “očuvanje naslijeđa” i “povećanje vašeg iskustva”. Tačni projekti još nisu navedeni, ali vršilac dužnosti guvernera Balija je izjavio da će veliki dio sredstava biti utrošen na stvaranje novih sistema upravljanja otpadom na ostrvu.

7. Zašto mnogi turisti smatraju da bi vlada trebala finansirati rješavanje problema upravljanja otpadom?
– Mnogi turisti vjeruju da turizam nije glavni uzrok problema upravljanja otpadom na ostrvu i da bi vlada trebala preuzeti odgovornost za rješavanje tog problema.

Srodne veze:
bali.com
wonderfulindonesia.com