Turizam na Havajima stagnira, no izazovi su na vidiku

Prognoza za havajski turizam u 2024. godini je “isti stari”: godina stagnacije dolaska posjetitelja, koja se ne očekuje da će se oporaviti na havajski referentni nivo iz 2019. godine sve do nakon 2025.
To je mišljenje Eugena Tiana, državnog ekonomista u Državnom odjelu za poslovni razvoj i turizam, i drugih stručnjaka koji su govorili u četvrtak na godišnjem Forumu za prognozu i ekonomsku prognozu za 2024. godinu za havajske poglavlja Pacific Asia Travel Association i Travel and Tourism Research Association.
“Gospodarstvo SAD-a će usporiti 2024. godine. (Projekcija gospodarskog rasta za SAD) je bila oko 2,4% u 2023. godini, a pada na 1,6% u 2024. godini i 1,7% u 2025. godini”, rekao je Tian.
Dodao je da će gospodarstvo ove godine biti sporije nego što je bilo 2024. godine za većinu izvora havajskog turizma.
“Vijesti nisu previše dobre, ali turizam će biti uglavnom stagnantan u 2024. godini”, rekao je Tian.
Oni koji se zalažu za smanjenje turizma na Havajima, od kad su broj dolazaka posjetitelja premašili 10 miliona 2019. godine, vjerojatno neće osjećati previše tjeskobe. Međutim, havajska turistička industrija će vjerojatno manje pozitivno gledati na stagnaciju, posebno zbog mnogih izazova koji su pred njima.
Dale Carstensen, direktor projekta FLEX, prodaje za slobodne aktivnosti na Havajima i u Francuskoj Polineziji, član organizacije prodaje Marriott International, istaknuo je izazove kao što su stanje globalne ekonomije, konkurentske destinacije, podrška kompanija za avio prijevoz za Havaje i stav havajskih vlasti o turizmu.
Tian je rekao da havajska prognoza za turizam u 2024. godini usko odgovara nacionalnoj prognozi koju je dao Aran Ryan, direktor istraživanja u području turizma.
“Dok je putovanje u cijeloj zemlji pokazalo znakove otpornosti i oporavka u 2023. godini, industrija ulazi u 2024. s izazovom usporavanja gospodarstva, oslabljenih financija i međunarodnih izazova”, rekao je Ryan.
Tian je rekao da je u najnovijoj ekonomskoj prognozi Državnog odjela za poslovni razvoj i turizam (DBEDT), objavljenoj u prosincu, dolazak posjetitelja na Havaje u 2024. godini i 2025. godini očekivan na 9,8 miliona odnosno 10,1 miliona, što je ipak ispod referentnog broja dolazaka od 10,4 miliona iz 2019. Tian je rekao da je stvarni bruto domaći proizvod Havaja – vrijednost svih roba i usluga – tijekom trećeg tromjesečja 2023. bio samo na 97,7% razine trećeg tromjesečja 2019. godine.
“Nismo se oporavili, ali američko gospodarstvo se gotovo u potpunosti oporavilo u 2021., tako da smo zaostajali”, rekao je, dodajući da havajski nesektori turizma su se potpuno oporavili na 100%, ali havajski turistički sektor je samo na oko 90% oporavka.
Chris Kam, predsjednik Omintrak Grupe, rekao je da nedostatak radne snage na Havajima vjerojatno utječe na rast produktivnosti, posebno u turizmu.
Zaista, Tian je rekao da je ukupan broj nepopunjenih radnih mjesta na Havajima u prosjeku iznosio 7.400 mjesečno 2019. godine, ali je iznosio 11.400 tijekom prvih 11 mjeseci 2023.
Paul Brewbaker, direktor TZ Economics, također je izrazio zabrinutost što smanjenje broja dolazaka posjetitelja je glavni cilj Akcijskog plana upravljanja destinacijom Oahu, procesa vizioniranja pokretanog od strane zajednice za ciljeve turizma i zaštite okoliša. Rekao je da se inventar smještajnih kapaciteta u Havaju prestao povećavati nakon 1980-ih godina, a nedavna ograničenja kratkoročnog iznajmljivanja mogu uništiti radna mjesta i prihode te gušiti putovanja i inovaciju u turizmu kao što je novi trend kombiniranja posla i putovanja za udaljene radnike.
“Havaj je zamijenio rast nestabilnosti nakon 1980-ih godina, bez osiguranja”, rekao je Brewbaker. “Pazite čemu se nadate kad potiskujete prihode od smještaja. ‘Volonteri na poljima taro sigurno troše mnogo novca,’ rekao je nitko, nikad.”

Česta pitanja (FAQ) o havajskom turizmu u 2024. godini:

1. Kako se očekuje da će se razvijati havajski turizam u 2024. godini?
Prognoza za havajski turizam u 2024. godini je stagnacija, s očekivanim oporavkom na referentnu razinu iz 2019. godine tek nakon 2025. godine.

2. Koji su faktori koji utječu na havajski turizam?
Ekonomisti predviđaju usporavanje gospodarstva SAD-a u 2024. godini, što će se negativno odraziti na havajski turizam. Također se ističu izazovi kao što su globalna ekonomija, konkurentske destinacije, podrška kompanija za avio prijevoz i stav havajskih vlasti o turizmu.

3. Koliko dolazaka posjetitelja se očekuje u 2024. i 2025. godini?
Prognoze govore o očekivanih 9,8 milijuna dolazaka posjetitelja na Havaje u 2024. godini i 10,1 milijun dolazaka posjetitelja u 2025. godini, što je ispod broja dolazaka u 2019. godini (10,4 milijuna).

4. Koliko se havajsko gospodarstvo oporavilo od pandemije?
Prema najnovijim podacima, stvarni bruto domaći proizvod Havaja u trećem tromjesečju 2023. bio je samo na 97,7% razine trećeg tromjesečja 2019. godine. Havajski nesektori turizma su se potpuno oporavili na 100%, dok je turistički sektor na oko 90% oporavka.

5. Koje su posljedice nedostatka radne snage na turizam na Havajima?
Nedostatak radne snage na Havajima vjerojatno će utjecati na rast produktivnosti, posebno u turističkom sektoru. Ukupan broj nepopunjenih radnih mjesta na Havajima dramatično se povećao tijekom 2023. godine.

6. Kako ograničenja kratkoročnog iznajmljivanja utječu na turizam na Havajima?
Ograničenja kratkoročnog iznajmljivanja mogu imati negativan utjecaj na radna mjesta, prihode te putovanja i inovacije u turizmu. Ova ograničenja mogu posebno zadavati probleme novim trendovima kao što je kombinacija posla i putovanja za udaljene radnike.

Srodne veze:
Pacific Asia Travel Association (PATA)
Travel and Tourism Research Association (TTRA)
Akcijski plan upravljanja destinacijom Oahu