Turska industrija protiv škola: Sudski spor oko sezonskog kalendara

Tri dugogodišnja vlasnika poslova pokušavaju blokirati popularno turističko područje Sjeverne Karoline skraćivanjem ljetne sezone počevši s nastavom sredinom kolovoza. Tužba, podnesena ovog mjeseca u državnom sudu, optužuje sustav škola okruga Carteret da krši zakon o školskom kalendaru u Sjevernoj Karolini tako što počinje nastavu sljedeće školske godine 13. kolovoza.

Tužbu su podnijeli vlasnici Atlantic Beach Surf Shop, Marsh’s Surf Shop i Sanitary Fish Market & Restaurant. Dva od tih poslovanja u vlasništvu su roditelja učenika tog školskog sustava. “Ove tvrtke se oslanjaju na zakon o školskom kalendaru pri planiranju, zapošljavanju i vođenju svojih poslova”, navodi se u tužbi podnesenoj 5. travnja u Višem sudu Carteret County. “Gubitak prihoda koji bi poslovima nastao skraćivanjem ljetne sezone bio bi značajan.”

Sustav škola tvrdi da je sredina kolovoza potrebna kako bi “promovirala najbolje interese učenika i samo učenika”. “Duboko žalimo što su tri tvrtke i neki članovi njihovih obitelji izazvali sudski spor oko našeg kalendara za 2024-2025. godinu”, navodi se u izjavi Richarda Paylora, superintendenta okruga Carteret. “Znamo da našem kalendaru snažno podršku pružaju poslovne zajednice i obitelji naše zajednice.”

Škole vs. industrija turizma

Državni zakonodavci reguliraju školske kalendare već 20 godina, otkako je industrija turizma izrazila zabrinutost zbog početka nastave početkom kolovoza.
Javnim školama Sjeverne Karoline nije dopušteno otvaranje prije ponedjeljka najbližeg 26. kolovoza ili zatvaranje nakon petka najbližeg 11. lipnja. Zakon o kalendaru ne odnosi se na druge javne škole, poput škola s produženom godišnjom nastavom, ranih koledža i škola osnovanih na temelju ugovora.

Pokušaji izmjene zakona nisu bili uspješni, što je rezultiralo barem 16 školskih okruga koji su izabrali ne slijediti zakon o kalendaru.
U prosincu je školska uprava okruga Carteret jednoglasno odobrila kalendar za školsku godinu 2024-2025 koja će trajati od 13. kolovoza do 22. svibnja.

Okružje tvrdi da će raspored olakšati srednjoškolcima pohađanje nastave na sveučilištima zajednice jer će se oba kalendara uskladiti. Također tvrdi da će poboljšati akademski postignuća omogućavajući srednjoškolcima da polažu ispite iz prvog semestra prije zimskog odmora.

Ali vlasnici tri poslovanja se ne slažu s tim i tvrde da raniji datum “će im nanijeti štetu i okrugu”.

Karakteristično za okrug Carteret jest to što je turizam jedan od najznačajnijih prihoda u 2022. godini, generirajući 695 milijuna dolara prema državnom izvješću. S obzirom da je okružje udaljeno oko 150 milja od Raleigha, Carteret County je ljeti preplavljen posjetiteljima.
“Kršeći zakon o kalendaru, nanosi se šteta tužiteljima, građanima i stanovnicima okruga Carteret, a time i depresiraju prihodi od poreza koji su potrebni za podršku javnom obrazovanju”, stoji u tužbi.

Vlasnike tvrtki zastupa raketni odvjetnik Mitchell Armbruster. On je također podnio tužbu protiv školskog sustava okruga Union zbog nepoštivanja zakona o kalendaru. Školski odbor okruga Union bio je odobrio kalendar za početak ove školske godine 9. kolovoza. Ali nakon tužbe, odbor škole je povukao datum sredinom kolovoza i usvojio novi kalendar u skladu sa zakonom.

Kao u slučaju okruga Union, Armbruster tvrdi da školski odbor okruga Carteret ne može birati koje zakone će slijediti. “Velika većina okruga se pridržava zakona”, rekao je Armbruster u intervjuu. “Možda se žale. Ako ih Generalna skupština promijeni, to je jedno. Postoji manjina koja krši zakon.”

Armbruster zatražuje privremenu mjeru protiv sustava škola Carteret da ne koristi novi kalendar. Ni jedno ročište još nije zakazano.

Školski okrug dolazi na sud priznanjem da ne slijedi zakon o kalendaru. Ali okrug poziva državni Ustav kao svoju obranu. Paylor, ravnatelj okruga, kaže da državni ustav zahtijeva državu da osigura jednake obrazovne mogućnosti za sve učenike. Ali Paylor tvrdi da neprimjenjivanje zakona o kalendaru na škole osnovane prema ugovoru, rane koledže i privatne škole koje primaju novac za studentske bonove “znači da se učenici tradicionalnih javnih škola ne tretiraju jednako”.

“Naši učenici tradicionalnih javnih škola zaslužuju iste mogućnosti koje imaju učenici u ne-tradicionalnim školama koje se financiraju poreznim novcem”, rekao je Paylor u izjavi okruga. “Izuzimanje zakona o kalendaru za ne-tradicionalne škole toliko je izokrenulo tržište da je zakon o kalendaru postao sredstvo za nejednakost prilika za naše učenike i mora ustupiti pred državnim ustavom. Čvrsto ćemo braniti naš kalendar za 2024-2025. na sudu.”

Česta pitanja (FAQ) na temelju glavnih tema i informacija iznesenih u članku:

1. Tko je podnio tužbu protiv sustava škola okruga Carteret?
– Tužbu su podnijeli vlasnici Atlantic Beach Surf Shop, Marsh’s Surf Shop i Sanitary Fish Market & Restaurant.

2. Koga optužuju u tužbi?
– Vlasnici tvrtki optužuju sustav škola okruga Carteret da krši zakon o školskom kalendaru u Sjevernoj Karolini.

3. Kada počinje nastava sljedeće školske godine prema trenutnom kalendaru?
– Prema trenutnom kalendaru, nastava bi trebala početi 13. kolovoza.

4. Kako tvrde vlasnici tvrtki da bi im raniji datum nastave nanio štetu?
– Vlasnici tvrtki tvrde da bi raniji datum nastave nanio štetu njihovim poslovima.

5. Kakvo je stajalište školskog sustava okruga Carteret?
– Školski sustav tvrdi da je raniji datum potreban kako bi promovirao najbolje interese učenika.

6. Zašto su se pojavili sukobi između škola i industrije turizma?
– Industrija turizma izrazila je zabrinutost zbog početka nastave početkom kolovoza, što je rezultiralo regulacijom školskih kalendara od strane zakonodavaca.

7. Kako se školski kalendari reguliraju u Sjevernoj Karolini?
– Javnim školama nije dopušteno otvaranje prije ponedjeljka najbližeg 26. kolovoza ili zatvaranje nakon petka najbližeg 11. lipnja.

8. Koje su posljedice nepoštivanja zakona o kalendaru?
– Nepoštivanje zakona o kalendaru može rezultirati gubitkom prihoda za turizam i depresijom prihoda od poreza koji podržavaju javno obrazovanje.

9. Koji je argument školskog sustava u obrani?
– Školski sustav tvrdi da primjenjivanje zakona o kalendaru samo na određene škole stvara nejednakost, dok bi trebalo osigurati jednake obrazovne mogućnosti za sve učenike.

10. Tko zastupa vlasnike tvrtki u tužbi?
– Vlasnike tvrtki zastupa raketni odvjetnik Mitchell Armbruster.

Sugerirane poveznice:
Carteret County Schools
North Carolina Tourism