UN i WTCF objavljuju novi izvještaj o urbanom turizmu

UN-ova Turistička organizacija i Svjetska federacija gradova turizma (WTCF) su na sajmu ITB 2024 predstavili novi zajednički izvještaj o podacima o urbanom turizmu, nazvan “Kvantificiranje turizma u gradskim odredištima – prema boljem razumijevanju urbanog turizma”. Ova analiza otvara put ka stvaranju globalne baze podataka koja će poboljšati naše razumijevanje veličine, vrijednosti i utjecaja turizma u gradovima.

Ovaj zajednički izvještaj UN-ove Turističke organizacije i WTCF-a procjenjuje trenutnu situaciju i izazove prikupljanja i izvještavanja o turističkim podacima na gradskoj razini kroz pregled i analizu 22 slučaja gradskih odredišta koji obuhvaćaju Afriku, Amerike, Aziju i Pacifik, Europu i Bliski istok.

Cilj ove analize je unaprijediti usklađivanje postojećih praksi prikupljanja podataka o gradskom turizmu kako bi se stvorila globalna baza podataka koja omogućava bolje razumijevanje i usporedbu veličine, vrijednosti i utjecaja urbanog turizma, kako na globalnoj razini, tako i prema regijama.

Umjesto izravnih citata iz originalnog članka, koristit ćemo deskriptivne rečenice kako bismo opisali sadržaj i svrhu ovog zajedničkog izvještaja. Ovaj izvještaj je važan korak prema stvaranju globalne baze podataka o urbanom turizmu koja će nam pomoći da bolje razumijemo veličinu, vrijednost i utjecaj turizma u gradovima diljem svijeta. Ova analiza također ističe izazove s kojima se susreću gradovi u prikupljanju i izvještavanju turističkih podataka, što će biti od koristi pri razvoju boljih praksi u budućnosti.

Ovaj izvještaj je značajan korak prema boljem razumijevanju urbanog turizma i pruža vrijedan uvid u to kako gradovi mogu bolje upravljati turizmom, tako što će imati pristup pouzdanim i sveobuhvatnim podacima. Prikupljanje i analiza podataka o turizmu na gradskoj razini pridonosi stvaranju održivijih i uravnoteženijih turističkih odredišta, što je važno kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste koji posjećuju te gradove.

Često postavljana pitanja (FAQ) na temelju ključnih tema i informacija iznesenih u članku:

1. Što je UN-ova Turistička organizacija i Svjetska federacija gradova turizma predstavila na sajmu ITB 2024?
– Na sajmu ITB 2024, UN-ova Turistička organizacija i Svjetska federacija gradova turizma su predstavili novi zajednički izvještaj o urbanom turizmu.

2. Kako se izvještaj naziva i koji je njegov cilj?
– Izvještaj se naziva “Kvantificiranje turizma u gradskim odredištima – prema boljem razumijevanju urbanog turizma”. Cilj izvještaja je stvaranje globalne baze podataka koja će poboljšati razumijevanje veličine, vrijednosti i utjecaja turizma u gradovima.

3. Koje regije su obuhvaćene u analizi?
– Analiza obuhvaća 22 gradskih odredišta u Africi, Americi, Aziji i Pacifiku, Europi i Bliskom istoku.

4. Što je cilj analize?
– Cilj analize je usklađivanje praksi prikupljanja podataka o gradskom turizmu kako bi se stvorila globalna baza podataka koja omogućava bolje razumijevanje i usporedbu veličine, vrijednosti i utjecaja urbanog turizma na globalnoj razini i prema regijama.

5. Koju korist može donijeti globalna baza podataka o urbanom turizmu?
– Globalna baza podataka o urbanom turizmu pomoći će nam bolje razumjeti veličinu, vrijednost i utjecaj turizma u gradovima diljem svijeta. Također će pomoći u stvaranju održivijih i uravnoteženijih turističkih odredišta.

Definicije ključnih pojmova:
– UN-ova Turistička organizacija (UNWTO): Specijalizirana agencija UN-a koja se bavi globalnim pitanjima turizma.
– Svjetska federacija gradova turizma (WTCF): Međunarodna organizacija koja okuplja gradove i regije diljem svijeta kako bi potaknula suradnju i razmjenu iskustava u turizmu.
– Urban turizam: Putovanje i boravak turista u urbanoj sredini, kao što su gradovi, radi obilaska i doživljavanja njihove kulture, povijesti, arhitekture i drugih atrakcija.

Povezane veze:
UN-ova Turistička organizacija (UNWTO)
Svjetska federacija gradova turizma (WTCF)