Veliko onečišćenje nafte ugrožava turizam Kariba

Port of Spain, Trinidad i Tobago – Hitni radnici u Trinidadu i Tobagu žure da očiste ogromno onečišćenje nafte nakon što je nepoznati brod nasukan u blizini karipskog otoka, prijeteći turizmu karnevala.

Najmanje 15 kilometara obale u Trinidadu i Tobagu su pogođeni dok hitni radnici strahuju da je posljedica ogromnog onečišćenja nafom nakon što se nepoznati brod nasukan u blizini karipskog otoka.

Vlasti su bile spremne proglasiti nacionalnu izvanrednu situaciju, rekao je Farley Augustine, glavni tajnik Tobago House of Assembly, novinarima u subotu. Vlada je istaknula da je onečišćenje oštetilo koraljni greben i atlantske plaže, što loši vijesti za otočne ljetovališta i hotele, koji su osnova lokalnog gospodarstva tijekom karnevalskog razdoblja.

Nepoznati brod, identificiran kao The Gulfstream, prevrnuo se u srijedu uz obalu Cove Eco-Industrial Parka u južnom Tobagu, a struje su gurnule brod prema obali, izvijestila je novinska agencija AFP.

Brodom je upravljao pod nepoznatim zastavama i nije uputio nikakve pozive za pomoć. Agencija za upravljanje hitnim situacijama na otoku rekla je da na brodu nema znakova života, a početno se vjerovalo da teret broda sadrži pijesak i drvo. Agencija je objavila fotografije oko 1.000 volontera u zaštitnim bijelim kombinezonima koji rade na uklanjanju nafte s plaža.

Ronilačke ekipe pripremaju se za začepiti propuh na brodu, dodao je Augustine.

“Uprava obalne straže usmjerena je na suzbijanje onečišćenja nafte”, rekao je jedan izvor iz vlade francuskoj agenciji. Izvor je rekao da će proći “neko vrijeme” prije nego što istražitelji mogu utvrditi podrijetlo broda, vlasništvo i namjeravano odredište. Augustine je rekao da je otok spreman prihvatiti pomoć drugih zemalja i primio ponude za pomoć.

Stuart Young, ministar energetike iz Trinidada, putovao je u Tobago i rekao da je glavni otok spreman pružiti “svaku pomoć koja se može pružiti”. Katastrofa se događa uoči karnevala, a Dave Tancoo, član parlamenta oporbe, rekao je da će operateri tura vjerojatno pretrpjeti značajne gubitke u vrijeme kada obično ostvare najveći profit. “Ova prilika im je okrutno oduzeta”, rekao je.

(Izvor: Rohit, News18.com)

Često postavljana pitanja (FAQ) temeljena na glavnim temama i informacijama iz članka:

1. Koje je područje u Trinidadu i Tobagu pogođeno onečišćenjem nafte?
Najmanje 15 kilometara obale u Trinidadu i Tobagu su pogođeni onečišćenjem nafte nakon nasukanja nepoznatog broda.

2. Kako je onečišćenje nafte povezano s karnevalom?
Onečišćenje nafte prijeti turizmu karnevala jer je oštetilo koraljni greben i atlantske plaže, koje su ključne za otočna ljetovališta i hotele tijekom karnevalskog razdoblja.

3. Što se dogodilo s nasukanim brodom?
Nepoznati brod, identificiran kao The Gulfstream, nasukao se uz obalu Cove Eco-Industrial Parka u južnom Tobagu. Na brodu nema znakova života, a teret se prvotno mislilo da sadrži pijesak i drvo.

4. Koja je reakcija vlasti na situaciju?
Vlasti su razmatrale proglasiti nacionalnu izvanrednu situaciju zbog onečišćenja. Otok je spreman prihvatiti pomoć drugih zemalja i primio je ponude za pomoć.

5. Kako će se riješiti situacija s onečišćenjem nafte?
Hitni radnici i ronilačke ekipe rade na uklanjanju nafte s plaža. Ronilačke ekipe također se pripremaju za začepiti propuh na brodu kako bi se spriječilo daljnje onečišćenje.

Definicije ključnih pojmova:

– Nacionalna izvanredna situacija: Proglašavanje izvanredne situacije na nacionalnoj razini kako bi se mobilizirali resursi i poduzeli hitni koraci u rješavanju krize ili vanredne situacije.
– Koraljni greben: Stjenovita struktura koju grade koralji i koja se nalazi u moru. Grebeni su važni ekosustavi i staništa za raznolike morske organizme.
– Atlantiske plaže: Plaže koje se nalaze na Atlantskom oceanu, jednom od svjetskih oceana.
– Ronilačke ekipe: Stručnjaci za ronjenje koji su obučeni za izvođenje podvodnih zadataka poput inspekcije, zaustavljanja propuštanja ili uklanjanja onečišćenja nafte.
– Propuh: Otvor na brodu kroz koji voda može prodrijeti ili nafte može iscuriti.

Prijedlozi povezanih veza:
Trinidad i Tobago novosti
Trinidad i Tobago udruženje proizvođača
Trinidad i Tobago turizam