Virgin Galactic prekidom svemirskog turističkog leta nakon što se dio broda slučajno odvoji

Virgin Galactic prekida svemirski turizam nakon što se dio broda slučajno odvoji

Virgin Galactic je objavio da privremeno obustavlja svoj trenutni svemirski turistički let nakon što se mali dio njihovog aviona za prijevoz odvojio, u ponedjeljak objavljuje kompanija.

Misijska sigurnost nije narušena, a gubitak dijela broda, poznatog kao ‘složeni peron’, otkriven je tokom rutinske provjere “u skladu sa propisima”, navodi se u priopćenju kompanije.

Virgin Galactic, pod vodstvom Richarda Bransona, nudi svemirske turističke misije od kolovoza 2023. godine. Sada prekinuti let bio je prvi za 2024. godinu i krenuo je 26. siječnja, izvještavaju CNN.

Virgin Galactic je izvijestio Federalnu upravu za zrakoplovstvo (FAA) o ovom problemu u srijedu i planira surađivati s FAA-om na pregledu ovog problema.

FAA je najavila “istragu nesreće” i dodala da “mora odobriti završno izvješće Virgin Galactica, uključujući ispravne radnje” prije nego što kompanija ponovno započne letne aktivnosti.

“Odluka o nastavku leta temelji se na odluci FAA-e da sistem, postupak ili procedura koji se odnosi na incident ne utječe na sigurnost javnosti,” dodano je u priopćenju. “Osim toga, Virgin Galactic mora zatražiti i dobiti odobrenje od FAA-e za izmjenu licence koja će uvesti ispravne radnje i zadovoljiti sve ostale licencne zahtjeve.”

Izgubljeni složeni peron namijenjen je “osiguravanju usklađenosti svemirskog broda s brodom za prijevoz prilikom spajanja vozila na zemlji tijekom postupaka prije leta”, navodi kompanija.

Obično se nalazi na donjoj strani VMS Eve prijevoznog zrakoplova ili ‘broda za prijevoz’, zrakoplova s dva trupa koji nosi svemirski brod na visokim nadmorskim visinama prije nego što ga otpusti i lansira u svemir.

Virgin Galactic nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o ovom incidentu. Kompanija je navela u ponedjeljak, u svojem priopćenju, da nije nanijeta nikakva šteta ni svemirskom brodu ni brodu za prijevoz zbog izgubljenoga perona.

Virgin Galactic prekida svemirski turizam nakon što se dio broda slučajno odvoji

Virgin Galactic je najavio privremenu obustavu svojih svemirskih turističkih letova nakon što se mali dio njihovog aviona za prijevoz odvojio. Misijska sigurnost nije ugrožena, a gubitak dijela broda, poznatog kao ‘složeni peron’, otkriven je tijekom rutinske provjere. Virgin Galactic je obavijestio Federalnu upravu za zrakoplovstvo (FAA) o ovom problemu i surađivat će s njima u istrazi. FAA će morati odobriti izvješće Virgin Galactica prije nego što kompanija ponovno započne letne aktivnosti. Izgubljeni složeni peron koristi se za povezivanje svemirskog broda s brodom za prijevoz na zemlji tijekom postupaka prije leta. Kompanija tvrdi da ovaj incident nije uzrokovao štetu ni svemirskom brodu ni brodu za prijevoz.

Definicije:
– Svemirski turizam: Putovanje u svemir koje omogućuje civilnim osobama da iskusite let izvan Zemljine atmosfere.
– Složeni peron: Dio broda za prijevoz koji se koristi za povezivanje svemirskog broda na zemlji prije leta.

Povezane veze:
virgingalactic.com (Virgin Galactic službena stranica)