Vlada Alberte najavila je novi program pod nazivom Tourism and Hospitality Stream kako bi pomogla turističko-ugostiteljskoj industriji da otkloni nedostatak radne snage i suoči se s izazovima.

Ministar za imigraciju i multikulturalizam, Muhammad Yaseen, izjavio je: “Ova industrija pruža ekonomski rast, prosperitet i poslove širom pokrajine, posebno u zajednicama izvan urbanih središta. Međutim, turizam i ugostiteljstvo su jedne od najteže pogođenih industrija pandemijom i i dalje se suočavaju s izazovima, posebno u privlačenju i zadržavanju radne snage potrebne za održavanje i rast sektora. Naša vlada posvećena je pomaganju u rješavanju problema nedostatka radne snage i podržavanju gospodarskog rasta.”

Program je dio imigracijskog programa Alberta Advantage, ekonomskog programa imigracije pokrajine za privlačenje i zadržavanje talentiranih radnika i poduzetnika. Taj program omogućuje Albertancima da nominiraju osobe za trajni boravak na temelju njihove sposobnosti da doprinesu ekonomiji i zadovolje potrebe tržišta rada.

Novi program bit će pokrenut 1. ožujka. Kandidati moraju imati važeću ponudu za puno radno vrijeme, neovisno o sezoni, od odobrenog poslodavca koji posluje u odgovarajućoj industriji.

Ministar Yaseen izjavio je da je program razvijen u suradnji sa dionicima u sektoru.

“Albertanske hotele su među prvim tvrtkama pogođenima pandemijom, najteže pogođenima ograničenjima i na mnoge načine zadnjima koji su se oporavili”, rekla je Tracy Douglas-Blowers, predsjednica i izvršna direktorica Udruženja hotela i smještaja u Alberti (AHLA).

Organizacija predstavlja otprilike 700 hotela diljem pokrajine s ukupnim brojem od preko 80 posto hotelskih soba. Većina tih hotela su mala i srednja poduzeća koja su u vlasništvu i rukovođenju Albertanaca, a ne međunarodnih korporacija.

Albertanski hoteli su započeli oporavak, ali mnogi se i dalje bore s otplatom dugova nastalih tijekom pandemije, posebno zbog rastućih troškova osiguranja, komunalija i financiranja.

“Uz pravi okvir politike, AHLA smatra da postoji ogromna prilika za rast turizma u ekonomiji Alberte”, rekla je Douglas-Blowers.

“Pristup stručnoj radnoj snazi bio je ključno pitanje za hotele, koji se već dugi niz godina suočavaju s nedostatkom radne snage. Današnja najava je dugo očekivana i vrlo potrebna promjena politike.”

Alberta je u 2022. godini imala 32 milijuna putovanja koja su generirala 10,7 milijardi dolara u turističkim izdacima te podržala više od 80.000 radnih mjesta na puno radno vrijeme.

“Naša vlada postavila je vrlo ambiciozan cilj da do 2035. godine udvostruči potrošnju u gostujućoj ekonomiji. To znači da želimo s 10 milijardi dolara doći na više od 20-25 milijardi dolara – točnije, 25 milijardi dolara – u prihodima od turizma do 2035. godine”, rekao je ministar sporta i turizma Joseph Schow.

“Znamo da će postizanje tog cilja zahtijevati cjelovit pristup vlade dok i dalje zajedno radimo na razvijanju novih i atraktivnih turističkih proizvoda, olakšavanju nedostatka radne snage i proširenju pristupa unutar pokrajine i prema pokrajini.”

Često postavljana pitanja (FAQ) o programu Tourism and Hospitality Stream:

1. Što je program Tourism and Hospitality Stream?
Program Tourism and Hospitality Stream dio je imigracijskog programa Alberta Advantage koji je pokrenula vlada Alberte kako bi riješila nedostatak radne snage u turističkoj i ugostiteljskoj industriji.

2. Kako program pomaže turističkoj i ugostiteljskoj industriji?
Program olakšava privlačenje i zadržavanje kvalificirane radne snage potrebne za održavanje i rast sektora turizma i ugostiteljstva.

3. Kako mogu sudjelovati u programu?
Kandidati moraju imati važeću ponudu za puno radno vrijeme od odobrenog poslodavca koji posluje u turističkoj ili ugostiteljskoj industriji.

4. Kada će program biti pokrenut?
Program će biti pokrenut 1. ožujka.

Definicije:

1. Turizam i ugostiteljstvo: Industrija koja se bavi pružanjem usluga smještaja, hrane i zabave gostima putem hotela, restorana, turističkih atrakcija itd.

2. Alberta Advantage: Imigracijski program pokrajine Alberta koji je usmjeren na privlačenje kvalificiranih radnika i poduzetnika koji mogu doprinijeti ekonomiji pokrajine.

Sugerirane poveznice:

https://www.travelalberta.com/hr/ – Turizam Alberta: Službena stranica za turizam u Alberti.
http://www.ahla.ca/ – Udruga hotela i smještaja u Alberti (AHLA): Službena stranica organizacije koja predstavlja hotele u Alberti.