Zastupnik Lou Correa, demokrat iz Santa Ane, pozvao je federalne dužnosnike da istraže upotrebu novca za pandemiju COVID-19 koji je identificiran u kritičnom državnom izvješću o financiranju organizacije Visit Anaheim, koja promiče turizam i središte konvencija grada Anaheim. Međutim, gradske su vlasti pripisale probleme iznesene u izvješću pogrešci u vođenju evidencije koju pokušavaju ispraviti.

Anaheim kaže da će prepraviti izvještaj

“Razmatramo načine kako podnijeti izmijenjeno izvješće koje će ispraviti pogrešku koja je napravljena”, rekla je gradonačelnica Anaheim Ashleigh Aitken City News Serviceu. “Dobrodošli smo našim saveznim i državnim partnerima te njihovim zaključcima i preporukama koje će nam pomoći povećati transparentnost u našem poslovanju koje se odnosi na interese građana.”

Gradski dužnosnici tvrde da je sav novac za pandemiju COVID-19 iskorišten za troškove koji su bili dopušteni prema uvjetima dodijeljenih sredstava.

Correa, međutim, citira državno izvješće koje pokazuje da je grad dodijelio 6,5 milijuna dolara organizaciji Visit Anaheim, koja rezervira događaje u središtu konvencija i promovira lokalni turizam. Correa je u pismu upućenom državnom odvjetniku Merricku Garlandu i državnom tajniku za financije Janet Yellen napisao da ga zabrinjava informacija u državnom izvješću koje je objavljeno u utorak, a u kojem se navodi da je organizacija Visit Anaheim podugovorila sa Zanatskom komorom Anaheim, koja se bavi političkim lobiranjem.

To ukazuje na mogućnost da su federalna sredstva korištena za neprikladne političke aktivnosti.

Državno je izvješće utvrdilo da je Visit Anaheim “nepravilno potkupljivao” Zanatsku komoru bez dobivanja dozvole grada.

“Posebno je važno istaknuti da podugovor Visit Anaheima nije zahtijevao od Komore vođenje evidencije troškova niti podnošenje faktura koje bi potkrijepile njihove izdatke”, navodi se u izvješću. “Država je izvješćem kritizirala grad što nije proveo “suštinsko praćenje” ni nadzor nad tim ugovorima, uključujući plaćanje od 6,5 milijuna dolara organizaciji Visit Anaheim za ugovor o oporavku gospodarstva tijekom pandemije COVID-19, iako je Visit Anaheim već imao milijune dolara nepotrošenih sredstava za ocjenu turističkog područja namijenjenih sličnim uslugama.

Gradski dužnosnici kažu da će uskoro provesti preporučene promjene koje je naložila država.

“Koncentrirani smo na čišćenje naših politika i postupaka kao grada i na provedbu preporuka koje uključuju odbor za reviziju koji će nadgledati sredstva za poboljšanje turizma u budućnosti”, rekla je Aitken. “Nemamo trenutnih ugovora s Komorom i nismo ih imali od 2002. godine, i odlučno smatram da svi sudionici moraju biti spremni na jačanje nadzora i ispravljanje prošlih pogrešaka… To znači da, ako Komora i Visit Anaheim žele nastaviti plodonosno partnerstvo s gradom u budućnosti, trebaju imati više mjera i nadzora.”

Aitken je pozvala Visit Anaheim da vrati 1,9 milijuna dolara koji su “neprikladno završili kod Komore.”

“Tvrdeći da su novci došli iz rezervi grada, to je za mene igra mačke i miša i sredstva bi trebala biti vraćena odmah”, izjavila je gradonačelnica.

Sen. Tom Umberg, demokrat iz Santa Ane, izjavio je da je zadovoljan što je suautor zahtjeva za reviziju.

“Smatram da je ovo izvješće otkrilo puno toga”, rekao je Umberg City News Serviceu. “Nesmotreno je što su novci namijenjeni za cjepiva i druge probleme povezane s COVID-om potrošeni na nešto što ne znamo između Komore i Visit Anaheima.”

Umberg je kazao da je “zadovoljan što je Gradsko vijeće Anaheima usredotočeno na ovo pitanje i optimističan sam da će doći do potrebne transparentnosti i odgovornosti.”

Često postavljana pitanja na temelju glavnih tema i informacija navedenih u članku:

1. Kako je organizacija Visit Anaheim umiješana u korištenje novca za pandemiju COVID-19?
2. Koje su tvrdnje gradske uprave u vezi s korištenjem novca za pandemiju COVID-19?
3. Kako je federalno izvješće utvrdilo nepravilnosti u vezi s organizacijom Visit Anaheim?
4. Koje promjene gradska uprava namjerava provesti prema preporukama federalnog izvješća?
5. Što gradonačelnica Anaheim traži od organizacije Visit Anaheim?

Definicije ključnih pojmova i žargona korištenih u članku:

1. Pandemija COVID-19: globalna epidemija uzrokovana koronavirusom SARS-CoV-2 koja je rezultirala bolešću COVID-19.
2. Državno izvješće: izvješće koje su pripremili dužnosnici države za proučavanje specifičnih pitanja ili slučajeva.
3. Dodijeljena sredstva: novac ili resursi koji su izravno dodijeljeni organizaciji ili pojedincu za određeni svrhu ili projekte.
4. Politčko lobiranje: aktivnosti koje provodi organizacija ili pojedinac kako bi utjecali na političke odluke ili procese.
5. Transparentnost: otvorenost i pravednost u djelovanju i upravljanju, što uključuje objavljivanje informacija i odgovornost.

Predloženi povezani linkovi:

1. Visit Anaheim
2. Grad Anaheim
3. Državni odvjetnik Kalifornije
4. Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država