Bahami su suočeni s rizikom od usporavanja turizma zbog negativnog medijskog izvještavanja

Bahami su doživjeli usporavanje rezervacija za kratkoročni najam u siječnju, a u manjoj mjeri i rezervacija hotela, nakon vijesti o povećanju ubojstava i upozorenja američkog State Departmenta putnicima.

Prema podacima AirDNA, rezervacije za kratkoročni najam smanjene su za 7,3% u siječnju u usporedbi s istim mjesecom 2023. godine, nakon što su nekoliko mjeseci bilježile rast. Prema podacima Key Data, rezervacije po objektu i popunjenost u kratkoročnom najmu smanjene su za 10%. Hoteli, koji su uglavnom koncentrirani u turističkim područjima, bilježe nedjeljne padove popunjenosti u odnosu na prethodnu godinu u rasponu od 2% do 14% tijekom siječnja, prema podacima CoStar-ova STR. Međutim, prosječne dnevne cijene su porasle u odnosu na prethodnu godinu, pa su više cijene možda utjecale na odbijanje rezervacija.

Padovi slijede nedavno upozorenje američke vlade. 24. siječnja, američka ambasada u Nassau, Bahami, objavila je upozorenje u kojem je upozorila američke građane da je od početka godine ubijeno 18 osoba u Nassauu. “Ubistva su se događala u svako doba dana, uključujući i po bijelom danu na ulicama”, stoji u upozorenju.

Unatoč uvjeravanjima vlade, rezervacije za kratkoročni najam pale su za 6,4% između 28. siječnja i 3. veljače u usporedbi s istim tjednom prošle godine, prema podacima AirDNA. Početkom veljače, dvoje američkih turista su drogirani i napadnuti u jednom od odmarališta na otoku Grand Bahama. Osumnjičeni su uhićeni: dvoje zaposlenika odmarališta. Trenutno se provodi istraga koju vode lokalne vlasti i FBI.

Uprkos ovim događajima, razina putničkih upozorenja State Departmenta nije se promijenila. “Ukupno putno upozorenje za Bahame ostaje nepromijenjeno na razini 2, koja savjetuje američkim građanima da budu oprezni zbog kriminala”, izjavio je glasnogovornik State Departmenta za Skift.

Većina turista provodi vrijeme u odmaralištima i hotelima na Baha Mar Blvdu i na Cable Beachu. Ta područja imaju obimno javno sigurnosno nadziranje. Na Cable Beachu svakodnevno šeta stotine ljudi.

Negativno medijsko izvještavanje o određenom dijelu odredišta može dovesti do masovnog pada turista na cijelom području. Kada je u kolovozu zapaljenju zapadni dio otoka Maui, mnogi turisti su otkazali ili izbjegavali putovanja na otok. Dva mjeseca nakon požara, potrošnja turista bila je oko 100 milijuna dolara manja u usporedbi s razinom u listopadu 2022. godine. Situaciju može dodatno pogoršati incident koji uključuje turista koji dobije široko medijsko pokriće. Turistička industrija Arube, primjerice, trebala je godine da se oporavi nakon nestanka Natalee Holloway 2005. godine.

FAQ:

1. Koja su mjesta u Bahamima doživjela usporavanje rezervacija za kratkoročni najam i hotele u siječnju?
– Rezervacije za kratkoročni najam smanjene su za 7,3% u siječnju, a rezervacije hotela također su smanjene, iako u manjoj mjeri.

2. Za koliko su se smanjile rezervacije za kratkoročni najam prema podacima AirDNA?
– Rezervacije za kratkoročni najam smanjene su za 7,3% u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine (2023.).

3. Kako su se smanjile rezervacije po objektu i popunjenost u kratkoročnom najmu prema podacima Key Data?
– Rezervacije po objektu i popunjenost u kratkoročnom najmu smanjene su za 10%.

4. Kako se hotelska popunjenost promijenila tijekom siječnja u turističkim područjima Bahama prema podacima CoStar-ova STR?
– Hoteli su zabilježili nedjeljne padove popunjenosti u odnosu na prethodnu godinu u rasponu od 2% do 14%.

5. Koji je mogući razlog odbijanja rezervacija unatoč porastu prosječnih dnevnih cijena?
– Moguće je da su više cijene utjecale na odbijanje rezervacija.

6. Koje je upozorenje američki State Department izdao za putovanja na Bahame?
– Američki State Department je izdao putno upozorenje razini 2, koje savjetuje američkim građanima da budu oprezni zbog kriminala.

7. Gdje većina turista provodi vrijeme na Bahamima?
– Većina turista provodi vrijeme u odmaralištima i hotelima na Baha Mar Blvdu i na Cable Beachu, koja imaju obimno javno sigurnosno nadziranje.

Definitions:

1. Rezervacije za kratkoročni najam – proces rezervacije smještaja na kratko vrijeme, obično putem platforme za rezervaciju smještaja poput Airbnba.
2. Popunjenost – odnos između broja zauzetih soba ili smještajnih jedinica i ukupnog broja dostupnih soba ili smještajnih jedinica.
3. Ubijanja – čin namjernog oduzimanja života nekoj osobi.
4. Upozorenje – službeno izdanje koje upućuje na opasnost, prijetnju ili problem i savjetuje kako se treba ponašati u takvim situacijama.
5. Odmaralište – mjesto namijenjeno odmoru, opuštanju i rekreaciji, obično s mnoštvom sadržaja poput bazena, plaže, restorana, itd.
6. FBI – Federal Bureau of Investigation, američka savezna policijska agencija odgovorna za provedbu zakona na saveznoj razini.
7. Turistička industrija – gospodarska industrija koja se bavi pružanjem usluga i sadržaja vezanih uz turizam i putovanja.

Suggested related links:

Službena turistička stranica Bahama
Pojašnjena upozorenja za putovanja na Bahamima od strane američkog State Departmenta
Web stranica CoStar-ova STR-a