Bali: A Cultural Haven for Tourists

Bali je jedna od najboljih destinacija na svijetu za turiste koji žele istražiti novu kulturu. Kao otočna provincija, kulturna baština Balija ima čvrste korijene u povijesti i danas je živa i procvjetala.

Dok mnoge regije širom svijeta polako gube svoj kulturni identitet, zajednice širom Balija svakodnevno slave svoju kulturu.

S obzirom na to da je turizam jedan od vodećih čimbenika lokalnog gospodarstva, Bali se već dugo fokusira na pronalaženje pravilne ravnoteže između promicanja turizma i očuvanja kulturne baštine.

Iako postoje mnoga kulturna mjesta koja se mogu podijeliti s turistima, prirodno je da će uvijek postojati elementi kulturnih praksi koji će biti rezervirani samo za lokalnu zajednicu.

Dok Bali nastoji promovirati kulturno poštovan i održiv turizam koji je ravnomjerno raspoređen po otoku, vođe sve više razgovaraju o ideji korištenja turističkih sela kao domaćina i mjesta održavanja kulturnih festivala za turiste.

Predsjednik Foruma za komunikaciju turističkih sela Balija, Dewi I Made Mendra Astawa, razgovarao je s novinarima ovog vikenda nakon uspjeha festivala Jatiluwih u regiji Tabanan.

Želi vidjeti da se religijski i kulturni događaji otvore za turiste kako bi pomogli promicanju kulturne razmjene i razvoju turizma diljem provincije.

Postoje 238 turističkih sela na Baliju, iako mnogi nisu dobro poznati turistima, bilo domaćim ili međunarodnim.

Penglipuran Village u regiji Bangli postao je svjetski poznat kada je proglašen jednim od najboljih sela na svijetu i osvojio glavnu nagradu na indonezijskom natjecanju sela turizma.

Sela Bakas i Taro također su sve popularnija među turistima, ali još uvijek postoji mnogo zajednica koje imaju kulturna blaga koja mogu podijeliti s turistima.

Astawa je koristio primjer tradicije Usaba Sumbu u regiji Karangasem. Duboko duhovni festival uključuje molitve, povorke, balinijske hinduističke ceremonije i ponudu svinjetine članovima zajednice i onima koji si to ne mogu priuštiti.

Festival seže u 16. stoljeće, a neki povijesni izvori datiraju čak i unatrag.

Astawa osjeća da bi trebali usmjeriti svoju pažnju na dijeljenje događaja balinijske kulture umjesto dovođenja međunarodnih glazbenih umjetnika kao zabavu za turiste.

Astawa je dodao da bi “stvaranje događaja trebalo doista dolaziti iz sela, ne samo premjestiti događaj u selo ako stranih pop izvođača mora doći. Zašto ne [promovirati] kulturu?”

Vikendom su održana dva festivala turističkih sela na Baliju, koji su postigli veliki uspjeh. Festival Penglipuran Village privukao je velik broj posjetitelja, a isto se dogodilo i na festivalu Jatiluwih na čuvenim rižinim poljima u regiji Tabanan.

Turisti koji planiraju posjetiti Bali trebali bi biti upućeni na druge kulturne događaje i festivale kako bi se dublje upoznali s ovim nevjerojatnim otokom, njegovom poviješću i kulturnim praksama.

Česta pitanja (FAQ) o kulturnim festivalima i turističkim selima na Baliju:

1. Što je Bali?
– Bali je otočna provincija koja je jedna od najboljih destinacija na svijetu za turiste koji žele istražiti novu kulturu.

2. Koja je kulturna baština Balija?
– Kulturna baština Balija ima čvrste korijene u povijesti i danas je živa i procvjetala. Bali se ističe po svojoj bogatoj tradiciji, religiji i običajima.

3. Kako se Bali fokusira na očuvanje kulturne baštine?
– Kao jedan od vodećih čimbenika lokalnog gospodarstva, Bali se već dugo fokusira na pronalaženje pravilne ravnoteže između promicanja turizma i očuvanja kulturne baštine. Vođe razmišljaju o ideji korištenja turističkih sela kao domaćina i mjesta održavanja kulturnih festivala za turiste.

4. Koja su popularna turistička sela na Baliju?
– Penglipuran Village u regiji Bangli postao je svjetski poznat kao jedno od najboljih sela na svijetu. Također, sela Bakas i Taro su sve popularnija među turistima. Međutim, postoji još mnogo zajednica koje imaju kulturna blaga koja mogu podijeliti s turistima.

5. Koje su prednosti posjeta kulturnim festivalima na Baliju?
– Posjet kulturnim festivalima omogućuje turistima da se upuste u bogatu kulturu Balija, saznaju više o tradicijama, običajima i povijesti otoka. Također, to je prilika za razmjenu kulturnih iskustava između lokalnih zajednica i turista.

Srodne veze:
Bali.com
Bali-Indonesia.com
Indonesia.travel