Brunej i Tajland potpisali sporazume o trgovini i turizmu

Brunej i Tajland potpisali su u ponedjeljak dva sporazuma o trgovinskoj i turističkoj suradnji. Prvi sporazum je potpisan između Tajlandske vlade i Brunejske investicijske agencije (BIA), dok je drugi sporazum potpisan između Tajlandskog ministarstva turizma i sporta i Brunejskog ministarstva primarnih resursa i turizma, prema priopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Njegova Veličanstva Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan i Yang di-Pertuan Bruneja i premijer Srettha Thavisin svjedočili su potpisivanju Memoranduma o razumijevanju (MoU) na kraju dvodnevne službene posjete.

Nakon opsežnih rasprava u Vladi, izrazili su zadovoljstvo dugotrajnim srdačnim odnosima između zemalja i ponovno potvrdili svoju predanost daljnjem jačanju suradnje u međusobno korisnim područjima. Razmijenili su i mišljenje o regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Također su se obvezali na produbljivanje suradnje u trgovini, investicijama, halal industriji, turizmu, digitalnoj ekonomiji i razmjeni ljudi putem postojećih bilateralnih mehanizama. Također su se složili da će nastaviti tesno surađivati u promicanju gospodarske suradnje osnivanjem mehanizma na razini politike za određivanje konkretne akcijskih planova za promicanje bilateralne trgovine i gospodarske suradnje te su zadali nadležnim agencijama da dalje raspravljaju o tom pitanju.

Suglasili su se i ojačati suradnju u turizmu, uključujući kroz pilot projekt “Šest zemalja, jedna destinacija” koji je predložio Tajland radi promicanja regionalne suradnje u turizmu, kao i suradnju u zdravstvenom i wellness turizmu, ekoturizmu i muslimanskom turizmu. Osim toga, obje strane će raditi na proširenju letnih ruta između Bruneja i Tajlanda.

Razmijenili su i mišljenje o ključnim regionalnim događajima od zajedničkog interesa te ponovno potvrdili svoju predanost Aseanskim integracijama.

Što se tiče događanja u Mjanmaru, lideri dijele isti cilj mirne, stabilne i ujedinjene zemlje te su pozvali sve strane da svoje razlike rješavaju putem konstruktivnog dijaloga kako bi se postiglo rješenje koje će voditi Mjanmar i koje će biti u vlasništvu Mjanmara. Brunej također je podržao inicijativu Tajlanda da poveća humanitarnu pomoć.

Pitanja – Brunej i Tajland potpisali su sporazume o trgovinskoj i turističkoj suradnji.
1. Koje su dvije vrste sporazuma potpisane između Tajlanda i Bruneja?
2. Koji su ključni akteri koji su prisustvovali potpisivanju Memoranduma o razumijevanju?
3. Što su lideri izrazili prilikom potpisivanja sporazuma?
4. U kojim područjima su se dogovorili produbiti suradnju?
5. Koji su turistički projekti predloženi za promicanje regionalne suradnje?
6. Što će se još raditi kako bi se poboljšala suradnja u turizmu?
7. Koje su zajedničke predanosti lidera u regionalnim integracijama?
8. Koji je zajednički cilj lidera u vezi s Mjanmarom?
9. Kako Brunej podržava Tajlandovu inicijativu za povećanje humanitarne pomoći?

Definicije ključnih pojmova i žargon:
1. Memorandum o razumijevanju (MoU) – je sporazum između dvije ili više stranaka koji uspostavlja zajednički okvir za suradnju na određenim pitanjima.
2. Halal industrija – industrija koja se bavi proizvodnjom hrane i roba koji odgovaraju islamskim prehrambenim standardima.
3. Digitalna ekonomija – ekonomija koja se temelji na digitalnoj tehnologiji i uključuje online trgovinu, e-trgovinu i druge digitalne usluge.
4. Muslimanski turizam – turizam koji je usmjeren na muslimanske putnike i pruža usluge i sadržaje koji su u skladu s islamskim uvjerenjima.

Povezani linkovi:
Tourism Thailand
Brunei Tourism