Budućnost Fort Simpsonovih K’iyeli turističkih usluga izgleda sjajno nakon investicije od 25 000 dolara

Nakon investicije od 25 000 dolara od strane Indigenous Tourism Fonda (ITF), izgleda sjajno za Fort Simpsonove K’iyeli turističke usluge. Vlasnik Gilbert Cazon zajedno sa suprugom Mary Jane Cazon izjavio je da se stvari poboljšavaju.

Raspoloženje je bilo vrlo veselo kada su saznali za dobijeni novac. ITF je osnovao federalna vlada 2022. godine sa ciljem da podrži pripadnike autohtonih zajednica u turističkom sektoru širom zemlje. K’iyeli Tourism Services dobio je svoje finansiranje putem ITF Micro and Small Business Stream.

Ova kompanija posluje od 2010. godine i nudi širok spektar usluga, od kulturnih doživljaja Dene naroda do posmatranja aurora borealis i kulturnih programa. Novac dobijen od ITF-a pomoći će im da prošire već dugu listu usluga.

“Gledajući dugoročno, ovo će nam pomoći da proširimo naše usluge”, rekao je Cazon. “Naša oblast nema puno poslovnih mogućnosti, pa moramo biti prilagodljivi. Ovo finansiranje će nam pomoći da nastavimo sa pružanjem usluga i počnemo sa proširenjem.”

Cazon vjeruje da Dehcho regija ima ogroman turistički potencijal, ali ističe da “još uvijek nije dovoljno promovisana”. Prema njegovom mišljenju, najveći adut regije je bogata Dene kultura.

“Želimo da dovedemo ljude u našu oblast i podijelimo naše znanje s posjetiocima”, rekao je. Prirodna ljepota takođe je atrakcija, dodao je Cazon.

“Imamo planine, glečere, rijeke i puno netaknute prirode, kao i mnogo divljih životinja. U našoj regiji nalaze se destinacije koje su svjetska baština, poput Nacionalnog parka Nahanni. Mi smo vrata ka ovim različitim područjima u našoj regiji.”

Prema Cazonu, možda najbolja stvar kod Dehcho regije je transformacijski uticaj koji može imati na posjetioce.

“Dehcho je prekrasna oblast”, rekao je. “Ima puno predivnih pejzaža, divljih životinja i vremena da se budete sami i da pobjegnete iz fizičkog svijeta i uronite u duhovni svijet. Dolaženje u Dehcho, jer nije prenaseljeno područje, pruža vam vremena za sebe i vremena da naučite što vam je važno i što treba da cijenite. Kada posjetite Dehcho, osjetit ćete poniznost i izaći kao bolja osoba.”

Gilbert Cazon je izrazio zahvalnost na dobijenom finansiranju od strane ITF-a, a NWT poslanik Michael McLeod istakao je da “autohtoni turizam ima moć da stvara mogućnosti, transformiše kanadski turizam i unaprijedi pomirenje”.

Pitanja i odgovori

1. Koja organizacija je uložila investiciju od 25 000 dolara u turističku kompaniju K’iyeli Tourism Services?
– Indigenous Tourism Fond (ITF) uložio je investiciju od 25 000 dolara u kompaniju K’iyeli Tourism Services.

2. Kada je ITF osnovan i koji je njegov cilj?
– ITF je osnovan 2022. godine od strane federalne vlade s ciljem podrške pripadnicima autohtonih zajednica u turističkom sektoru širom zemlje.

3. Kako će dobijeni novac pomoći K’iyeli turističkim uslugama?
– Novac dobijen od ITF-a pomoći će K’iyeli Tourism Services da prošire svoju uslugu i razvijaju nove programe.

4. Koje usluge nudi K’iyeli Tourism Services?
– K’iyeli Tourism Services nudi razne usluge, uključujući kulturne doživljaje Dene naroda, posmatranje aurora borealis i kulturne programe.

5. Kako vlasnik Gilbert Cazon opisuje turistički potencijal Dehcho regije?
– Gilbert Cazon vjeruje da Dehcho regija ima ogroman turistički potencijal, posebno zbog bogate Dene kulture i prirodne ljepote, kao i destinacija koje su svjetska baština.

6. Koje koristi može pružiti posjetiteljima dolazak u Dehcho regiju?
– Posjet Dehcho regiji može imati transformacijski uticaj na posjetitelje, omogućujući im vrijeme za sebe i priliku da se urone u duhovni svijet, nauče važne životne lekcije i izađu kao bolje osobe.

7. Kako ITF-i NWT poslanik Michael McLeod opisuju važnost autohtonog turizma?
– NWT poslanik Michael McLeod naglašava da autohtoni turizam ima moć da stvara mogućnosti, transformira kanadski turizam i unaprijedi pomirenje.

Definicije:

– Indigenous Tourism Fond (ITF): Fond osnovan od strane federalne vlade s ciljem podrške pripadnicima autohtonih zajednica u turističkom sektoru.
– K’iyeli Tourism Services: Turistička kompanija koja nudi razne usluge, uključujući kulturne doživljaje Dene naroda, posmatranje aurora borealis i kulturne programe.
– Dehcho regija: Područje u Kanadi s bogatom Dene kulturom, prirodnom ljepotom i destinacijama svjetske baštine.
– Nacionalni park Nahanni: Nacionalni park koji se nalazi u Dehcho regiji i jedna je od destinacija svjetske baštine.
– Pripadnici autohtonih zajednica: Ljudi koji potječu iz autohtonih zajednica, tj. izvornih naroda koji su prvobitno naseljavali neko područje.

Sugerirani srodni linkovi:
Indigenous Tourism Association of Canada
Parks Canada