Denizli: Planovi za noćne muzeje u antičkom gradu Hierapolisu

Ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy objavio je da će uskoro započeti radovi na noćnim muzejima u ruševinama, uključujući i antički grad Hierapolis.

Govoreći na događaju na kojem su objavljene turističke brojke za 2023. godinu i očekivanja za 2024. godinu, Ersoy je istaknuo da je Turska oborila rekord u turizmu 2023. godine i naglasio važnost noćnih muzeja za održivi turizam.

Projektom noćnih muzeja, antički grad Hierapolis i Travertinskih bazena u Pamukkaleu, gdje se rade radovi, ugostit će goste sve do ponoći.

Ersoy je istaknuo da je potrebno izvući turiste iz hotela u povijesnim mjestima blizu turističkih centara, te da bi turisti trebali biti dočekani tijekom 12 mjeseci.

Izjavio je da će što prije započeti noćne muzejske aktivnosti te dodao: “Potrebno je proširiti ih na svih 81 provinciju Turske. Naše najvažnije oružje ovdje je arheologija. Pokrenuli smo studiju koja još uvijek traje u posljednje dvije godine. Završili smo osvjetljenje antičkog grada Efesa. Sada radimo na antičkom gradu Hierapolis. Posebno u obalnim područjima, turisti ne mogu napustiti hotel zbog vrlo visokih temperatura tijekom ljetnih mjeseci. Žele izlaziti noću, ako je moguće, nakon zalaska sunca. Dio prihoda od turizma ćemo podijeliti gradovima.”

Pamukkale i Hierapolis, koji su 2022. godine posjetili 1.990.786 ljudi, ugostili su 2023. godine 2.195.454 ljudi.

Samo u prosincu 2023. godine, 72.634 osobe posjetile su bijeli raj i Hierapolis. Očekuje se da će se broj gostiju koji posjećuju Traventinske bazene i Hierapolis, koji su na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, još više povećati u 2024. godini.

Česta pitanja (FAQ):

1. Što je projekt noćnih muzeja?
Projekt noćnih muzeja je inicijativa koja uključuje otvaranje muzeja u ruševinama, uključujući antički grad Hierapolis i Travertinske bazene u Pamukkaleu, kako bi se gostima omogućilo posjećivanje ovih mjesta sve do ponoći.

2. Zašto su noćni muzeji važni za održivi turizam?
Noćni muzeji pružaju mogućnost gostima da posjete povijesna mjesta izvan redovnih radnih sati i uživaju u njima navečer. Ovo može privući dodatne turiste i pridonijeti održivosti turizma.

3. Kada će započeti noćne muzejske aktivnosti?
Ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy izjavio je da će radovi na noćnim muzejima započeti što prije, te da je cilj proširiti ovaj projekt na sve 81 provinciju Turske.

4. Koja su turistička odredišta obuhvaćena projektom?
Projekt noćnih muzeja obuhvaća antički grad Hierapolis i Travertinske bazene u Pamukkaleu, koja su već popularna turistička odredišta i nalaze se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.

5. Kako će noćni muzeji privući turiste izvan ljetnih mjeseci?
Neki turisti izbjegavaju izlazak iz hotela tijekom ljetnih mjeseci zbog visokih temperatura. Noćni muzeji omogućuju im da posjete atrakcije nakon zalaska sunca, čime se stvara mogućnost za dodatne aktivnosti i povećanje broja gostiju izvan ljetne sezone.

Definicije ključnih pojmova:

1. Travertinski bazeni: Prirodne bazene koji se formiraju mineralnim taloženjem vode bogate kalcij-karbonatom, a nalaze se u Pamukkaleu, Turska.

2. UNESCO-ov popis svjetske baštine: Popis koji vodi UNESCO, a na njega se upisuju kulturna i prirodna dobra koja imaju iznimnu vrijednost za čovječanstvo.

Srodne poveznice:
Ministarstvo kulture i turizma
Pamukkale
UNESCO-ov popis svjetske baštine