Finless porpoises bring new life to remote island ferry route

By [Your Name]

KOLO-OTOČ, Yamaguchi — Jednom u opasnosti od obustave zbog depopulacije, trajektna ruta do udaljenog otoka sada je prepuna turista koji posjećuju vrstu delfina pod nazivom pliskavice. Ruta nazvana Maejima povezuje luku Kuka na otoku Suo-Oshima u prefekturi Yamaguchi i otok Maejima, udaljen oko 6 kilometara sjeverno od luke.

Pliskavice su dugačke oko 1,5 do 2 metra i žive na raznim mjestima u Japanu, poput Seto unutarnjeg mora. Shigeki Fujitani, 55-godišnji kapetan trajekta na ruti Maejima, započeo je turistički projekt pliskavica i rekao: “Ne mogu dovoljno zahvaliti bogatom prirodnom okruženju jer nam pomaže održati ovaj potreban prijevoz za stanovnike otoka.”

Pliskavica je izvirila iz mora!” Fujitani je jednog dana doviknuo turistima putujući rutom, a oni su svoje oči uperili u more. Turisti su usmjereni fotoaparatima i pametnim telefonima prema sjajno bijeloj glavi pliskavice usred uzdaha oduševljenja.

Ova scena sada je postala uobičajena duž morske rute.

Otok Maejima trenutno ima samo sedam stanovnika, iako je 1980. godine na otoku živjelo preko 80 stanovnika. Kontinuirano napuštanje otoka rezultiralo je obustavom trajektne linije za otok, a bivša općina Kuka preuzela je operacije.

Grad Kuka je nekad obuhvaćao središnji dio otoka Suo-Oshima i susjedne udaljene otoke. Grad je postao dio grada Suo-Oshima kroz općinsko spajanje.

Fujitani također potječe iz Kuke i radio je kao vodič na trajektu u Shunanu i drugim gradovima. Želio je biti uključen u trajektni posao u svom rodnom mjestu kad je počeo raditi ruta Maejima. Godine 1996. napustio je posao vodiča i u dobi od 28 godina postao službenik gradske vlade.

Fujitani je na kraju postao kapetan trajekta na ruti Maejima, ostvarujući svoju želju.

Ruta do tog trenutka održavana je uz podršku središnje vlade. Međutim, oko 10 godina nakon što je Fujitani promijenio posao, dužnosnik iz središnje vlade rekao mu je da bi podrška za rutu mogla biti obustavljena zbog smanjenog broja putnika, između ostalih razloga.

Ruta Maejima koristi se ne samo za prijevoz stanovnika već i za dostavu poštara koji dostavljaju poštu i pakete na otok, osim nedjeljom. Također, trajekt je natovaren povrćem koje stanovnici kupuju od lokalnih poljoprivrednih zadruga, kao i drugim predmetima koje kupuju putem interneta. Ruta je ključna za održavanje života stanovnika na otoku.

Postojeći trajekt, s bruto tonažom od 9,1 tona, može ploviti čak i u blago lošem vremenu. Međutim, ako bi podrška središnje vlade bila obustavljena, grad bi morao samostalno upravljati trajektom. Ako bi se to dogodilo, grad bi morao koristiti manji trajekt radi smanjenja troškova, što bi rezultiralo povećanim otkazivanjem trajektnih linija.

Fujitani i Turistička udruga Suo-Oshime pokušavaju pronaći rješenje za svoj problem. Oko 2010. godine, došli su na ideju upotrebe pliskavica kako bi privukli turiste.

Pliskavice već stoljećima žive u moru i lokalno ih stanovništvo naziva “degondo”. One su smetnja ribarima jer uništavaju ribarske mreže, ali su pohvaljene na televiziji zbog svojeg slatkog izgleda.

Fujitani i drugi uskoro su počeli promovirati projekt na web stranici udruge pod nazivom “Krstarenje s pliskavicama”. U prvoj fiskalnoj godini usluge, 2.900 putnika koristilo je trajekt, što je bilo otprilike isto kao u prosječnoj godini.

Međutim, kako je krstarenje bilo predstavljeno u novinama i drugim medijima, broj turista postupno je povećan do mjere da je 2013. godine 6.100 putnika koristilo trajekt.

Unatoč tome što je zbog pandemije COVID-19 bilo obustavljeno korištenje trajekta za turističke svrhe, broj putnika ponovno je počeo rasti nakon što je trajekt ponovno pokrenuo turističke usluge u jesen 2022. godine.

“Iznenađen sam što su pliskavice, koje meni nisu neuobičajene, postale tako popularne među drugima”, rekao je Fujitani.

Fujitani i trojica članova posade vode evidenciju o tome gdje, kada i koliko pliskavica pronalaze tijekom dnevnih operacija trajekta. Podatke koje prikupljaju daju Institutu Hiroshima kako bi pomogli institutu da stekne uvid u broj pliskavica.

Fujitani i posada mjesečno vide ukupno nekoliko stotina pliskavica tijekom ljeta i nekoliko puta svakih nekoliko dana zimi.

Nedavni boom u aktivnostima na otvorenom rezultirao je razvojem turističkih objekata poput glamuroznih kampova, poznatih kao “glamping”, na Suo-Oshimi.

“Nadam se da će turisti putovati kraucem kako bi stvarali uspomene s pliskavicama u slobodno vrijeme dok borave na Suo-Oshimi”, rekao je Fujitani.

Ruta Maejima

Trajekt obavlja tri putovanja dnevno, a jedan smjer traje 20 minuta. Područje oko otoka poznato je kao ribarsko područje za japanske ciplje i druge velike ribe poput odraslih jadranskih jastoga i jastoga. Ribari s šatorima i štapovima za pecanje posjećuju otok iznutra i izvan prefekture vikendom. Trajekt može primiti do 28 putnika. Trošak povratne vožnje iznosi 560 jena za srednjoškolce i starije, 280 jena za učenike osnovnih škola i besplatno za predškolce.

Često postavljana pitanja (FAQ):

1. Koja je trajektna ruta koja povezuje otok Suo-Oshima i otok Maejima?
Trajektna ruta nazvana Maejima povezuje luku Kuka na otoku Suo-Oshima i otok Maejima.

2. Koliko dugačke su pliskavice i gdje žive?
Pliskavice su dugačke oko 1,5 do 2 metra i žive na raznim mjestima u Japanu, poput Seto unutarnjeg mora.

3. Koje su posljedice depopulacije na otoku Maejima?
Otok Maejima trenutno ima samo sedam stanovnika, iako je 1980. godine na otoku živjelo preko 80 stanovnika. Kontinuirano napuštanje otoka rezultiralo je obustavom trajektne linije za otok.

4. Kako je trajektna ruta spašena?
Shigeki Fujitani, kapetan trajekta na ruti Maejima, započeo je turistički projekt pliskavica kako bi privukao turiste na ovu rutu. Projekat je postigao uspjeh i broj putnika ponovno je počeo rasti.

5. Koje su druge svrhe korištenja rute Maejima?
Ruta Maejima se koristi ne samo za prijevoz stanovnika već i za dostavu poštara koji dostavljaju poštu i pakete na otok. Također, trajekt je natovaren povrćem i drugim predmetima koje stanovnici kupuju putem interneta.

6. Koliko putnika trajekt može primiti i koja je cijena povratne karte?
Trajekt može primiti do 28 putnika. Trošak povratne vožnje iznosi 560 jena za srednjoškolce i starije, 280 jena za učenike osnovnih škola i besplatno za predškolce.

7. Kako pliskavice pomažu u privlačenju turista?
Pliskavice su postale popularne među turistima, koji dolaze kako bi ih vidjeli i fotografirali. Posada trajekta bilježi svoje susrete s pliskavicama i daje te informacije Institutu Hiroshima kako bi se stekao uvid u broj pliskavica.

8. Kako se može posjetiti otok Suo-Oshima?
Turisti mogu koristiti trajektnu rutu Maejima koja povezuje luku Kuka na otoku Suo-Oshima i otok Maejima. Trajektna linija obavlja tri putovanja dnevno, a jedan smjer traje 20 minuta.

Srodne poveznice:
http://www.suo-oshima-onsen.com/ (Web stranica o termalnom izvoru na otoku Suo-Oshima)
http://www.shunan.ed.jp/ (Web stranica grada Shunan, općine koja je preuzela operacije trajektne linije)