Developer Involvement in Zoning Codes: Balancing Collaboration and Ethical Concerns

Novi urbanistički propisi često su rezultat suradnje između developera i lokalnih vlasti, izjavio je supervizor Tim Hubbard u četvrtak u obrani suradnje između gradske službe i potencijalnih developera o izmjeni urbanističkih propisa kako bi se omogućio razvoj agroturističkog naselja sjeverno od Sound Avenue u Riverheadu.

Habardove izjave uslijedile su nakon izvještaja RiverheadLOCAL-a o e-mailovima koji dokumentiraju kako su odvjetnik i konzultanti za urbanističko planiranje developera Alfred Weissman Real Estate radili iza scene na tekstu predloženog urbanističkog propisa o agroturizmu.

Supervizor je izjavio da članak “impliedira da je predložena izmjena urbanističkog propisa, koja se trenutno razmatra, pokrenuta na nepravilan način”. Izmjena urbanističkog propisa za stambeno područje uz sjevernu obalu grada omogućila bi izgradnju naselja na najmanje 100 hektara, s restoranima, rekreacijskim sadržajima poput spa centra i konferencijskih dvorana kao pomoćnih objekata. Prema urbanističkom propisu, naselje bi se moralo izgraditi na najmanje 100 hektara zemljišta i 70% zemljišta moralo bi biti sačuvano za poljoprivrednu proizvodnju.

Habard je naglasio da izmjene urbanističkog propisa kako bi se prilagodile potencijalnim razvojima “nisu nove ili neobične”, te je naveo nekoliko primjera. To uključuje industrijsku zona za Tanger Outlets iz 1992. i zona bolnice za proširenje Peconic Bay Medical Centera 2016. godine.

“Dobro je poznato da su zaposlenici tvrtke Tanger iznimno doprinijeli teksti urbanističkog propisa jer nitko od gradskih urbanista tada nije znao kako zonirati potrebno za izgradnju centra za prodaju odjeće. Ispostavilo se da su Tanger Outlets sada najveći porezni obveznici u našem gradu, a ti porezi neprocjenjivo pomažu našem školskom okrugu i našim stanovnicima”, rekao je Hubbard.

On je istaknuo da najvažnije razmatranje kod usvajanja urbanističkog propisa o agroturizmu jest očuvanje poljoprivrednih površina i sprečavanje razvoja stambenih zona na zemljištu, što bi moglo imati “značajan utjecaj na škole i usluge”.

Uključivanje developera u izradu urbanističkog propisa nije nezakonito, ali postavlja se pitanje je li to etički ispravno, izjavila je Patricia Salkin, stručnjakinja za urbanističke propise i regulative i redovito piše i predaje o etici i korištenju zemljišta, dodajući da to nije neuobičajena praksa.

Odluka o angažiranju “vanjske pomoći” u izradi urbanističkih propisa često ovisi o financijskom stanju i kadrovskim resursima grada, rekla je Salkin.

Supervizor Hubbard izjavio je da nije bio upoznat s uključenjem developera u izradu urbanističkog propisa i da će to dalje istražiti. “Radije bih da koristimo naše interne resurse i da ne koristimo ljude izvan grada za izradu urbanističkih propisa ili promjenu zona. Mislim da imamo dovoljno djelatnika koji to mogu obaviti”, rekao je.

Dva dužnosnika koji su vodili izradu urbanističkog propisa o agroturizmu, direktorica Odjela za razvoj zajednice Dawn Thomas i zamjenica gradske odvjetnice Annemarie Prudenti, izjavili su odvojeno da predstavnici Weissmana nisu diktirali konačno izdanje urbanističkog propisa koji će se raspravljati na javnom saslušanju 21. veljače. “To se događa cijelo vrijeme. Oni znaju što im treba, baš kao što je Tanger znao što im treba”, rekla je Thomas.

Često postavljana pitanja (FAQ) temeljena na glavnim temama i informacijama iz članka:

1. Koji su novi urbanistički propisi u pitanju?
Novi urbanistički propisi odnose se na izmjene urbanističkih propisa kako bi se omogućio razvoj agroturističkog naselja sjeverno od Sound Avenue u Riverheadu.

2. Kakve su izmjene predložene?
Predložene izmjene urbanističkog propisa omogućile bi izgradnju naselja na najmanje 100 hektara zemljišta, s restoranima, rekreacijskim sadržajima poput spa centra i konferencijskih dvorana kao pomoćnih objekata. Također, 70% zemljišta trebalo bi biti sačuvano za poljoprivrednu proizvodnju.

3. Kako su developeri i lokalne vlasti surađivali na izradu propisa?
Developeri su surađivali s lokalnom vlašću pri izradi predloženih izmjena urbanističkog propisa o agroturizmu.

4. Je li takva suradnja nezakonita?
Suradnja developera i lokalnih vlasti pri izradi propisa nije nezakonita, ali postavlja se pitanje je li to etički ispravno.

5. Koje su značajke urbanističkog propisa o agroturizmu?
Najvažnija razmatranja pri donošenju urbanističkog propisa o agroturizmu su očuvanje poljoprivrednih površina i sprečavanje razvoja stambenih zona na poljoprivrednom zemljištu.

6. Kako je tvrtka Tanger bila uključena u izradu urbanističkog propisa?
Zaposlenici tvrtke Tanger doprinijeli su izradi urbanističkog propisa za izgradnju centra za prodaju odjeće i postali najveći porezni obveznici u gradu.

7. Kako je supervizor reagirao na suradnju developera i lokalnih vlasti?
Supervizor Hubbard nije bio upoznat s uključenjem developera u izradu urbanističkog propisa i izjavio je da će dalje istražiti ovu situaciju te da želi da se propisi izrađuju uz upotrebu internih resursa grada.

Definicije ključnih pojmova:

1. Urbanistički propisi – Zbirka pravila i smjernica koje reguliraju korištenje i razvoj zemljišta u određenim područjima.
2. Agroturističko naselje – Naselje koje kombinira poljoprivrednu djelatnost s turističkom ponudom i sadržajima.
3. Razvojna zona – Područje koje je određeno za specifičnu vrstu razvoja, poput industrije ili turizma.
4. Javno saslušanje – Proces na kojem zainteresirane strane iznose svoje mišljenje o određenom prijedlogu ili planu pred vlastima.

Povezane poveznice:

Poveznica na RiverheadLOCAL – lokalni medij koji se bavi vijestima i događajima u Riverheadu.
Poveznica na službenu stranicu grada Riverhead – službena stranica grada koja pruža informacije o gradskim službama i događanjima.