Dvadeseti izlazak vulkana u jugozapadnoj Islandiji izaziva evakuaciju

Vulkan u jugozapadnoj Islandiji izbacio je tokom noći svoj dvadeseti izliv lave od prošlog prosinca, izazivajući evakuaciju poznatog turističkog odredišta Plavog Laguna. Erupcija je počela oko 1 sat ujutro na istočnom dijelu planine Sundhnukur, izvijestio je Islandski meteorološki zavod. Područje izbijanja nalazi se 4 km sjeveroistočno od grada Grindavika, koji je morao biti evakuiran nakon prethodne erupcije 18. prosinca, izvještava AP.

Prijenos Islandskog meteorološkog zavoda navodi da se lava kreće prema zapadu te da trenutačno ne postoji opasnost za Grindavik ili za obližnju veliku elektranu. Izvješća javnog servisa RUV prenose da su službenici civilne obrane izjavili kako nije bilo nikoga u gradu u trenutku erupcije. Plavi SPA centar Lagoon je zatvoren za vrijeme izbijanja erupcije te su svi gosti sigurno evakuirani.

Meteorološki zavod Isladne je ranije ovog tjedna upozorio na mogućnost erupcije, nakon što su tri tjedna pratili nakupljanje podzemnog magma. U području su zabilježene stotine manjih potresa, a vrhunac seizmičke aktivnosti je zabilježen pola sata prije početka najnovije erupcije. Grindavik, koji se nalazi 50 km jugozapadno od glavnog grada Reykjavika, evakuiran je u studenom prošle godine kada je vulkanski sustav Svartsengi probudio se nakon gotovo 800 godina uzrokujući niz potresa koji su otvorili velike pukotine između grada i planine Sylingarfell na sjeveru. Vulkan je na kraju erumpirao 18. prosinca i lava je odmakla od Grindavika. Druga erupcija koja je počela 14. siječnja lava je usmjerila prema gradu.

Vulkan u jugozapadnoj Islandiji izbacio je svoj 20. izliv lave od prošlog prosinca. Evakuacija je provedena u poznatom turističkom odredištu Plavom Lagunom. Erupcija je počela oko 1 sat ujutro na istočnom dijelu planine Sundhnukur. Područje erupcije nalazi se 4 km sjeveroistočno od grada Grindavika, koji je bio evakuiran i nakon prethodne erupcije 18. prosinca.

Lava se trenutačno kreće prema zapadu i ne predstavlja trenutnu opasnost za Grindavik ili obližnju elektranu. Plavi SPA centar Lagoon je zatvoren tijekom erupcije, a svi gosti su sigurno evakuirani.

Islandski meteorološki zavod je upozorio na mogućnost erupcije nakon što su tjednima pratili nakupljanje podzemnog magma. U području su zabilježeni brojni manji potresi, a najjača seizmička aktivnost zabilježena je pola sata prije početka najnovije erupcije.

Grindavik, koji se nalazi 50 km jugozapadno od glavnog grada Reykjavika, već je evakuiran u studenom prošle godine zbog erupcije vulkanskog sustava Svartsengi. Vulkan Svartsengi je bio neaktivan gotovo 800 godina prije te erupcije i uzrokovao niz potresa koji su otvorili velike pukotine između grada i planine Sylingarfell na sjeveru. Druga erupcija, koja je počela 14. siječnja, usmjerila je lavu prema gradu Grindaviku.

Definicije:
Vulkan: geološka formacija nastala izbacivanjem lave, pepela i drugih materijala iz unutarnjeg dijela Zemlje na površinu.
Erupcija: iznenadno izbacivanje lave, plinova i drugih materijala iz vulkana.
Lava: topljeni kamen koji izlazi na površinu tijekom erupcije vulkana.

Srodne poveznice:
Hrvatski hidrometeorološki zavod
Plava Laguna – službena stranica