Historijski presedan: UN jednoglasno usvaja okvir za mjerenje održivosti turizma (MST)

U povijesnom potezu, svih 193 članica UN-a jednoglasno se složio sa usvajanjem Statističkog okvira za mjerenje održivosti turizma (MST), označavajući značajan korak u potrazi za sveobuhvatnom metodom za procjenu ekonomskih, socijalnih i ekoloških utjecaja sektora. Ova odluka, koja je ratificirana tijekom 55. sjednice UN-ove statističke komisije održane od 27. veljače do 1. ožujka 2024. godine, signalizira prelazak prema prepoznavanju šire vrijednosti turizma izvan mjerljivih ekonomskih metrika.

Doprinos Održivom razvoju kroz zajedničke napore

Usvajanje MST okvira kruna je sedmogodišnjeg procesa koji su predvodile Austrija i Španjolska, uz značajan doprinos Saudijske Arabije i Sejšela. Inicijativa se oslanjala na stručnost raznovrsne skupine zainteresiranih strana, uključujući više od 40 zemalja i 30 međunarodnih i regionalnih organizacija, poput UN-ove statističke divisije i Međunarodne organizacije rada (ILO). Ova široka suradnja ističe globalno opredjeljenje za stvaranje održive turističke industrije.

Implikacije za politiku i globalni turizam

Usvajanje MST okvira predstavlja više od metodološkog napretka; to označava paradigmski pomak u načinu na koji se percipira i mjeri vrijednost turizma. Premašujući tradicionalne procjene bruto domaćeg proizvoda (BDP), ovaj okvir obećava osvjetljavanje višeslojnih doprinosa turizma društvu i okolišu. Ovaj pomak prema cjelovitijem razumijevanju utjecaja turizma ključan je za izradu informiranih i zasnovanih na dokazima politika koje mogu usmjeriti sektor prema većoj održivosti. Osim toga, poziv UN-ove statističke komisije za razvoj programa provedbe i mobilizaciju međunarodnih financiranja naglašava praktične korake koji se poduzimaju kako bi se ova vizija pretvorila u stvarnost.

Podizanje svijesti i pionirsko provođenje

Paralelno s formalnim postupcima UN-ove statističke komisije, visokorazinski događaj koji su zajednički organizirali Austrija, Španjolska i UN-ova Turistička organizacija imao je za cilj premostiti jaz između turističke politike i statistike. Događaj je pružio platformu za dijeljenje iskustava i uvida iz zemalja koje su na čelu implementacije MST okvira. Kroz ove rasprave istaknut je potencijal integriranja različitih izvora podataka radi generiranja sveobuhvatnih uvida o održivosti turizma, prikazujući sposobnost okvira da podrži donošenje odluka u skladu s ekonomskim ciljevima i ciljevima održivosti.

Dok turistička industrija stoji na pragu transformacijskog doba, jednoglasno usvajanje MST okvira od strane članica UN-a predstavlja prekretnicu. Održivo i pravično budućnost turizma jača je uz pomoć politika i praksi zasnovanih na podacima. Ovaj korak ne samo da se uklapa u širi program održivosti, već također predstavlja uzorak kojega se mogu držati i drugi sektori, najavljujući novo poglavlje u globalnoj potrazi za održivim razvojem.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA O STATISTIČKOM OKVIRU ZA MJERENJE ODRŽIVOSTI TURIZMA (MST)

1. Što je Statistički okvir za mjerenje održivosti turizma (MST)?
MST je metodološki okvir koji se koristi za procjenu ekonomskih, socijalnih i ekoloških utjecaja turističkog sektora. Usvajanje ovog okvira predstavlja prekretnicu u načinu na koji se mjeri i percipira vrijednost turizma, i prelazi tradicionalne procjene bruto domaćeg proizvoda (BDP).

2. Tko je predvodio proces usvajanja MST okvira?
Austrija i Španjolska su predvodile ovaj proces, uz značajan doprinos Saudijske Arabije i Sejšela. Ova inicijativa je uključivala više od 40 zemalja i 30 međunarodnih i regionalnih organizacija kao što su UN-ova statistička divisija i Međunarodna organizacija rada (ILO).

3. Kakve su implikacije usvajanja MST okvira za politiku i globalni turizam?
Usvajanje MST okvira predstavlja pomak u načinu na koji se mjeri vrijednost turizma, prepoznajući višeslojne doprinose turizma društvu i okolišu. Ovaj pomak je ključan za donošenje informiranih politika u cilju veće održivosti turizma. Uz to, UN-ova statistička komisija poziva na razvoj programa provedbe i mobilizaciju međunarodnih financiranja kako bi se ostvarila ova vizija.

4. Kako se podiže svijest i provodi MST okvir?
Paralelno s formalnim postupcima UN-ove statističke komisije, visokorazinski događaj organiziran od strane Austrije, Španjolske i UN-ove Turističke organizacije pružio je platformu za dijeljenje iskustava i uvida iz zemalja koje su već implementirale MST okvir. Rasprave su istaknule potencijal integracije različitih izvora podataka kako bi se generirali sveobuhvatni uvidi o održivosti turizma.

5. Koje su posljedice usvajanja MST okvira?
Usvajanje MST okvira predstavlja prekretnicu u turističkom sektoru, jačajući održivu i pravičnu budućnost turizma kroz politike i prakse temeljene na podacima. Ovaj korak ne samo da se uklapa u šire ciljeve održivosti, već i postavlja primjer za druge sektore, najavljujući novo poglavlje u globalnoj potrazi za održivim razvojem.

Srodni linkovi:
UN.org – Službena stranica Ujedinjenih naroda
UNWTO.org – Službena stranica UN-ove Turističke organizacije