Meksiko postaje vrhunska destinacija za vinski turizam

Meksiko se brzo razvija kao vrhunska destinacija za vinski turizam, sa mjestima poput Aguascalientesa, Baja Californie i Guanajuata koji nude jedinstvena iskustva degustacije u predivnim okruženjima. Meksičko vijeće za vino (CMV), u suradnji s Nacionalnim ministarstvom turizma (Sectur), sastavilo je popis vinskih ruta u sedam meksičkih država kako bi promoviralo rastuću vidljivost vinske industrije i vinskog turizma u Meksiku.

Prema CMV-u, jedna od tri vinske boce koje se konzumiraju u Meksiku proizvodi se lokalno, a 54% Meksikanaca preferira piti lokalna vina umjesto uvezenih.

Aguascalientes
Zbog svoje idealne klime za uzgoj grožđa, Aguascalientes je druga najveća država za proizvodnju vina u Meksiku.
Ruta del Vino (Vinska ruta) države otvorena je tijekom cijele godine i nudi degustacije, vođene ture, posjete vinogradima i vinarijama te usklađivanje hrane u 24 različite vinarije koje nude 206 različitih etiketa. Posjetitelji također mogu posjetiti lokalne proizvođače kako bi kušali sir, pivo, med i druge delicije.

Baja California
Poznat kao meksička Toskana, Baja California je dom jedne od najpoznatijih vinskih regija u zemlji: Valle de Guadalupe.
S više od 65 vinarija, Dolina Guadalupe predstavlja 95% nacionalne proizvodnje, a vina s ovog područja osvojila su međunarodne nagrade. Baja California ima četiri vinske rute i također je domaćin događaja i festivala vezanih za vino tijekom cijele godine.

Coahuila
Coahuila proizvodi vino već više od 400 godina, a dolina Parras se ističe zahvaljujući Casa Maderu, jednoj od najprestižnijih vinarija u Meksiku. Osnovana 1597. godine kao Hacienda San Lorenzo, najstarija je vinarija u Americi.
Ruta Vinos & Dinos uključuje pustinjsku i planinsku rutu, kao i paleontološko nalazište.

Guanajuato
Guanajuato je uglavnom poznat po turističkim odredištima poput San Miguel de Allende i grada Guanajuata, ali je također poznato vinsko područje.
Vinska povijest Guanajuata datira iz 1793. godine, kada otac neovisnosti i ljubitelj vina Miguel Hidalgo y Costilla poučavao vitikulturu svojim župljanima u San Felipeu. Danas država proizvodi 1,2 milijuna litara vina godišnje i rangira se kao četvrti najveći proizvođač vina u Meksiku.
Guanajuatova vinska ruta obuhvaća nekoliko nagrađivanih vinarija, uključujući vinograde u gradu Guanajuato, Hidalgou i Comonfort. Grad León, Guanajuato, također će biti domaćin prestižnog međunarodnog natjecanja u vinu “Concours Mondial de Bruxelles” (CMB) od 7. do 9. lipnja ove godine, prvi put da se održava u Americi.

Hidalgo
Prvo vinogorje u državi, El Refugio, posjetiteljima nudi dvije vinske rute: Bijeg duž putovanja Camino Real među vinom i sirom i Toltečka ruta među vinom i sirom.
Vinska ruta Hidalgo proteže se duž Camino Real de Tierra Adentro (Kraljevska unutarnja cesta), također poznata kao Srebrna ruta. Ova kolonijalna cesta protezala se od Mexico Cityja do Santa Fea u Novom Meksiku i protezala se na 2560 kilometara, što je činilo najveću unutrašnju trgovinsku rutu tijekom španjolskog kolonijalnog razdoblja.

Querétaro
Samo dva sata sjeverozapadno od Mexico Cityja, Querétaro je dom Rute sira i vina, a sva iskustva započinju u Pueblu Mágicu Tequisquiapanu.
Iako je Querétaro proizvodio vino od španjolske kolonizacije, vinska industrija je zaista procvjetala krajem 1980-ih i početkom 1990-ih.

Jalisco
Jalisco je proširio svoje ponude izvan tekile i ušao i u vinsku industriju. Država se može pohvaliti sa dvije vinske rute u dvije različite regije: Altos de Jalisco i južna obala jezera Chapala. Potonje područje karakterizira vulkansko tlo u kojem rastu lokalne loze.

Izvor: El Economista, Vine Tour i Uva y Vino

Česta pitanja (FAQ):

1. Koji su najpoznatiji regioni za vinski turizam u Meksiku?
– Aguascalientes, Baja California, Coahuila, Guanajuato, Hidalgo, Querétaro i Jalisco.

2. Koliko vina se proizvodi lokalno u Meksiku?
– Prema Meksičkom vijeću za vino (CMV), jedna od tri vinske boce koje se konzumiraju u Meksiku proizvodi se lokalno.

3. Koje su aktivnosti dostupne na vinskim rutama?
– Aktivnosti uključuju degustacije vina, vođene ture, posjete vinogradima i vinarijama te usklađivanje hrane u različitim vinarijama.

4. Koje su najpoznatije vinske regije u Meksiku?
– Valle de Guadalupe u Baja Californii, Dolina Guanajuato u Guanajuatu, Casa Madero u Coahuili te Altos de Jalisco i jezero Chapala u Jaliscu.

5. Koji su drugi proizvodi koji se mogu degustirati na vinskim rutama?
– Osim vina, posjetitelji mogu kušati sir, pivo, med i druge delicije.

Riječnik:

– Vinski turizam: oblik turizma koji se fokusira na posjete vinarijama i degustaciju vina.
– Degustacija: proces kušanja i procjene vina.
– Vinarija: mjesto gdje se proizvodi vino.
– Vinograd: polje na kojem se uzgajaju vinski vinove loze.
– Etiketa: naljepnica koja se nalazi na boci vina i sadrži informacije o vrsti, regiji i proizvođaču.
– Vinskih ruta: turističke rute koje povezuju vinograde i vinarije.
– Vinogorje: regija u kojoj se uzgajaju vinova loza i proizvodi vino.

Srodne poveznice:
Meksičko vijeće za vino
Nacionalno ministarstvo turizma Meksika
El Economista
Vine Tour
Uva y Vino