Ministarstvo turizma i kulture opozvat će licence agencijama koje zloupotrebljavaju vize za hodočašće kako bi varale hodočasnike

Ministarstvo turizma, umjetnosti i kulture (MOTAC) će odmah opozvati licence putničkim agencijama koje se uhvate u zloupotrebi turističkih i umrah viza u svrhu hodočašća. Ministar Datuk Seri Tiong King Sing izjavio je da je naložio sekretaru ministarstva, Datuku Roslanu Abdul Rahmanu da istraži incident u kojem su budući hodočasnici ostali zarobljeni u Meki nakon što ih je navodno prevarila jeftina ponuda hodočašća nepouzdane putničke agencije.

Bez obzira na autentičnost vijesti, bilo tko tko bude proglašen krivim za ovaj prekršaj odmah će izgubiti licencu. “Turizam Malezija trenutno istražuje ovaj slučaj. Očekujemo detaljan izvještaj od njih, a ako je potrebno, poslat ćemo službenike iz sjedišta”, rekao je Tiong u današnjem priopćenju.

Mediji su prethodno izvijestili da je oko 300 budućih hodočasnika iz Malezije ostalo zarobljeno u Meki, a vjeruje se da su prevareni od strane agencije koja im je nudila jeftine pakete putem turističkih viza. Tiong je rekao da preliminarni nalazi sugeriraju da su ovi hodočasnici bili obaviješteni da se njihove turističke vize mogu pretvoriti u umrah ili haj vize. Ovo je potpuno nepošteno! Neke putničke agencije ili pojedinci su prekršili povjerenje hodočasnika pružajući netočne informacije. Takvi postupci ne samo da krše propise koje su postavile vlasti, već ugrožavaju sigurnost i interese hodočasnika u Saudijskoj Arabiji”, rekao je.

Ministar je istovremeno upozorio umrah hodočasnike da ne ostanu predugo u Saudijskoj Arabiji do početka sezone hodaža jer je to prekršaj prema propisima saudijske vlade, odnosno izvršavanje hodaža bez valjane dozvole. “Saudijska vlada priznaje samo dozvole za hodažu koje izdaju akreditirane institucije za svaku zemlju, poput Lembaga Tabung Hajija (TH)”, rekao je Tiong.

Tiong je također uputio apel zarobljenim hodočasnicima da se jave TH-u i malajskom veleposlanstvu u Geddi radi pomoći i savjeta.

Česta pitanja (FAQ) temeljena na glavnim temama i informacijama iznesenim u članku:

1. Koje mjere će Ministarstvo turizma, umjetnosti i kulture poduzeti protiv agencija koje zloupotrebljavaju turističke i umrah vize?
– Ministarstvo će odmah opozvati licence putničkim agencijama koje se uhvate u zloupotrebi turističkih i umrah viza.

2. Što je ministar naredio sekretaru ministarstva?
– Ministar Datuk Seri Tiong King Sing naredio je sekretaru ministarstva, Datuku Roslanu Abdul Rahmanu, da istraži incident u kojem su budući hodočasnici ostali zarobljeni u Meki nakon prevara putničke agencije.

3. Koji će biti gubitak za one koji budu proglašeni krivim za ovaj prekršaj?
– Bilo tko tko bude proglašen krivim za ovaj prekršaj odmah će izgubiti licencu.

4. Što je ministar izjavio o istrazi?
– Ministar je izjavio da Ministarstvo turizma Malezije trenutno istražuje ovaj slučaj i očekuje detaljan izvještaj od njih. Ukoliko je potrebno, poslat će službenike iz sjedišta ministarstva.

5. Kako su budući hodočasnici bili prevareni?
– Preliminarni nalazi sugeriraju da su ovi hodočasnici bili obaviješteni da se njihove turističke vize mogu pretvoriti u umrah ili haj vize, što nije istina.

6. Koje su posljedice takvih postupaka?
– Takvi postupci ne samo da krše propise koje su postavile vlasti, već ugrožavaju sigurnost i interese hodočasnika u Saudijskoj Arabiji.

7. Što su umrah hodočasnici upozoreni da ne rade?
– Umrah hodočasnici su upozoreni da ne ostanu predugo u Saudijskoj Arabiji do početka sezone hodaža jer je to prekršaj prema propisima saudijske vlade, odnosno izvršavanje hodaža bez valjane dozvole.

8. Koje institucije izdaju dozvole za hodažu?
– Saudijska vlada priznaje samo dozvole za hodažu koje izdaju akreditirane institucije za svaku zemlju, poput Lembaga Tabung Hajija (TH).

Predloženi povezani linkovi:

Ministarstvo turizma, umjetnosti i kulture
Lembaga Tabung Hajija (TH)