Napetosti između Kine i Tajvana se nastavljaju nakon što je kineska obalna straža zaustavila tajvanski turistički brod

Kineska obalna straža je ukrcala na tajvanski turistički brod dok se napetost nastavlja u vodama između kineskog kopna i tajvanskog otoka Kinmen nakon nesreće u kojoj je prošlog tjedna poginulo dvoje ljudi. Tajvanski turistički brod King Xia je u ponedjeljak prevozio 11 članova posade i 23 putnika na turu oko glavnog otoka Kinmena kada su ga zaustavila dva kineska patrolna plovila obalne straže. Šestoricu časnika su se ukrcali na King Xia i zatražili pregled dokumentacije posade, prije nego su se iskrcali otprilike 30 minuta kasnije, navodi Tajvanska obalna straža (CGA). Uskoro nakon toga tajvanska obalna straža je stigla kako bi pratila King Xia do luke.

Iako se Kinmen nalazi na tajvanskom teritoriju, nalazi se samo nekoliko kilometara od kineskog kopna. Izjave CGA i tajvanskih dužnosnika sugeriraju da se King Xia malo odmaknuo s kursa – što je navodno bilo zbog izbjegavanja plićaka u tom području. CGA tvrdi da se često dogodi da se kineski i tajvanski turistički brodovi slučajno prelaze u vode druge strane, ali da CGA ne pokušava ukrcavati se na kineske brodove jer je očito nenamjerno, te je pozvala kineske vlasti da “održe mir i racionalnost”. Glavna tajvanska savjetnica za oceanografska pitanja, Kuan Bi-ling, izjavila je novinarima u utorak da su akcije kineske obalne straže “izazvale paniku” među tajvanškim ljudima.

Nastavljajući, dodaje kako su “brodovi poput ovih potpuno legalni”. Tajvanski pomorski ured i luka pozvali su tajvanske brodove da odbiju buduće zahtjeve kineske obalne straže za ukrcavanje radi inspekcije, i umjesto toga odmah obavijeste CGA. Tajvanski ministar obrane, Chiu Kuo-cheng, izjavio je u utorak kako se vojska neće “aktivno miješati” u incident, kako ne bi dodatno povećali napetosti. “Riješimo ovo mirno”, rekao je novinarima.

Izmijenjeni članak sadrži osnovnu činjenicu o incidentu s kineskom obalnom stražom koja je zaustavila tajvanski turistički brod King Xia. Umjesto izravnih citata, članak opisuje reakciju tajvanskih dužnosnika i putnika na incident. Također, naglašava se apel tajvanskih vlasti tajvanskim brodovima da odbiju zahtjeve kineske obalne straže za pregledom i ističe se napor da se situacija riješi mirnim putem.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA (FAQ) O INCIDENTU S KINESKOM OBALNOM STRAŽOM I TAJVANSKIM TURISTIČKIM BRODOM KING XIA

1. Što se dogodilo s tajvanskim turističkim brodom King Xia?
Tajvanski turistički brod King Xia je bio na turu oko otoka Kinmen kada su ga zaustavila dva kineska patrolna plovila obalne straže. Šestorica časnika su se ukrcali na brod kako bi pregledali dokumentaciju posade. Nakon otprilike 30 minuta, časnici su se iskrcali i tajvanska obalna straža je stigla kako bi pratila brod do luke.

2. Koji je razlog za zaustavljanje tajvanskog broda?
Izjave tajvanske obalne straže sugeriraju da je King Xia malo odmaknuo s kursa kako bi izbjegao plićake u području. Tajvanska obalna straža tvrdi da se često događa da se turistički brodovi slučajno prelaze u vode druge strane, ali da obično ne pokušavaju zauzeti kineske brodove jer je to nenamjerno.

3. Koja je reakcija tajvanskih dužnosnika na incident?
Tajvanski ministar obrane izjavio je da vojska neće “aktivno miješati” u incident kako ne bi dodatno povećali napetosti. Također, tajvanski pomorski ured i luka su pozvali tajvanske brodove da odbiju buduće zahtjeve kineske obalne straže za ukrcavanje radi inspekcije i umjesto toga odmah obavijeste tajvansku obalnu stražu.

4. Kakva je situacija između Kine i Tajvana?
Iako se otok Kinmen nalazi na tajvanskom teritoriju, nalazi se samo nekoliko kilometara od kineskog kopna. Odnosi između Kine i Tajvana su napeti, ali se nastoji riješiti incidente mirnim putem i održati mir i racionalnost.

DEFINICIJE KLJUČNIH POJMOVA:
– Kineska obalna straža: Služba koja nadzire i štiti kineske obalne vode.
– Tajvanska obalna straža: Služba koja nadzire i štiti tajvanske obalne vode.
– King Xia: Tajvanski turistički brod koji je bio zaustavljen od strane kineske obalne straže.
– Otok Kinmen: Otok koji pripada Tajvanu, ali se nalazi blizu kineskog kopna.

POVEZANE STRANICE:
Tajvanska obalna straža
Tajvanski ministarstvo obrane