Nedostatak goriva uzrokuje izazove za međunarodne letove u Japanu

Fuel Shortages Pose Challenges for International Flights in Japan

Tekuće gorivo u Japanu predstavlja ozbiljan problem za komercijalne letove na aerodromima širom zemlje, što otežava povećanje broja međunarodnih letova i otvaranje novih ruta, izvori iz industrije i vlade izjavili su u subotu.

Povećana potražnja za letovima usled rasta turizma je nadvladala kapacitet rafinerija nafte, a problem se dodatno pogoršava nedostatkom radne snage u distribucijskoj fazi.

Taj problem može ozbiljno osujetiti napore da se regionalne ekonomije ožive putem međunarodnog turizma pred vrhunac letnje sezone, pa nadležna ministarstva razmatraju situaciju i moguće korake za rešavanje problema.

Prema Hiroshima prefekturi na zapadu Japana, strana avio-kompanija je bila primorana da promeni planove za povećanje azijskih letova prema Hiroshima aerodromu zbog nedostatka goriva. Još jedna kompanija takođe se suočava sa izazovima u snabdevanju gorivom tokom letnjih meseci i nakon toga, izvestili su.

Sličan problem sa nedostatkom goriva takođe se javlja na aerodromima New Chitose, Asahikawa i Obihiro na Hokaidu, koji su planirali povećanje broja letova.

Operater Sendai aerodroma na severoistoku Japana izjavio je da nije pogođen nedostatkom goriva, ali avio-kompanije su izrazile zabrinutost zbog ovog problema.

Sveukupno, u nekim delovima regiona Kansai, Shikoku i Kyushu, aerodromi se suočavaju sa sličnim teškoćama u povećanju broja letova, a Nacionalna asocijacija guvernera razmatra mogućnost zahteva centralnoj vladi da preduzme akciju.

U Japanu, veletrgovci gorivom snabdevaju putničke avione gorivom rafiniranim od sirove nafte. Ne mogu odjednom povećati proizvodnju, jer su već konsolidovali svoje kapacitete očekujući srednjoročni i dugoročni pad potražnje za naftnim proizvodima.

Postoji i opcija prodaje uvoznog goriva kao privremenog rešenja, ali to donosi rizik da to neće biti profitabilno.

“Prioritet nam je povećana potražnja postojećih korisnika, pa ne možemo adekvatno odgovoriti na (planove za) nove međunarodne rute ili nagli porast broja letova”, izjavio je izvor iz rafinerije nafte.

Takođe se javlja nedostatak vozača i radnika na aerodromima koji su uključeni u proces transporta goriva iz rafinerija do aerodroma i postavljanja istog u avione.

Često postavljana pitanja o nestašici goriva za međunarodne letove u Japanu:

1. Zašto je nestašica goriva problem za komercijalne letove u Japanu?
Nedostatak goriva otežava povećanje broja međunarodnih letova i otvaranje novih ruta zbog povećane potražnje za letovima usled rasta turizma. Kapacitet rafinerija nafte nije dovoljan da zadovolji ovu potražnju, a nedostatak radne snage u distribucijskoj fazi dodatno pogoršava situaciju.

2. Koji aerodromi su pogođeni nestašicom goriva?
Nedostatak goriva se javlja na aerodromima širom zemlje, uključujući Hiroshima, New Chitose, Asahikawa, Obihiro i druge aerodrome u regionima Kansai, Shikoku i Kyushu.

3. Koje su moguće mere za rešavanje problema?
Nadležna ministarstva razmatraju situaciju i moguće korake za rešavanje ovog problema. Nacionalna asocijacija guvernera razmatra mogućnost zahteva centralnoj vladi da preduzme akciju.

4. Kako se gorivo snabdeva za putničke avione u Japanu?
Veletrgovci gorivom snabdevaju putničke avione gorivom koje je rafinirano od sirove nafte. Kapaciteti veletrgovaca su već konsolidovani očekujući pad potražnje za naftnim proizvodima, pa ne mogu odjednom povećati proizvodnju.

5. Koje su alternative kao privremeno rešenje za nestašicu goriva?
Jedna od opcija je prodaja uvoznog goriva, ali to donosi rizik da neće biti profitabilno.

6. Koje su druge teškoće u vezi sa snabdevanjem gorivom na aerodromima?
Osim nestašice goriva, javlja se nedostatak vozača i radnika na aerodromima koji su uključeni u proces transporta goriva iz rafinerija do aerodroma i postavljanja istog u avione.

Za više informacija o avionskom saobraćaju i turizmu u Japanu, posetite japan.travel.